Νέα σενάρια έχουν αρχίσει και διαδίδονται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά κέντρα σχετικά με το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές.

Τα σενάρια της λήψης μιας ευρωπαϊκής θέσης από τον έλληνα πρωθυπουργό τροφοδοτούνται από δύο νέα στοιχεία:

Από τις κακές δημοσκοπήσεις με τελευταία την MRB που δείχνει ότι η ΝΔ έχει χάσει σχεδόν 5 μονάδες σε δύο μήνες και από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν βρίσκεται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το σκάνδαλο με την Pfizer και την αμφίβολη προμήθεια των εμβολίων από την εταιρεία ενώ εξετάζονται και τα μηνύματα που είχε με τον Αλμπέρτο Μπουρλά CEO της εταιρείας.

Όσον αφορά το πρώτο, υπάρχει μία σχετική ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τη μεγάλη πτώση παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικάνου επικοινωνιολόγου Greenberg ότι η ΝΔ δεν θα πέσει κάτω από το 30%.

Όμως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ένα αδύναμο ποσοστό που θα είναι κάτω από το ποσοστό του 2019 θα θέσει εν αμφιβόλω την υπόλοιπη κυβερνητική θητεία μέχρι το 2027.

Ένας Μητσοτάκης σε πίεση και υπό αμφισβήτηση θα είναι μια δυσάρεστη έκπληξη την οποία κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να ξεπεραστεί ενώ είναι σίγουρο ότι επίδοξοι μνηστήρες θα αρχίσουν τις προσωπικές στρατηγικές εις βάρος της κυβερνητικής γραμμής.

Όσον αφορά το δεύτερο, η περίπτωση της προέδρου της Κομισιόν έχει αρνητικές κριτικές από όλα τα κόμματα του ΕΛΚ όμως το γεγονός ότι είναι γερμανίδα και ότι έχει καλές σχέσεις με τις χώρες δορυφόρους της Γερμανίας, διατηρείται στην επιφάνεια.

Όμως, στην Κομισιόν δεν έχει πολλές συμπάθειες και το γεγονός ότι στην Ευρώπη ανεβαίνει η Ακροδεξιά οφείλεται πολύ και στη δική της αργοκίνητη πολιτική.

Τόσο σε Ουκρανία, Τουρκία όσο και στην ενεργειακή κρίση και τον Covid 19.

Είναι άξια συνεχίστρια της Ανγκελας Μέρκελ την οποία υπηρέτησε πιστά στις κυβερνήσεις της.

Υπό αυτό το πρίσμα και μέσα σε μία περίοδο που ο ευρωσκεπτικισμός κάνει πάρτι στις ευρωπαϊκές χώρες ανεξαιρέτως, το ΕΛΚ θέλει μία καθαρή λύση και αν η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο της Ούρσουλας μεγαλώσει τότε δεν θα αργήσει να πέσει το όνομα ενός νέου και οραματιστή πολιτικού που έχει ξεχωρίσει με τις προτάσεις του στις Συνόδους Κορυφής.

Βέβαια, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση για την Ούρσουλα, συγκεκριμένες πηγές από το οικοσύστημα της Ευρώπης δείχνουν και άλλη μία καρέκλα η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα ενδιέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δηλαδή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θέση που τώρα κατέχει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε ακόμη: