Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές έδειξε αυτό που όλοι υποψιάζονταν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατακρημνίστηκε στο 12,9% σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής -11,9%-που ωστόσο δεν ωφελείται.

Αν και το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές το 43,8% την κρίνει θετικά- που σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία -με 36,6%- στην δημοσκόπηση όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά μπορεί να εμφάνιζε αν γινόταν τώρα εκλογές και μια μικρή άνοδο.
Το μεγάλο εύρημα της δημοσκόπησης της GPO για το Star είναι πως επτά στους 10 δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ωστόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, σε ποσοστό 77,7% λένε ότι μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Στ. Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δυο σημαντικές παρεμβάσεις αυτή την εβδομάδα ήταν αυτή του Γιάννη Δραγασάκη -που ζητά να αποσυρθούν οι απειλές για διαγραφές και η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Kontra Chanel.

Kαι οι δυο παρεμβάσεις είχαν στόχο τον Παύλο Πολάκη: «Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή δεν θες την ενότητα» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η νέα ηγεσία πρέπει να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του» επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν αμφισβητεί την ηγεσία το κόμματος, αλλά ζητά χώρο να υπάρξει ως μειοψηφία και όπως είπε «το επόμενο διάστημα θα κριθεί «αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά».

Το επόμενο διάστημα «θα τεσταριστεί» το κατά πόσο μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε σημειώνοντας πως «εγώ δεν έχω κάνει καμία προσωπική επίθεση, δεν θεωρώ ότι το πεδίο της μάχης είναι το αν είναι νομιμοποιημένος να είναι πρόεδρος

«Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το πώς θα υπάρξει η ανασυγκρότηση της αριστεράς ώστε να παίξει ρόλο στα πράγματα της χώρας».

Η βάση του κόμματος είναι διχασμένη: «Το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να λέει κάθε μέρα πως είναι αριστερός και οχτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ -που είναι όμως λιγότεροι από τις τελευταίες εκλογές- να τον αποδέχονται έρχεται η δημοσκόπηση να αποκαλύψει πως μόλις το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός!

Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός ενώ 20,2% απαντά…. τίποτα από τα παραπάνω.

Το 84% των ψηφοφόρων θεωρεί δηλαδή πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά πιστεύει -κατά 77%- πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πιθανόν «οι τρόφιμοι να ανέλαβαν την διοίκηση του φρενοκομείου» όπως λέει ο Πάνος Καμμένος. Η σχιζοφρένεια είναι πως το 56% ενός αριστερού κόμματος ψήφισαν κάποιον που δεν θεωρούν αριστερό για να το αλλάξει.

Τι θα μείνει να αλλάξει αν υπάρξει διάσπαση και ένα νέο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται από όλο και πιο πολλούς προς τον Αλέξη Τσίπρα ως εγγυητή της ενότητας.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ιδρυτής ωστόσο δεν μιλά και οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως… πήρε τα βουνά -για να περάσει το τριήμερο στα Τζουμέρκα.

Τα βουνά ως γνωστόν, αν και είναι σιωπηλά, έχουν το δικό τους ρόλο στην πολιτική ιστορία της χώρας: δεν μιλούν, αλλά ξέρουν.

Διαβάστε ακόμη: