Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το βρετανικό ροκ συγκρότημα The Beatles βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, με 183 εκατομμύρια πιστοποιημένες πωλήσεις. Δεύτερος είναι ο Garth Brooks με πάνω από 157 εκατομμύρια πωλήσεις και ακολουθεί ο Elvis Presley με 139 εκατομμύρια δίσκους. Όλοι οι καλλιτέχνες που μπήκαν στη λίστα των είκοσι κορυφαίων είναι διεθνώς γνωστοί για τη συνεισφορά τους στη μουσική: από το βρετανικό είδωλο της ποπ Έλτον Τζον μέχρι τους θρύλους της αμερικανικής ροκ, όπως οι Metallica.

Τι το κοινό έχουν οι καλλιτέχνες με τις κορυφαίες πωλήσεις;

Όλοι οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης για παγκόσμιες πιστοποιημένες πωλήσεις άφησαν το στίγμα τους στη μουσική με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από αυτούς κέρδισαν φήμη και επιτυχία πριν από αρκετές δεκαετίες και είχαν την τύχη να έχουν διαρκή αντίκτυπο. Οι περισσότεροι από τους μουσικούς της λίστας γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξεκίνησαν τη μουσική τους καριέρα τη δεκαετία του 1960 ή του 1970.

Η μουσική της δεκαετίας του 1960 θεωρείται συχνά επαναστατική, με πολιτικά προσανατολισμένες μουσικές προσωπικότητες όπως ο Bob Dylan και η Joan Baez που επιτυγχάνουν τεράστια δημοτικότητα με το ψυχεδελικό ροκ να γίνεται το μουσικό στίγμα της εποχής.

Το βρετανικό ψυχεδελικό/προοδευτικό ροκ συγκρότημα Pink Floyd καθώς και τα ροκ συγκροτήματα The Rolling Stones και Led Zeppelin σχηματίστηκαν στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960, καθώς και οι Beatles που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Λίβερπουλ στις αρχές της δεκαετίας.

Ποιοι καλλιτέχνες είναι ακόμα ενεργοί σήμερα;

Από το 2022, μόνο λίγοι από τους καλλιτέχνες που μπήκαν στη λίστα παραμένουν ενεργοί. Το αμερικανικό συγκρότημα The Eagles έχει περιοδεύσει τακτικά σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα του.

Δυστυχώς όμως, αρκετοί από τους μουσικούς με τις κορυφαίες πωλήσεις στον κόσμο έχουν πλέον πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων των Έλβις Πρίσλεϊ, Γουίτνεϊ Χιούστον και Μάικλ Τζάκσον «έφυγαν» νωρίς.

Από την άλλη, ορισμένα γκρουπ εξακολουθούν να είναι μουσικά ενεργά, αλλά λίγα έχουν διατηρήσει την αρχική τους σύνθεση. Το αυστραλιανό ροκ εν ρολ συγκρότημα AC/DC έχει υποστεί πολλαπλές αλλαγές στη σύνθεση όλα αυτά τα χρόνια, με πιο πρόσφατη την αντικατάσταση του τραγουδιστή Brian Johnson με τον τραγουδιστή των Guns n’ Roses, Axl Rose.

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στους δέκα κορυφαίους και ας απολαύσουμε κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια τους

Beatles

Ίσως οι Beatles να μην χρειάζονται συστάσεις, αλλά για τους νεότερους να πούμε ότι το αγγλικό ροκ συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Λίβερπουλ το 1960, αποτελούμενο από τους John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr. Θεωρούνται ως το πλέον επιδραστικό συγκρότημα όλων των εποχών και ήταν αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960.

Με τις ρίζες τους στο σκιφλ, το μπιτ και το ροκ εν ρολ της δεκαετίας του 1950, ο ήχος τους ενσωμάτωσε στοιχεία κλασικής μουσικής και παραδοσιακής ποπ με καινοτόμους τρόπους. Το συγκρότημα εξερεύνησε επίσης μουσικά στυλ που κυμαίνονται από παραδοσιακή και ινδική μουσική μέχρι ψυχεδέλεια και σκληρό ροκ. Ως πρωτοπόροι στην ηχογράφηση, στη σύνθεση τραγουδιών και στην καλλιτεχνική παρουσίαση, οι Beatles έφεραν επανάσταση σε πολλές πτυχές της μουσικής βιομηχανίας.

Garth Brooks

Ο Troyal Garth Brooks (γεννημένος στις 7 Φεβρουαρίου 1962) είναι αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της κάντρι. Η ενσωμάτωσή των στοιχείων της ποπ και της ροκ στο κάντρι του χάρισε τεράστια δημοτικότητά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ με επιτυχία στα τσαρτ των σινγκλ και άλμπουμ της κάντρι. πολυπλατινένιες ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις που έσπασαν ρεκόρ , ενώ αγαπήθηκε και από το mainstream ποπ κοινό.

Ο Brooks είναι ο μόνος καλλιτέχνης στην ιστορία της μουσικής που έχει κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ που έλαβαν πιστοποίηση Diamond από την Recording Industry Association of America (ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των Beatles με έξι).

Elvis Presley

Ο Elvis Aaron Presley (8 Ιανουαρίου 1935 – 16 Αυγούστου 1977), που αναφέρεται απλά ως Έλβις, ή ο «Βασιλιάς» ήταν αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Γνωστός ως ο «Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ», θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον πολιτισμό του 20ου αιώνα. Οι δυναμικές ερμηνείες τραγουδιών του Presley και το σεξουαλικά προκλητικό στυλ ερμηνείας, σε συνδυασμό με ένα μοναδικό δυνατό μείγμα επιρροών σε πολύχρωμες γραμμές κατά τη διάρκεια μιας μεταμορφωτικής εποχής στις φυλετικές σχέσεις, έφεραν τόσο μεγάλη επιτυχία όσο και αρχική διαμάχη.

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε εκεί το 1954, ηχογραφώντας στη Sun Records με τον παραγωγό Sam Phillips, ο οποίος ήθελε να φέρει τον ήχο της αφροαμερικανικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Υπήρξε πρωτοπόρος του rockabilly, μιας μίξης κάντρι μουσικής και rhythm and blues.

Eagles

Οι Eagles είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λος Άντζελες το 1971. Με πέντε νούμερο ένα σινγκλ και έξι νούμερο ένα άλμπουμ, έξι βραβεία Grammy και πέντε American Music Awards, οι Eagles ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες μουσικές πράξεις της δεκαετίας του 1970 στο Βόρεια Αμερική. Τα ιδρυτικά μέλη Glenn Frey (κιθάρες, φωνητικά), Don Henley (ντραμς, φωνητικά), Bernie Leadon (κιθάρες, φωνητικά) και Randy Meisner (μπάσο, φωνητικά) προσλήφθηκαν από τη Linda Ronstadt ως μέλη του συγκροτήματος, έκαναν μερικές περιοδείες μαζί της παίζοντας ακόμη και στο τρίτο σόλο άλμπουμ της, πριν ακολουθήσουν μόνοι τους μουσική πορεία στη νέα δισκογραφική Asylum Records του David Geffen.

Led Zeppelin

Οι Led Zeppelin ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1968. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Robert Plant, τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον μπασίστα και keyboardist John Paul Jones και τον ντράμερ John Bonham. Με έναν σκληρό ήχο που καθοδηγείται από την κιθάρα, αναφέρονται ως ένας από τους πρωτεργάτες του σκληρού ροκ και του heavy metal, αν και το στυλ τους αντλήθηκε από μια ποικιλία επιρροών, συμπεριλαμβανομένων των μπλουζ και της βρετανικής λαϊκής μουσικής. Οι Led Zeppelin έχουν πιστωθεί ότι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φύση της μουσικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ροκ προσανατολισμένης σε άλμπουμ (AOR) και της συναυλιακής ροκ.

Αρχικά με το όνομα New Yardbirds, οι Led Zeppelin υπέγραψαν συμφωνία με την Atlantic Records που τους έδωσε σημαντική καλλιτεχνική ελευθερία. Αν και αρχικά δεν ήταν δημοφιλείς στους κριτικούς, πέτυχαν σημαντική εμπορική επιτυχία με οκτώ στούντιο άλμπουμ σε διάστημα δέκα ετών, κάποια από τα οποία θεωρούνται εμβληματικά.

Michael Jackson

Ο Michael Joseph Jackson (29 Αυγούστου 1958 – 25 Ιουνίου 2009) ήταν αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, χορευτής και φιλάνθρωπος. Γνωστός ως ο «Βασιλιάς της ποπ», θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τεσσάρων δεκαετιών καριέρας του, η συνεισφορά του στη μουσική, τον χορό και τη μόδα, μαζί με την δημοσιοποιημένη προσωπική του ζωή, τον έκαναν παγκόσμιο είδωλο στη λαϊκή κουλτούρα. Ο Τζάκσον επηρέασε καλλιτέχνες σε πολλά είδη μουσικής. Μέσα από παραστάσεις σκηνής και βίντεο, διέδωσε πολύπλοκες χορευτικές κινήσεις, όπως το moonwalk, το οποίο και κατονόμασε, καθώς και το στυλ ρομπότ.

Το όγδοο παιδί της οικογένειας Τζάκσον, ο Μάικλ έκανε το ντεμπούτο του το 1964 μαζί με τα μεγαλύτερα αδέρφια του Τζάκι, Τίτο, Τζερμέιν και Μάρλον ως μέλος των Jackson 5 (αργότερα γνωστοί ως Jacksons). Ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 1971 ενώ βρισκόταν στη Motown Records. Έγινε σόλο αστέρι με το άλμπουμ του 1979 Off the Wall. Τα μουσικά του βίντεο πιστώνονται με την άρση των φυλετικών διακρίσεων και τη μετατροπή του υλικού αυτού σε μορφή τέχνης και εργαλείο προώθησης.

Billy Joel

Ο William Martin Joel (γεννημένος στις 9 Μαΐου 1949) είναι αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πιανίστας. Με το παρατσούκλι “Piano Man” από το ομώνυμο τραγούδι του 1973, ο Joel είχε μια επιτυχημένη μουσική καριέρα ως σόλο καλλιτέχνης από τη δεκαετία του 1970. Από το 1971 έως το 1993, κυκλοφόρησε δώδεκα στούντιο άλμπουμ που κάλυπταν τα είδη της ποπ και της ροκ μουσικής και το 2001 κυκλοφόρησε ένα μοναδικό στούντιο άλμπουμ με συνθέσεις κλασικής μουσικής. Το άλμπουμ του με τη συλλογή του 1985, Greatest Hits – Volume I & Volume II, είναι ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Elton John

Ο Sir Elton Hercules John CH CBE (γεννημένος Reginald Kenneth Dwight, 25 Μαρτίου 1947) είναι Βρετανός τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης. Καταξιωμένος από κριτικούς και μουσικούς, ιδιαίτερα για τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και για τη διαρκή του επίδραση στη μουσική βιομηχανία, η μουσική και η εμφανίσεις του είχαν σημαντική επίδραση στη ποπ μουσική. Η συνεργασία του στη συγγραφή τραγουδιών με τον στιχουργό Bernie Taupin είναι μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία.

Σχημάτισε το μπλουζ συγκρότημα Bluesology το 1962, αλλά έφυγε το 1967 για να ξεκινήσει σόλο καριέρα και γνώρισε τον Taupin την ίδια χρονιά. Για δύο χρόνια, έγραψαν τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες και ο Γιάννης εργάστηκε ως μουσικός συνεδριάσεων. Η επιτυχία του John ήταν στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του 1970, όταν κυκλοφόρησε μια σειρά από άλμπουμ που ήταν στην κορυφή των chart τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιτυχία του συνεχίστηκε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, έχοντας αρκετά επιτυχημένα σινγκλ και άλμπουμ και στις δύο δεκαετίες και έκτοτε συνέχισε να ηχογραφεί νέα μουσική. Σημείωσε επίσης επιτυχίες γράφοντας για μιούζικαλ και θέατρο

AC/DC

Οι AC/DC είναι ένα αυστραλιανό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1973. Ιδρύθηκαν από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Malcolm Young με βασικό κιθαρίστα τον αδερφό του Angus Young. Η τρέχουσα σύνθεση τους αποτελείται από τον Angus, τον μπασίστα Cliff Williams, τον drummer Phil Rudd, τον lead vocalist Brian Johnson και τον ρυθμικό κιθαρίστα Stevie Young (ανιψιός). Η μουσική τους έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως hard rock, blues rock και heavy metal, αλλά το συγκρότημα το αποκαλεί απλά “rock and roll”. Αναφέρονται ως προηγούμενη επιρροή στο νέο κύμα βρετανικών συγκροτημάτων heavy metal, όπως οι Iron Maiden και Saxon. Οι AC/DC εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2003.

Οι AC/DC υπέστησαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση πριν κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους άλμπουμ, High Voltage (1975). Στη συνέχεια, η ιδιότητα μέλους σταθεροποιήθηκε μετά την κυκλοφορία του Let There Be Rock (1977), με τους αδελφούς Young, Bon Scott (βασικά φωνητικά), Williams (μπάσο) και Rudd (ντραμς). Επτά μήνες μετά την κυκλοφορία του Highway to Hell (1979), ο Scott πέθανε από δηλητηρίαση από αλκοόλ και τα άλλα μέλη σκέφτηκαν να διαλυθούν. Ωστόσο, μετά από αίτημα των γονιών του Scott, συνέχισαν μαζί και στρατολόγησαν τον αγγλικής καταγωγής τραγουδιστή Johnson ως νέο τραγουδιστή τους.

Pink Floyd

Οι Pink Floyd είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1965. Κέρδισε νωρίς οπαδούς ως ένα από τα πρώτα βρετανικά ψυχεδελικά γκρουπ, διακρίθηκαν για τις εκτεταμένες συνθέσεις, τους ηχητικούς πειραματισμούς, τους φιλοσοφικούς στίχους και τις περίτεχνες ζωντανές εμφανίσεις τους. Έγιναν ένα κορυφαίο συγκρότημα του είδους progressive rock, το οποίο ορισμένοι αναφέρουν ως το μεγαλύτερο progressive rock συγκρότημα όλων των εποχών.

Οι Pink Floyd ιδρύθηκαν το 1965 από τους Syd Barrett (κιθάρα, κύρια φωνητικά), Nick Mason (κρουστά), Roger Waters (μπάσο, φωνητικά) και Richard Wright (πλήκτρα, φωνητικά). Υπό την ηγεσία του Barrett, κυκλοφόρησαν δύο επιτυχημένα σινγκλ, τα “Arnold Layne” και “See Emily Play”, και το επιτυχημένο ντεμπούτο άλμπουμ The Piper at the Gates of Dawn (1967). Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής David Gilmour εντάχθηκε στο γκρουπ τον Ιανουάριο του 1968.

Ο Barrett έφυγε τον Απρίλιο του 1968 λόγω επιδείνωσης της ψυχικής του υγείας. Ο Waters έγινε ο κύριος στιχουργός και ηγέτης της μπάντας, και η «ψυχή» πίσω από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ των Pink Floyd, The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) και The Wall (1979). Η μουσική ταινία βασισμένη στο The Wall, Pink Floyd – The Wall (1982), κέρδισε δύο βραβεία BAFTA. Οι Pink Floyd συνέθεσαν επίσης πολλές παρτιτούρες ταινιών.

Μετά από προσωπικές εντάσεις, ο Wright έφυγε από τους Pink Floyd το 1981, ακολουθούμενος από τον Waters το 1985. Ο Gilmour και ο Mason συνέχισαν ως Pink Floyd, ενώ αργότερα επανήλθε και ο Wright.

Διαβάστε ακόμη: