Αποφασισμένοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα είναι τόσο ο βασικός μέτοχος της Thrivest Holdings όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Ήδη το ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια Τράπεζα και η Thrivest στην Attica Bank ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24 ώρα ενώ και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την πρόσφατη τοποθέτησή του σε εκδήλωσης του LSE στο Λονδίνο, ανέφερε ότι “η αναδιάρθρωση και οι αυξήσεις κεφαλαίου των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη, με ακρογωνιαίο λίθο τη συγχώνευση μεταξύ Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας που αναμένεται στο γ’ τρίμηνο του 2024″.

Στο ίδιο μήκος κύματος και o κ. Αλέξανδρος Εξάρχου ο οποίος μιλώντας χθες με την ιδιότητα του Partner της Thrivest Holdings στο συνέδριο “Greece Talks – Thessaloniki” τόνισε ότι το εγχείρημα της συγχώνευσης σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Εξάρχουν τόνισε ότι στην αρχή, όταν οι μέτοχοι της Thrivest ξεκινούσαν το εγχείρημα, αυτό φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο και πρόσθεσε ότι μόνο χάρη στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και την επανεισαγωγή του προγράμματος «Ηρακλής», τελικά κατέστη εφικτό και σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Ο 5ος πυλώνας, συνέχισε, φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς εξαιτίας της υπερρύθμισης των συστημικών τραπεζών από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, προκαλούνται σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για αυτή την επιχειρηματική κατηγορία.

Όπως εξήγησε, ο κ. Εξάρχου την ίδια ανάγκη είδε όχι μόνο η επενδυτική ομάδα της Thrivest αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων τραπεζών, αλλά και την τόνωση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος, όπως σχολίασε, θα βοηθήσει και τις συστημικές τράπεζες να απεμπλακούν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Και κατέληξε λέγοντας ότι το εγχείρημα του 5ου πυλώνα όχι μόνο εντάσσεται στις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της Ελλάδας, αλλά αποτελεί και μονόδρομο ώστε να υπάρξει κανονικότητα στην ελληνική οικονομία.

Εξάρχου: Η Intrakat θα πετύχει break even ή οριακά κέρδη το 2023

Το φθινόπωρο η συγχώνευση

Στο περιθώριο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου οι διαδικασίες της συγχώνευσης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο και να προκύψει ένας τραπεζικός οργανισμός πλήρως εξυγιασμένος και θωρακισμένος κεφαλαιακά.

Το πρώτο βήμα που αφορά στο ταυτόχρονο due diligence που διενέργησε το ΤΧΣ στην Παγκρήτια και η Thrivest στην Attica Bank έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται και η έκθεση του οίκου DBRS σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των δύο τραπεζών και η οποία θα καθορίσει τους όρους συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν παράγοντες με γνώση των διαδικασιών η έκθεση της DBRS αποτελεί κομβικό σημείο της διαδικασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί τόσο η σχέση ανταλλαγής των μετοχών όσο και ποια τράπεζα θα απορροφήσει την άλλη – με το επικρατέστερο πάντως σενάριο να θέλει την απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica, αν και ουσιαστικά θεωρείται θέμα τυπικό και άνευ ουσίας.

Το επόμενο βήμα του στρατηγικού σχεδιασμού περιλαμβάνει την αίτηση τον Απρίλιο για την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποκρυστάλλωση του τελικού ύψους των ζημιών στις οικονομικές καταστάσεις των δύο ιδρυμάτων τον Ιούνιο.

Αν και η όποια πρόβλεψη για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, παράγοντες του τραπεζικού συστήματος τονίζουν ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τα δύο ιδρύματα για να εντάξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον Ηρακλή θα ανέλθουν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει η νομική συγχώνευσης εντός του καλοκαιριού και στη συνέχεια η λειτουργική συγχώνευση ίγο αργότερα και πιθανότατα εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ζήτημα κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν δεν τίθεται καθώς τόσο η Thrivest συμφερόντων Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη όσο και το ΤΧΣ έχουν δεσμευτεί πλήρως να στηρίξουν κεφαλαιακά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα.

Πως χάλασε η σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα; Τα παιχνίδια του Γιώργου Παπανδρέου με τον δήμαρχο και η σχέση του Νίκου Παπανδρέου με τη Νάντια Γιαννακοπούλου – Χοντρό αυτό που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μανώλη Χριστοδουλάκη!

Πως χάλασε η σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Δούκα; Τα παιχνίδια του Γιώργου Παπανδρέου με τον δήμαρχο και η σχέση του Νίκου Παπανδρέου με τη Νάντια Γιαννακοπούλου – Χοντρό αυτό που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Μανώλη Χριστοδουλάκη!

H σχέση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα έχει χαλάσει, ίσως και αμετάκλητα.

Ο λόγος είναι ότι ο δήμαρχος έχει αρχίσει και απομακρύνεται από το ΠΑΣΟΚ με πολλούς να είναι πεπεισμένοι ότι κουμάντο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές αριστερές δυνάμεις στο δήμο.

Είναι πολλές φορές που όταν θέλει να επιτεθεί ο Χάρης Δούκας στην αντιπολίτευση του Μπακογιάννη, αυτό το κάνει με τον Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή τον Χ.Δούκα.

Λεπτομέρεια σημαντική: ο Ζαχαριάδης δεν έχει πολύ καλά σχέση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη και είναι της άποψης (και αυτός) για σύμπραξη των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή αντί το ΠΑΣΟΚ να βγει μπροστά στο δήμο, βάζει τους συριζαίους να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά»…

Ενώ την ίδια ώρα πάνε να αλώσουν και το δημοτικό ραδιόφωνο του 984… Αυτά τα παιχνίδια, προφανώς δεν μπορούν να περάσουν από τον Ανδρουλάκη…

Επίσης, έχει νευριάσει πολύ για το γεγονός για την εξέλιξη με τον υιό του Γιώργου Παπανδρέου που τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Κήπου.

Όμως, αυτή η ιστορία φαίνεται να έχει ουρά καθώς οι γενικότερες σχέσεις Δούκα-Παπανδρέου έχουν ενοχλήσει τον Νίκο, θεωρώντας ότι ο Δούκας αποσκοπεί να αποτελέσει αυτό το πρόσωπο το οποίο θελήσει να ενώσει τους δύο κόσμους ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές.

Και είναι και ένα σενάριο το οποίο θέλει πολύ και ο ΓΑΠ.

Ο Ανδρουλάκης έχει πολλά παράπονα από τους Παπανδρέου, όχι μόνο από τον ΓΑΠ.

Ο Νίκος Παπανδρέου έχει επαινέσει Μητσοτάκη και έχει μπει στο στόχαστρο του κύκλου του αρχηγού ενώ υπάρχει και μία πληροφορία που θέλει τη Νάντια Γιαννακοπούλου – που είναι κόκκινο πανί με τον Ανδρουλάκη- να θέλει να βοηθήσει τον Νίκο Παπανδρέου να ξαναβγεί ευρωβουλευτής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως έχει καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, καταλαβαίνει ότι είναι ένας συγκεντρωτικός άνθρωπος αλλά με τις κόντρες του έχει δημιουργήσει πρόβλημα συνοχής.

Για παράδειγμα, έχει βγάλει εκτός ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τον Μανώλη Χριστοδουλάκη επειδή πήγε και μίλησε σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο «εχθρός», δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Έφη Αχτσιόγλου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να καλέσει σε εκδήλωση για το περιβάλλον τόσο τον Χάρη Δούκα όσο και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Ο πρώτος ήταν πρώην τομεάρχης Περιβάλλοντος και ο δεύτερος είναι νυν τομεάρχης Περιβάλλοντος. Και αυτό πρώτα από όλα στοιχειώνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί η Μαρία Καρυστιανού να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γύρω από την ηρωίδα μάνα έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι πολιτικών εγκάθετων που είτε θέλουν ισοφάριση για το Μάτι, είτε επιζητούν την πτώση της κυβέρνησης εργαλειοποιώντας την τραγωδία των Τεμπών!

Μπορεί η Μαρία Καρυστιανού να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Γύρω από την ηρωίδα μάνα έχει στηθεί ένα γαϊτανάκι πολιτικών εγκάθετων που είτε θέλουν ισοφάριση για το Μάτι, είτε επιζητούν την πτώση της κυβέρνησης!

Μπορεί η μητέρα ενός εκ των θυμάτων των Τεμπών,της αδικοχαμένης Μάρθης, να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Αυτό αναρωτιούνται όσοι βλέπουν την τελευταία περίοδο να εντείνεται ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η κ. Μαρία Καρυστιανού προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη κατά της κυβέρνησης και υπέρ της άποψης ότι εσκεμμένα επιχειρείται συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η κ. Καρυστιανού στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου φιλική προς την κυβέρνηση.

Την περίοδο των εμβολιασμών ήταν αντίθετη ενώ έχει εκφραστεί και κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά από τα social media της πριν συμβεί το δυστύχημα στα Τέμπη.

Βεβαίως, στην κυβέρνηση κατανοούν το πόνο της που έχει γίνει πλέον θυμός και μισός για την εξουσία, όμως, η συνεχή παρουσία της ρίχνει νερό στο μύλο μιας στείρας αντιπολίτευσης που σκοπό δεν έχει να μαθευτούν οι ένοχοι του ΟΣΕ αλλά να στείλει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και μόνο.

Το επιχείρημα ποιο είναι; Ότι ο Καραμανλής γνώριζε ότι τα τρένα δεν ήταν ασφαλή και τα άφησε να λειτουργούν; Δεν είναι στέρεο.

Η λογική εξυπηρετεί πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελε να ισοφαρίσει τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 108 νεκρούς.

Μόνο που στο Μάτι δεν μπήκε κανένας φυλακή, ενώ στην περίπτωση των Τεμπών ήδη ο σταθμάρχης βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή.

Ακολούθως, δίπλα στην κ. Καρυστιανού, έχει συρρεύσει ένα γαιτανάκι ευρωβουλευτών και πολιτικών που προσπαθούν να περισώσουν καταρχάς την δική του θέση.

Για παράδειγμα, ο Κώστας Αρβανίτης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καπηλευτεί τη τραγωδία και την άστατη ψυχολογία μιας μητέρας που έχει χάσει το παιδί της προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά.

Καθώς δεν είναι ένα πρόσωπο που απηχεί τις ιδέες και τις προτιμήσεις του Στέφανου Κασσελάκη προσπαθεί να ξεπεράσει αυτή τη μεγάλη απόσταση και να παίξει το δικό του παιχνίδι.

Πήγε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος – ο οποίος ψήφισε υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης στην επιτροπή PETI- να υπερασπιστεί την ελληνική δικαιοσύνη και ξαφνικά έγινε βορά στα νύχια των τρολ.

Αυτών που προσπαθούν να θέσουν τη ΝΔ στην ομηρία του διαδικτύου και των σοσιαλ, όπως το 2012 που την αποδόμησαν πλήρως και έφεραν τον Τσίπρα στην εξουσία.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει στην Βουλή για να μιλήσει για τα Τέμπη καθώς έχει ήδη δρομολογήσει μία σειρά από πρωτοβουλίες όπως ο νέος πραγματογνώμονας για το δυστύχημα.

Γύρω από τα Τέμπη έχουν ξεκινήσει τη δουλειά τους και μία σειρά από ψεκασμένους που θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπάζωσε το τόπο του δυστυχήματος «για να μην βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία για το άλλο τρένο, το εμπορικό»…

Θα ακούσουμε πολλές θεωρίες συνομωσίας. Θα ήταν μία μάχη με προδιαγεγραμμένη την ήττα για τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να ανταπεξέλθει σε αυτές τις θεωρίες.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκρούσει την κ. Καρυστιανού καθώς μία μάνα που έχασε το παιδί της έχει «πάντα δίκιο».

Οπότε θα περιμένει να αλλάξει η ατζέντα από μόνη της.

Όμως, η φθορά για τη ΝΔ θα παραμείνει και ίσως είναι μεγαλύτερη από άλλες πρωτοβουλίες της που δυσαρέστησαν κόσμο.

Για το μόνο που θα ευχηθούμε είναι να μην δούμε ποτέ αυτή τη μάνα να γίνει μαριονέτα κομμάτων και εν τέλει να ενταχθεί υποψήφια ευρωβουλευτής στις εκλογές που έρχονται.

Διότι τότε θα δυσαρεστήσει τους πάντες που θέλουν Δικασιοσύνη, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

Η Ελλάδα στην 4η θέση των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη φοροδιαφυγή

Ραγδαίες εξελίξεις από τις Ελεγκτικές Αρχές σχετικά με υπόθεση δύο προβεβλημένων του τζόγου, για ευρεία φοροδιαφυγή και ξέπλυμα δια μέσω αγοράς και ανέγερσης υπερπολυτελών ακινήτων!

Πολύ σοβαρές εξελίξεις αναμένονται άμεσα από τις ελεγκτικές Αρχές σχετικά με δύο προβεβλημένα πρόσωπα που σχετίζονται με τον τζόγο, τον στοιχηματισμό και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων από όπου απορρέουν ευρεία φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, κυρίως δια μέσω της αγοράς ή και ανέγερσης υπερπολυτελών ακινήτων!

Ο ένας εκ των δύο έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των Αρχών καθώς είχε διαπιστωθεί μυθώδης φοροδιαφυγή από την οποία ξέφευγε ακολουθώντας πλείστες όσες περίεργες και ύποπτες μεθόδους, καθυστερώντας παράλληλα τις Αρχές μέσω παρεμβάσεων, καθώς φέρεται να διατηρούσε προνομιακή σχέση με την κεντρική εξουσία κατά το παρελθόν!

Ο δεύτερος «στοιχηματζής», τον οποίο η Αρχή για το ξέπλυμα τον έχει κάνει φύλλο και φτερό, φέρεται να νομιμοποιεί τα έσοδα που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, αποκτώντας πολυτελή ακίνητα!

Ταυτοχρόνως την ώρα τούτη, όπως δηλώνουν άμεσοι συνομιλητές του στις Αρχές, καυχιέται ότι έχει γίνει πάμπλουτος και ότι ούτε το ξέπλυμα, ούτε η εφορία, ούτε άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να τον αγγίξουν, για λόγους περίεργους και υπόπτους που δεν έχει διευκρινίσει!

Οι συγκεκριμένοι δύο, των οποίων οι υποθέσεις σχετίζονται, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και να συνεργάζονται ανεπίσημα, μολονότι επισήμως οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει!

Οι πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα χρόνου η παραπομπή του φακέλου του δεύτερου, του …λιμοκοντόρου όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Η υπόθεση του πρώτου είναι ήδη στην Δικαιοσύνη, που κατά τις πληροφορίες πρόκειται άμεσα να ενεργοποιηθεί και ο φάκελος να βγει από το συρτάρι…

Μεθοδεύονται δύο (1+1) επιστροφές παρά τω πλευρώ του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου, που απορρέουν από την κεντρική εξουσία της Πειραιώς πριν η ΝΔ ανέλθει στην μετά τον ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνηση!

Μεθοδεύονται δύο επιστροφές παρά τω πλευρώ του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου, που απορρέουν από την κεντρική εξουσία της Πειραιώς πριν η ΝΔ ανέλθει στην μετά τον ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνηση!

Κάποιες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων φέρεται να δρομολογούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πιθανόν πριν από την διενέργεια των Ευρωεκλογών, μολονότι άλλες πηγές επιμένουν ότι οι συγκεκριμένες ανακατατάξεις θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά!

Έγκυροι κύκλοι, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι στο σχετικά άμεσο μέλλον ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει την αντικατάσταση τουλάχιστον ενός εκ των προβεβλημένων συνεργατών του ο οποίος και θα μετακινηθεί σε άλλο ρόλο που θεωρείται σημαντικός και με τον οποίο έχει σχετιστεί κατά το παρελθόν!

Για τη θέση του ακούγονται στους διαδρόμους του Μαξίμου αλλά και σε υπουργικά και κομματικά γραφεία, ότι θα υπάρξει επανάκαμψη προσώπου πολύ κοντά στον πρωθυπουργό την εποχή της Πειραιώς, που δεν είχε αξιοποιηθεί αντίστοιχα μετά τις εκλογές του 2019, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιστρέψει και άλλο ένα πρόσωπο που κατείχε κομβικό ρόλο στην πυραμίδα της εξουσίας, πριν η ΝΔ κερδίσει τις πρώτες εκλογές μετά την εποχή ΣΥΡΙΖΑ!

Σε απλά λόγια, ένα ισχυρό δίδυμο από το παρελθόν ακούγεται ότι επιστρέφει στο Μαξίμου, σε ρόλους και επίσημα οφίτσια που δεν έχουν επί του παρόντος διευκρινιστεί!

Διαβάστε ακόμη: