Το βράδυ της Παρασκευής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) έδωσε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερό outlook.

Πρόκειται για τον δεύτερο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που προχώρησε στην κίνηση αυτή, καθώς είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS.

H Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη με την αναβάθμιση από τον DBRS την ένταξη των ομολόγων της στα προγράμματα αγορών τίτλων από την ΕΚΤ (QE), χωρίς να χρειάζεται κατ’ εξαίρεση έγκριση, αλλά με την αναβάθμιση από τον S&P ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια διεθνών θεσμικών επενδυτών, όπως μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων και αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αυτοί οι θεσμικοί επενδυτές αγοράζουν ομόλογα που έχουν επενδυτική διαβάθμιση από δύο από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης – δηλαδή από τον S&P, τον Fitch και τον Moody’s. Επομένως, με μία αναβάθμιση και από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου, η οποία είναι πολύ πιθανή, δεδομένου ότι σήμερα αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποκτήσουν μία πολύ ευρύτερη από τη σημερινή βάση μακροχρόνιων και επενδυτών.

Σταθερές προοπτικές

«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας

Στο δυσμένες σενάριο ο S&P επισημαίνει πως θα μπορούσε να σταματήσει τις αναβαθμίσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να συνεχίσει τις αναβαθμίσεις εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει περαιτέρω σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με αυτά των ομόλογων κρατών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκύψει από έναν συνδυασμό διατηρούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα». 

Ο επόμενος σταθμός της ελληνικής οικονομίας

Πλέον, η ελληνική οικονομία δίνει «ραντεβού» με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αποδειχθεί ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Διαβάστε ακόμη: