Προβληματισμό, παρά την θετική χθεσινή αντίδραση, προκαλεί τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το πρόσφατο placement της Τράπεζας Πειραιώς.

Την Τρίτη, πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας «κουτσής» εβδομάδας, η τιμή της Τράπεζας Πειραιώς έκλεισε στα 3,8 ευρώ με απώλειες 3,66% και όγκο συναλλαγών 12,66 εκατ. μετοχές, εξέλιξη που πρακτικά καθιστούσε «χαμένους» όσους επενδυτές τοποθετήθηκαν στο placement.

Κάποιοι επαγγελματίες της αγοράς απέδωσαν την πτώση στην μη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s και στην έκθεση της JPMorgan που απέκλειε αναβάθμιση της αγοράς στις ανεπτυγμένες και τους ψυχραιμότερους να ανταπαντούν ότι «ουδείς ανέμενε ότι ο οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει την δεδομένη χρονική στιγμή την Ελλάδα»

Ωστόσο μια δεύτερη πιο προσεκτική ματιά δείχνει να επιβεβαιώνει όλους εκείνους που πίστευαν, χωρίς βέβαια να προχωρούν σε «σκόπιμες συγκρίσεις» ότι σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα και τον ορισμό της τιμής του placement σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά της μετοχής, ο ορισμός της μετοχής στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς κοντά στα υψηλά επίπεδα της μετοχής, θα είχε τις σχετικές χρηματιστηριακές παρενέργειες.

Ήδη το πανηγυρικό κλίμα των προηγούμενων ημερών για το μέγεθος της επιτυχίας του placement κόπασε, ενώ η «μουρμούρα» των επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα για την πορεία της μετοχής μετατρέπεται μέρα με την ημέρα σε γκρίνια.

Έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής τονίζει στο “R” ότι οι επενδυτές έχουν το δίκαιο τους, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες από την υπερκάλυψη ρεκόρ και την διεθνή επιτυχία της έκδοσης, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχασε πολύ εύκολα τα επίπεδα των 4 ευρώ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγοράς ήταν εξαιρετικό.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές βάζουν μια ακόμη διάσταση καθώς οι απώλειες της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς βαραίνουν πολύ πλέον τον Γενικό Δείκτη καθώς οι σταθμίσεις της μετοχής στους δείκτες έχουν αυξηθεί πολύ μετά το placement.

Συμπερασματικά η εικόνα της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ άνοιξε την κουβέντα εάν θα ήταν προτιμότερο να δίνονταν με ένα υψηλότερο discount το πακέτο προκειμένου να έχει μια πιο ομαλή συμπεριφορά η μετοχή, αντί του premium που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση του ΤΧΣ.

Γενικότερα, το placement της Τράπεζας Πειραιώς δείχνει να έχει προβληματίσει σε ένα βαθμό την αγορά με τους επενδυτές που δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πρόσφατη διαδικασία να συνεχίζουν να τοποθετούνται στην τράπεζα, εκτιμώντας ότι σύντομα η μετοχή θα δει υψηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με το πρόσφατο placement.

Μάλιστα ένας σημαντικός λόγος για την επίδειξη χρηματιστηριακής αναμονής είναι τα επερχόμενα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα οποία όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Μέχρι τότε όμως τα επίπεδα των 1450 μονάδες δύσκολα θα δει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ και η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί, εκτός και εάν δουν το φως της δημοσιότητας κάποια σημαντικά deals που συζητούνται στο παρασκήνιο.

Χθες πάντως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που αποτέλεσε το «βαρίδι» στην συνεδρίαση της Τρίτης, ακολούθησε αντίθετη πορεία δίνοντας ισχυρή ώθηση με το άλμα 4,23% που έκανε στα 3,946 ευρώ προσεγγίζοντας και πάλι την τιμή του placement, ενώ συνέχισε σταθερά στην πρώτη θέση του τζίρου με 48,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: