Δείχνοντας ότι όσο και αν έχει ανέβει επίπεδο μέσω της αύξησης των συναλλαγών το 2023 αλλά και το 2024, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια ιδιαίτερα ευάλωτη στις αναταράξεις αγορά, το τελευταίο τετραήμερο όχι μόνο υπερβάλει στην πτώση έναντι των διεθνών δεικτών, αλλά δείχνει σημάδια φόβου και πανικού.
Οι Έλληνες επενδυτές «σκοτώνουν» τις μετοχές οδηγώντας δεκάδες τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης σε δυσανάλογα μεγάλες απώλειες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης της μεσαίας αποτίμησης, ο Mid Cap, πρωταγωνιστεί στην πτώση όλο το τελευταίο διάστημα, γυρνώντας μάλιστα σε απώλειες το 2024, όντας ο μοναδικός από τους κύριους δείκτες που έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Διεθνείς αναταράξεις, ανησυχία για το πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν που νομοτελειακά θα έρθει, αλλά και εγχώριο πολιτικό ρίσκο, φαίνεται πως οδηγούν τους εγχώριους – πρωτίστως – επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατακόρυφη έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, με το Χ.Α. να έχει πολύ χειρότερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών.
Μόνο το τελευταίο τετραήμερο ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 4,44%, ο δείκτης FTSE 25 καταγράφει πτώση 4,18%, ο Mid Cap χάνει 6,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 5,75%. Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο τετραήμερο όχι μόνο υπερβάλει στην πτώση, αλλά δείχνει σημάδια φόβου και πανικού.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως περισσότερο ως αφορμή – για να λάβουν πιο αποφασιστική μορφή κάποιες τακτοποιήσεις, πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις θέσεων – παρά ως πραγματικό αίτιο είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι αδυναμίες και οι αρρυθμίες του Χ.Α.
Δεδομένου ότι το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στις τάξεις των αναδυόμενων, οι μεγάλες κινήσεις κάποιων ισχυρών funds λαμβάνουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν κλίμα σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό.
Αυτή είναι η «μοίρα» των μικρών και περιφερειακών αγορών, πολλώ δε μάλλον του Χ.Α. που τη Δευτέρα δύο μετοχές, οι Εθνική και Πειραιώς έκαναν κοντά στο 1/3 των συνολικών συναλλαγών, ενώ έξι μετοχές διακίνησαν περίπου 80 εκατ. ευρώ, την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα μετοχών μένει στα αζήτητα, με ανύπαρκτες συναλλαγές.
Αυτές οι αρρυθμίες του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι γνωστές και έχουν οδηγήσει τη διοίκηση του Χ.Α. να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του free float των εισηγμένων, ώστε να «απλώσει» το παιχνίδι και οι συναλλαγές σε περισσότερες μετοχές και να περιοριστεί – κατά το δυνατόν – η εξαιρετικά μεγάλη κηδεμονία του momentum από τέσσερις – πέντε μεγάλες μετοχές του Large Cap και από τις τράπεζες.
Περίπου πάνω σε αυτές τις αρρυθμίες ήταν και οι πρόσφατες επισημάνεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan που είχε τονίσει πως το Χ.Α. δεν έχει το εκτόπισμα να σταθεί στην κατηγορία των ώριμων αγορών και για καλύτερη λειτουργικότητα – πάντα συγκριτικά με το μεγεθός του – θα πρέπει να παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επαναφέρουν τον καταλύτη του πολιτικού ρίσκου καθώς τα ποσοστά της κυβέρνησης σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις βαίνουν μειούμενα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανασφάλεια της αγοράς και την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν.
Σημειώνεται ότι παρόμοιες ανησυχίες μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθυστέρησης και αναποτελεσματικότητας έχουν εκφράσει και οίκου μεγάλου κύρους, όπως Moody’s, Fitch και DBRS.
Θυμίζουμε ότι φρένο στο momentum του Χ.Α. μπήκε μετά το πέρας της ετυμηγορίας της Moody’s την Παρασκευή 15/3 όταν όχι μόνο δεν αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργία κορυφαίων θεσμών όπως η δικαιοσύνη, ενώ συνδυαστικά αρνητικά λειτούργησε και η έκθεση της JP Morgan ότι το Χ.Α. δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στις ώριμες αγορές.
Η αναζήτηση της αντίδρασης
Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε βραχυχρόνιο διάστημα είναι μεγάλες, τόσο σε δείκτες, όσο και σε μετοχές και κάλλιστα μπορεί να βγει αντίδραση, κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής, αν και εφόσον δοθεί τέτοια αφορμή από το ευρύτερο διεθνές κλίμα. Είναι σαφές ότι υπάρχει και βραχυπρόθεσμη τεχνική (πτωτική) υπερβολή, καθώς οι πωλήσεις υπό το κράτος φόβου και υπέρμετρης ανησυχίας, δημιουργούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες για όσους τολμούν.
Όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με τον SSM – Τι ζητάνε οι τράπεζες και τι αντιπροτείνει ο Επόπτης για τα Μερίσματα – Ψάχνουν λύση η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών – Το μεγάλο αγκάθι του αναβαλλόμενου φόρου και η αναζήτηση λύσης από ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ
Πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να υποβάλουν την Δευτέρα 15 Απριλίου τα επίσημα αιτήματά τους προς τον SSM για την διανομή του μερίσματος για την οικονομική κρίση του 2023.
Ωστόσο οι οριστικές απαντήσεις του επόπτη δεν αναμένονται νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούνιο και κατά πάσα πιθανότατα πριν την διεξαγωγή των φετινών γενικών συνελεύσεων των μετόχων όπου αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί –για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια– στους μετόχους.
Όπως έχει γράψει η «Axianews», τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια άτυπη παρασκηνιακή «διελκυστίνδα» μεταξύ των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών και υψηλόβαθμων κλιμακίων του SSM με «σκληρές» εκατέρωθεν διαπραγματεύσεις, όπου ο επόπτης άναψε τελικά το «πράσινο φως» για την διανομή μερίσματος στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, χαμηλώνοντας ωστόσο το τελικό ύψος των προς διανομή κεφαλαίων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ οι διοικήσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας επιθυμούσαν αρχικά την διανομή του 30% των κερδών του 2023, τελικά ο SSM θα επιτρέψει διανομή του 25%, στην Alpha Bank θα επιτραπεί διανομή του 20% των κερδών αντί του επιθυμητού 25%, ενώ άδεια διανομής για το 10% των κερδών του 2023 θα δώσει ο SSM στην Τράπεζα Πειραιώς.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, ήδη ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023 έκανε λόγο για την διανομή συμβολικού μερίσματος για την χρήση του 2023.
Πώς άνοιξε ο δρόμος
Ο δρόμος για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε περιβάλλον σταθερής και επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας και κατ’ επέκταση στην διανομή μερίσματος στους μετόχους τους ήταν εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολος.
Ωστόσο «άνοιξε» το 2023 αρχικά μετά την επιτυχή δοκιμασία τους στα πανευρωπαϊκά stress tests και στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) και συνέχεια χάρη στις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις που πέτυχαν για το 2023.
Πρόκειται για τα δύο σημεία «κλειδιά» που οδήγησαν τον SSM στην απόφαση να ανάψει το «πράσινο φως» στην διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023.
Με βάση τις ανακοινώσεις που πραγματοποίησαν κατά χρονολογική σειρά οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της χρήσης 2023, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε καθαρά κέρδη για τους μετόχους, ύψους 788 εκατ. ευρώ, ενώ τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,047 δισ. ευρώ.
Τα βασικά σημεία των νέων χρηματοοικονομικών στόχων της Τρ. Πειραιώς για την περίοδο 2024-2026 περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη μετά τους φόρους, αναλογούντα στους μετόχους, 611,3 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά τους φόρους κινήθηκαν στα 780,4 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερο του 14% (από 12,9% το 2023, με πρόβλεψη για 13% το 2024 και 13,5% το 2025) και κέρδη ανά μετοχή άνω των 0,35 ευρώ το 2026 (πρόβλεψη για 0,31 ευρώ φέτος και 0,33 το 2025), ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank ανήλθαν σε 1,256 δισ. ευρώ το 2023 και τα συνολικά καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,14 δισ. ευρώ.
Η Eurobank στοχεύει την περίοδο 2024-2026 σε σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026.
Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε οργανικά κέρδη μετά τους φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με τα αναλογούντα στους μετόχους να ανέρχονται σε 1,106 δισ. ευρώ.
Για την Εθνική Τράπεζα οι επικαιροποιημένοι στόχοι προβλέπουν οργανική κερδοφορία άνω του 1,2 δισ. ευρώ το 2026 και επιπλέον απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (CoreRoTE) άνω του 15% το 2024 και άνω του 13% το 2026 από 18,3% το 2023.
Τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπονται σε περίπου 1,2 ευρώ το 2024 (από 1,2 ευρώ το 2023) και άνω του 1,3 ευρώ το 2026.
Το μεγάλο αγκάθι
Από το πλευρά του ο επόπτης φρόντισε σε κάθε ευκαιρία να καταστήσει σαφές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι πρώτιστο μέλημά του είναι να διαφυλαχθεί ότι η διανομή μερίσματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που με τόσο κόπο κτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε επισημανθεί από τον επόπτη η ύπαρξη υψηλού αναβαλλόμενου φόρου στην κεφαλαιακή σύνθεση των τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχόλιο του Politico Pro Morning Central Banker (MCB) Europe, οι πληρωμές για την Εθνική Τράπεζα θα περιοριστούν στο 20% έως 25% των κερδών του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να επιστρέψει το 10% των κερδών της στους μετόχους, η Alpha Bank το 20% και η Eurobank το 25%.
«Οι πληρωμές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα είναι μικρότερες από ό,τι για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς η εποπτική αρχή εξακολουθεί να έχει ανησυχίες για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Περίπου το 40% του κεφαλαίου των Ομίλων έχει τη μορφή DTC, το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί χαμηλής ποιότητας ίδια κεφάλαια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, ο αναβαλλόμενος φόρος διαμορφώνεται σήμερα στα 13 δισ. ευρώ, επιμεριζόμενος ως εξής μεταξύ των συστημικών τραπεζών: 3,8 δισ. ευρώ στην ΕΤΕ, 3,35 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, 3,26 δισ. ευρώ στη Eurobank και 2,62 δισ. ευρώ στην Alpha Bank.
Ειδικότερα, στο 55% είναι το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας της ΕΤΕ, με τη διοίκηση να εκτιμά πως σταδιακά θα μειωθεί σε κάτω από 35% λόγω και της ισχυρής κερδοφορίας.
«Ακολουθούμε ένα σχέδιο απόσβεσης και δεν είμαστε ανήσυχοι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Την άποψη πως η Τράπεζα Πειραιώς θα μηδενίσει το DTC σε 16 έτη από σήμερα, έναντι 30 ετών που προβλέπει η σχετική φορολογική νομοθεσία, εξέφρασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, ενώ η διοίκηση της Eurobank αναμένει μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας σε 36% εφέτος (από 44% το 2023), 31% το 2025 και 28% το 2026.
Τέλος, όσον αφορά στην Alpha Bank το DTC αντικατοπτρίζει σήμερα το 56% των κεφαλαίων της, με το ποσοστό αυτό να πέφτει στο 34% το 2026 και κάτω από το 20% το 2029, χάρη στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.
«Αναμένεται σημαντική μείωση με την πάροδο των ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαρθρωτική λύση. «Για το DTC είναι σημαντικό το ότι μπήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα. Γνωρίζουμε απόλυτα ότι πρέπει να μειωθεί και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ψάχνουν λύση ΤτΕ και ΥΠ.ΟΙΚ.
«Το DTC είναι απότοκος της κρίσης, είναι οι ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI, από τα “κόκκινα” δάνεια. Αναγνωρίστηκε από το Δημόσιο. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες, του Νότου κυρίως.
Βεβαίως, είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα γιατί ήταν μεγαλύτερη και η τραπεζική και δημοσιονομική κρίση», σχολίασε από βήματος της Βουλής ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αποκαλύπτοντας πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά μιας γρήγορης απόσβεσης.
«Το DTC μπορεί να μειωθεί γρήγορα, αλλά θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος. Εάν το αφήσουμε να αποσβεστεί από τα κέρδη των τραπεζών θα πάρει μερικά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Στα business plans των τραπεζών, πάντως, προβλέπεται ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί κατά 15 μονάδες βάσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πηγαίνει Ευρώπη – Ο άξονας Σουλτς- Μακρόν – Τουσκ, «παίζει» Ντράγκι για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «παζαρεύει» με την Μελόνι – Οι δύο λόγοι που η υποψηφιότητα του έλληνα πρωθυπουργού έχασε έδαφος!
Παρακολουθούμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχουν επανέλθει τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παραιτηθεί αυτοβούλως μετά τις Ευρωεκλογές προκειμένου να αναλάβει υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό θώκο!
Ειδικότερα δε να τοποθετηθεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση της Γερμανίδας πολιτικού Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία πιέζεται από σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδικότερα μάλιστα το μείζον ζήτημα των εμβολίων για τον Covid!
Το γεγονός είναι, όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, ότι κάποια στιγμή το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη πράγματι «έπαιξε» για την κορυφαία θέση της Κομισιόν, κυρίως από κύκλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος!
Και μάλιστα κάποιοι συνδέουν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Οδησσό – και όχι στο Κίεβο- δηλαδή μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, ως μια κίνηση του πρωθυπουργού να καταδείξει την απόλυτη αφοσίωση του στη Δύση, απέναντι στη Ρωσία μέχρι τέλους και την απόλυτη στήριξη στον Ζελένσκι!
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμμετοχή στο κοινό ταμείο για Αμυντική Βοήθεια στην Ουκρανία!
Και όλα τούτα με φόντο την πιθανότητα εκλογής Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!
Ωστόσο την ώρα τούτη το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν παίζει» πλέον για τα υψηλά ευρωπαϊκά σαλόνια για δύο λόγους:
Πρώτον, το εσωτερικό κλίμα έντασης και σκανδαλολογίας στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τα Τέμπη και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέα δεν ευνοούν πλέον την εναλλακτική λύση του Έλληνα πρωθυπουργού!
Δεύτερον και κυριότερον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον διαμορφωθεί ένας ισχυρός άξονας Σουλτς- Μακρόν – Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να περάσει και να επιβάλει την προώθηση του Μάριο Ντράγκι, του πρώην Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Πρωθυπουργού της Ιταλίας, στη θέση της Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!
Μάλιστα, κατά τις ίδιες έγκυρες πολιτικές και διπλωματικές πηγές, ο άξονας Σουλτς – Μακρόν – Τουσκ, βρίσκεται σε επαφή με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι για τον σκοπό αυτό και για να την πείσουν για την επιλογή Ντράγκι, διαπραγματεύονται να της κάνουν διάφορες χάρες, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια έως χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας!
Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι όλα τούτα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα κριθούν εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την βαρύτητα- παρέμβαση που θα έχει ο καθένας εκ των εμπλεκομένων μερών στο ευρωπαϊκό σύστημα!
Επιπροσθέτως θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά εάν η επανεκλογή της Φον Ντερ Λάιεν θα έχει καταλήξει σε οριστικό αδιέξοδο ή όχι!
Ο Βελόπουλος τάζει σαν τον Τσίπρα του 2015 και ψεκάζει όπως ο Αρτέμης Σώρρας – Πως είναι δυνατόν ο κόσμος να παραπλανάται τόσο από έναν τηλεπωλητή; Οι καταγγελίες για παρακράτηση μισθών βουλευτών της Ελληνικής Λύσης…
Η Ελληνική Λύση βρίσκεται πλέον κοντά στην 3η θέση στην περιοχή της Μακεδονίας και αυτό λόγω των μεγάλων διαρροών από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κόσμος στην δυσαρέσκειά του για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια στέλνει μήνυμα διαμαρτυρίας ψηφίζοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο.
O Βελόπουλος έχει ξεπεράσει και χειρότερη εκδοχή του Τσίπρα του 2015 σε πλειοδοσία προεκλογικών υποσχέσεων…
Έχει ξεπεράσει σε θεωρίες συνομωσίας τον Αρτέμη Σώρρα που έλεγε ότι έχει περιουσία 2,7 τρις ευρώ την οποία την δημιούργησε από την πώληση διαστημικής τεχνολογίας.
Έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και τάζει συντάξεις 3.000 και 4.000 από την άμεση εξόρυξη πετρελαίου.
Βέβαια, γνωρίζει ότι οι εξορύξεις δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη και ότι πρέπει να επενδύσουν μεγάλες εταιρείες που έχουν know how, όμως, επειδή βρίσκεται σε μία δημοσκοπική άνοδο έχει πάρει φόρα και λέει ότι θέλει.
Παλαιότερα είχε υποσχεθεί ότι μπορεί να θεραπεύσει την καράφλα με τις γνωστές κηραλοιφές του.
Οι οποίες, όπως είναι γνωστό φτιάχνονταν από γνωστό μοναστήρι στο Άγιο Όρος και τις πωλούσε πακέτο με ένα βιβλίο, πληρώνοντας χαμηλότερο ΦΠΑ παράνομα, υπόθεση που εξέτασε η εφορία και του απέστειλε ένα μεγάλο πρόστιμο.
Πάντως, τη δική του φαλάκρα η αλοιφή δεν μπόρεσε να τη θεραπεύσει…
Αργότερα, πουλούσε επιστολές του Ιησού Χριστού δημιουργώντας μία τεράστια πελατεία από ελαφρόμυαλους που πίστευαν στις τηλεπωλήσεις του και στη μοναδικότητα του… προϊόντος…
Και όταν τον κατηγορούσαν ότι πωλούσε κάτι που δεν υπάρχει, εκείνος έκανε τα στραβά μάτια.
Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, πέρυσι τέτοια εποχή, τον Απρίλιο του 2023, τον είχε καταγγείλει δημοσίως η πρώην βουλευτής Αναστασία- Αικατερίνη Αλεξοπούλου, η οποία αποχώρησε από το κόμμα του.
«Το κόμμα κρατούσε 1.000 ευρώ από τη μισθοδοσία. Δίναμε επίσης ακόμη 500 ευρώ για έξοδα του κόμματος, τα δίναμε κάθε πρώτη του μηνός, δίναμε τα λεφτά που ξέραμε ότι βοηθάμε το κόμμα», δήλωνε η κυρία Αλεξοπούλου.
Και δεν ήταν η μοναδική. Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει την ίδια ακριβώς περίοδο ένας ακόμη πρώην βουλευτής του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ο επίσης αποχωρήσας Αντώνης Μυλωνάκης.
Αν οι απλοί βουλευτές έδιναν 1500 ευρώ ο καθένας στον Βελόπουλο, πόσα νομίζετε ότι θα ζητήσει από τους δύο ευρωβουλευτές που μπορεί να εκλέξει, οι οποίοι θα βγάζουν 20.000 ευρώ περίπου μηνιαίο μισθό;
Για την ιστορία μόνο, να πούμε ότι ο Αρτέμης Σώρρας κατέληξε φυλακή…
Σαρώνει στα δεξιά κοινά η τριάδα Μπελέρη -Αυτιά – Δήμα! Ψηλά και ο Μεϊμαράκης με την Βόζενμπεργκ, αναγνωρίσιμη η Μελέτη λόγω τηλεόρασης – Ξεκινάνε φροντιστήρια επικοινωνίας οι υποψήφιοι, πιάνει δουλειά και ο Παναγιωτόπουλος!
Σαρώνει στα δεξιά κοινά ο Φρέντι Μπελέρη σύμφωνα με τις μετρήσεις που είχαν παραγγείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ούτως ή άλλως, τον «είχαν» μετρήσει και πολύ πιο πριν όταν τον είχε προτείνει ο Σταύρος Παπασταύρου και είχαν καταλάβει εγκαίρως την μεγάλη δυναμική στα παραδοσιακά κοινά που αναπτύσσει ο ομογενής εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.
Δεν αποκλείεται να βρεθεί και πρώτος, εκτιμούν κάποιοι στη ΝΔ καθώς μέχρι τώρα πρώτος και με διαφορά ήταν ο Γιώργος Αυτιάς ο οποίος έχει μεγάλη πέραση και στους ομογενείς.
Ενώ την τριάδα των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που έχουν υψηλό δείκτη προτίμησης συμπληρώνει ο Πύρρος Δήμας, ένα πρόσωπο με μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα όντας Ολυμπιονίκης 3 φορές.
Σε πολύ καλή θέση αλλά ελαφρώς πεσμένος θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που γνωρίζει την παραδοσιακή βάση της ΝΔ αλλά είναι γενικά «χαμένος» από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Σε εκλόγιμη θέση θα βρεθεί και η Ελίζα Βόζενμπεργκ η οποία έχει ισχυρές σχέσεις με πυρήνες στην Αθήνα και την Αττική που τής έδωσαν το 2019 215.000 ψήφους ενώ παρά την περιπέτειά της είναι πολύ δυνατή και η Μαρία Σπυράκη.
Οι μετρήσεις δεν έχουν συμπεριλάβει την Ελεονώρα Μελέτη η οποία, μπήκε τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο, εικάζουμε όμως, ότι η αναγνωρισιμότητά της θα παίξει κάποιο ρόλο.
Η Μελέτη δεν είναι ακριβώς προιόν της showbiz καθώς διαθέτει μόρφωση και είναι γνωστό το πέρασμά της από την δημοσιογραφία και την παρουσίαση ειδήσεων πριν πάει στον Πρωινό Καφέ…
Δυνατές υποψηφιότητες παραμένουν για τη Νέα Δημοκρατία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημερινός ευρωβουλευτής της ΝΔ και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο οποίος πρέπει να τονίσουμε ότι το 2019 βγήκε πρώτος σε σταυρούς, ο Δημήτρης Τσιόδρας που έχει τη στήριξη του γαλάζιου μηχανισμού αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού που εκτιμά την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της Βούλας Πατουλίδου που αντλεί το κοινό της κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα.
Πιο χαμηλά αλλά με καλό πλασάρισμα κινείται η υποψηφιότητα του Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Πλέον όλοι οι ευρωβουλευτές θα περάσουν από την Πειραιώς όπου θα γίνουν φροντιστήρια από τους Θωμά Βαρβιτσιώτη, Νίκο Ρωμανό και Παύλο Μαρινάκη για το πως θα φέρονται στην επαφή με το κόσμο και όταν βγαίνουν στα κανάλια.
Επίσης, την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή εκλογικού αγώνα υπό τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να πάρει αποφάσεις για τις περιοδείες που θα γίνουν τόσο από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που θα βοηθιούνται από τους τοπικούς βουλευτές, όσο και από τους υπουργούς που θα κινητοποιηθούν μετά το Πάσχα.