Ένα θησαυροφυλάκιο αναμνηστικών που κάποτε ανήκε στη Fab Four της Βρετανίας –εταιρεία με αντικείμενο το θρύλο των Beatles και τη μουσική τους- βγαίνει τώρα σε δημοπρασία και προκαλεί την ίδια φρενίτιδα που προκαλούσε κάποτε το ίδιο το ροκ συγκρότημα στους οπαδούς του.

Η δημοπρατούσα εταιρεία Gotta Have Rock and Roll με έδρα το Νιου Τζέρσι δέχεται προσφορές για τη δημοπρασία «Rock & Roll Americana» στις 30 Αυγούστου, η οποία περιλαμβάνει 119 εντυπωσιακά αντικείμενα που σχετίζονται με τους Beatles, τον Jimi Hendrix, τους Pink Floyd και τον Michael Jackson.

Το αποκορύφωμα είναι ένα σπάνιο αντικείμενο με τις υπογραφές και των τεσσάρων μελών των Beatles, που χρονολογείται από το 1964. Μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στις ΗΠΑ, στο «The Ed Sullivan Show» εκείνης της χρονιάς, τα θρυλικά μέλη του συγκροτήματος χάραξαν τα ονόματά τους σε έναν μεγάλο κινητό τοίχο που χρησιμοποιήθηκε ως φόντο στην εκπομπή.

Ο υπεύθυνος σκηνής Jerry Gort ήταν εκείνος που τους ζήτησε να υπογράψουν και ισχυρίζεται ότι ο John Lennon, ο Paul McCartney και ο George Harrison ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να το κάνουν. Ο Ringo υπέγραψε τελευταίος, αφού κάποιος έπρεπε να τον σηκώσει από τη μέση για να καταφέρει να αφήσει το αυτόγραφό του.

Εκτός από τα ονόματά τους, στην πλάκα 40×122 εκατοστών προστέθηκαν κείμενα και καρικατούρες, καθώς και μια επιγραφή που αναφέρει «The Beatles were here». Το ιστορικό κομμάτι αναμένεται να κοστίσει από 750.000 έως 1 εκατ. δολάρια.

Το νοσταλγικό αναμνηστικό κρέμονταν για χρόνια στο μπαρ Southdowns Lounge στην περιοχή Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών. Ο Rodney Cary, ο ιδιοκτήτης του lounge, το απέκτησε από έναν νεαρό θαυμαστή των Beatles, τον Loftin Sproles στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το κομμάτι εκτέθηκε μαζί με τις προτομές των Beatles μέχρι που η σύζυγος του Cary, Laurie, το πήγε στο Λος Άντζελες για μια έκθεση σχετική με τους Beatles, όπου και προσέλκυσε εξαψήφιες προσφορές. Το 2002, ο Cary αποφάσισε να πουλήσει το υπογεγραμμένο κομμάτι τοίχου σε έναν αγοραστή από το Νιου Τζέρσι.

Το ιδιαίτερο αντικείμενο συνοδεύεται από μια λεπτομερή επιστολή από τον Jerry Gort στην οποία μοιράζεται όλες τις λεπτομέρειες της υπογραφής και πώς ο τοίχος παραλίγο να σταλεί στη χωματερή. Περιλαμβάνεται επίσης μια άλλη επιστολή από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνογράφο Bill Bohnert, ο οποίος είχε σχεδιάσει τα σκηνικά για την πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση των Beatles στις ΗΠΑ.

Ο τοίχος μπορεί να δείχνει σημάδια μικρής φθοράς, αλλά διαθέτει στο ακέραιο το πνεύμα του rock ‘n’ roll. Έχει επίσης λάβει πέντε επιστολές επιβεβαίωσης, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αυθεντικότητά του.

Το ιστορικό κομμάτι είναι διαθέσιμο τώρα μέσω του ιστότοπου του οίκου Gotta Have Rock and Roll, με προσφορές που ξεκινούν από 500.000 δολάρια. Η δημοπρασία «Rock & Roll Americana» χωρίζεται σε δύο συνεδρίες που τελειώνουν και οι δύο στις 23 Σεπτεμβρίου. Άλλες εμβληματικά αντικείμενα που σχετίζονται με τους Beatles περιλαμβάνουν το βραδινό κοστούμι του John Lennon και το υπογεγραμμένο μπάσο του Paul McCartney.

Διαβάστε ακόμη: