Μία νέα ασύμμετρη απειλή έχουν μπροστά τους οι ελληνικές συστημικές τράπεζες…

Την ώρα που ετοιμάζονται να διανείμουν και πάλι –μετά από χρόνια- μέρισμα στους μετόχους τους, είναι μεγάλο το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση να φέρει ανατροπές στα σχέδια τους.

Και ενώ κατάφεραν να να περιορίσουν το ύψος των «κόκκινων» δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους σε μονοψήφιο ποσοστό και υλοποιούν με ακρίβεια τα επιχειρησιακά τους σχέδια, η ενεργειακή κρίση φέρνει νέα δεδομένα.

Αφ ενός υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα παραγωγή καθυστερήσεων.

Το ανησυχητικό εδώ είναι ότι παρατηρούνται –μικρές ομολογουμένως- καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ενήμερων μέχρι τώρα δανείων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει στα 9 δις ευρώ την περίμετρο των δανείων που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όμως η εξέλιξη που μπορεί να φέρει ανατροπές στην πρόθεση των τραπεζών –η Εθνική και η Eurobank έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν τη διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση-να ανταμείψουν τους μετόχους τους είναι το memo που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM με το οποίο τους εφιστά την προσοχή.

Ο επόπτης ζητά από τις τράπεζες να είναι προσεκτικές και κυρίως να διασφαλίσουν ότι θα έχουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τυχόν νέα «κόκκινα» δάνεια.

Και ακόμα τους έχει ζητήσει να εντοπίσουν και να παρακολουθούν στενά εκείνους τους πελάτες τους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Όπως έχει γίνει γνωστό η συζήτηση για το μέγεθος των επιπτώσεων και πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από μία διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα ξεκινήσει στην ΕΚΤ στα τέλη του μήνα.

Προηγουμένως όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης θα έχουν στείλει τα στοιχεία που έχει ζητήσει η ΕΚΤ και που αφορούν την επαναξιολόγηση των κεφαλαίων τους «λαμβάνοντας υπόψη επαρκώς συντηρητικά και επικαιροποιημένα δυσμενή μακροοικονομικά σενάρια», όπως έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

Διαβάστε ακόμη: