*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη ΔΕΘ, τις οποίες ακούσατε και θα αξιολογήσετε.

Και για όσους βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα, μετά το παραγοντιλίκι και τις πριβέ συζητήσεις, αλλά και τα διήμερα (και τριήμερα) ξενύχτια και την κατανάλωση μπόλικου αλκοόλ, την παραδοσιακή επίσκεψη στο καζίνο και τα τριγωνάκια που φέρατε στις αποσκευές σας, τώρα, μετά τον αποκλεισμό των εκλογών – για μία ακόμα φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες, να επιδοθούν και επί «τω έργω» που έχουν αναλάβει. Και δεν εννοώ τις επισκέψεις στις εκλογικές έδρες ενός εκάστου, υπάρχει αρκετός ακόμα χρόνος μέχρι την άνοιξη. Και μεσολαβεί ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, όπως όλοι αναμένουν.

Πάντως η αλήθεια είναι πως ο «γαλάζιος» μηχανισμός «του έδωσε και κατάλαβε» στη Θεσσαλονίκη! Υπουργοί, υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, κομματάρχες, διοικητές οργανισμών, νοσοκομείων και εκατοντάδες παραγονταραίοι δεν άφησαν πάρτι για πάρτι, μπουζουξίδικο για μπουζουξίδικο ενώ δεν έπεφτε καρφίτσα στα καλά – και πανάκριβα- εστιατόρια της πόλης!

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε, ότι πολύ γνωστό και επώνυμο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης από την Θεσσαλονίκη μου μετέφερε ότι ο «γαλάζιος στρατός» λειτουργούσε «σαν να μην υπάρχει αύριο»! Σαν να είναι η τελευταία τους φορά στη Συμπρωτεύουσα… Στην κυριολεξία ξεσάλωσαν! Εν μέσω κρίσης…

Και ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια είδε στη Θεσσαλονίκη τέτοια σπατάλη σε εξόδους, τέτοιους στόλους κρατικών αυτοκινήτων που θύμισαν τις εποχές Σημίτη, Καραμανλή και λίγο τη μικρή περίοδο του Γ. Παπανδρέου, την εποχή του περίφημου «λεφτά υπάρχουν»!

Δεν έχει Fit and Proper ο Σάλλας και έχει ο Μακέδος της Attica bank! Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν γύρω από το θέμα της Παγκρήτιας τράπεζας όπου ως γνωστόν ο Διοικητής της ΤτΕ έθεσε θέμα Fit and Proper για τον Μιχάλη Σάλλα και το γιο του Γιώργο (κατά τη γνώμη μου unfair να κόβεις το δρόμο σε ένα παιδί, έναν νέο άνθρωπο!) ως προς τη συμμετοχή στο ΔΣ, διερωτώμαι: δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Fit and Proper ο Μ. Σάλλας και τις πληροί για παράδειγμα ο Μακέδος της Αττικής; Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν; Τι σχέση και τι εμπειρία έχει με το τραπεζικό σύστημα, τη δομή και τη λειτουργία του, ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, που ανανέωσε για μια ακόμη φορά τη θητεία του;

Ο «προνομιακός παίκτης» του συστήματος και μετρ των πάσης φύσης διαγωνισμών κύριος Στασινός (του ΤΕΕ βεβαίως βεβαίως)

Μήπως επειδή θεωρείται κολλητάρι του προέδρου του ΤΕΕ κυρίου Στασινού, του αποκαλούμενου και «μετρ των διαγωνισμών» αλλά και των γνωμοδοτήσεων στις διαγωνιστικές διαδικασίες (βλέπε ΕΥΔΑΠ – Ψυττάλεια); Προφανώς η σχέση με τον «μέσα σε όλα τα κόλπα» Στασινό, που εμπλέκεται σε (περίεργους πάντα) διαγωνισμούς από κτίρια στην Κηφισίας μέχρι ψηφιοποιήσεις, του «φτιάχνει» το απαιτούμενο Fit and Proper! Αλλά για τον «προνομιακό» παίκτη του συστήματος κύριο Στασινό, που «όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει» θα τα πούμε εν καιρώ… Καθώς και για τον ρόλο του ΤΕΕ, των συνδικαλιστών και των νταραβεριτζήδων στην σημερινή κατάντια της 5ης τράπεζας στην Ελλάδα!

Ο Παπασταύρου (που τον χάνεις, που τον βρίσκεις) δίπλα στον πρωθυπουργό (με ενεργό ρόλο;) και στην ΔΕΘ!

Ο φίλος μου ο Σταύρος μπορεί να μην αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει Υπουργός Επικρατείας, ωστόσο βρίσκεται πάντα δίπλα (και στηρίζει) στα πρόσωπα που «αγαπάει», όπως εν προκειμένω τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ! Και προφανώς για χάρη του ταξίδεψε στην συμπρωτεύουσα!

Το γεγονός είναι πάντως πως ο Σταύρος θεωρείται άνθρωπος της πιάτσας με ανοιχτό μυαλό και καθαρή σκέψη, ενώ διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη εμπειρία σε αυτό το πιο υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης έχοντας θητεύσει επί χρόνια δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά!

Η αίσθηση μου είναι ότι ο Σταύρος Παπασταύρου ήδη «παίζει ρόλο» στις αποφάσεις του πρωθυπουργού και πέραν πάσης αμφιβολίας είναι μέσα στο «παιχνίδι της εξουσίας» έστω ανεπίσημα, δεδομένης της τεράστιας ένδοιας ισχυρών χαρισματικών προσωπικοτήτων στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα τούτη!

Η «μυστηριώδης» ανάκτηση 1 δις. από τα «υπερκέρδη» της Ενέργειας!!! Από πού προέκυψαν; Πως αβγάτισαν;

*** Από τα πολλά και ενδιαφέροντα της ομιλίας και της συνέντευξης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων συγκράτησα την αναφορά του στο γεγονός ότι έχει “ανακτηθεί” περί το 1 δισ. ευρώ από τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Και εις ανώτερα στη συνέχεια, αλλά, δεν μας έλεγαν κάποιοι υπουργοί προ μηνός περίπου, ότι αυτά δεν υπερέβαιναν τα 200 – 250 εκατ. ευρώ; Πως αβγάτισαν έτσι, άραγε;

*** Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η παρέμβαση της ΡΑΕ ήταν καθοριστική, καθώς τα στοιχεία της πιστοποίησαν τα υπερκέρδη και έπεισαν και τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να “ανακτηθεί” σημαντικό μέρος τους, προς όφελος των καταναλωτών και του προϋπολογισμού φυσικά, χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις με τους επιχειρηματίες “πρώτης γραμμής”.

*** Παράπονα και διαμαρτυρίες υπήρξαν βέβαια από την πλευρά τους, αλλά, είπαμε, τα στοιχεία της ΡΑΕ ήταν αδιάσειστα και δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Συνεπώς, συμφώνησαν σε ένα… κούρεμα των “ουρανοκατέβατων” κερδών τους, προ και της γενικής αντίδρασης κομμάτων, φορέων και κοινωνίας

Το μείζον ζήτημα με την φορολόγηση των κερδών των πετρελαϊκών εταιριών (πχ Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ)! Η «ήπια αναμονή» και η «διαλλακτική στάση» των εταιριών!

*** Τώρα, να γίνω και…συνήγορος τους και να σας αναφέρω μετά λόγου γνώσεως ότι κυρίως από αυτή την πλευρά ανακινήθηκε και το θέμα ανάλογης “ανάκτησης” κερδών από τις πετρελαϊκές εταιρείες; Το…άκουσε η κυβέρνηση προσεκτικά, στάθμισε τα υπέρ και τα κατά και μάλλον το θέμα βρίσκεται σε μία κατάσταση “ήπιας αναμονής”, όπως με πληροφορούν γνώστες της υπόθεσης. Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, μου μεταφέρουν και την “διαλλακτική στάση” των εταιρειών πετρελαίου, που “μπορεί να συναινέσουν χωρίς τυμπανοκρουσίες σε κάποιου είδους συνδρομή, ειδικά αν η κατάσταση στα ενεργειακά οξυνθεί και λάβει περαιτέρω διαστάσεις”. Σας τα μεταφέρω όλα αυτά άνευ σχολίων και…αμαρτίαν ουκ έχω!

Για να ξέρετε…

*** Μια και καταπιάστηκα με τα ενεργειακά και τα πετρέλαια, η μείωση της παραγωγής που αποφάσισε ο OPEC+, θα έχει δυστυχώς συνέπειες, τις οποίες θα πληρώσουν οι καταναλωτές της Ευρώπης πρωτίστως, δηλαδή και εμείς φυσικά. Για σκεφτείτε, να αλλάξει ένα σπίτι, μία επιχείρηση, την εγκατάσταση φυσικού αερίου και να την μετατρέψει σε πετρελαίου και οι τιμές του να πάνε στα ύψη.

Η Ελλάδα φέρνει Ρωσικό LNG;

***Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ρωσία θα στείλει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τον νεότερο τερματικό σταθμό της, από το εργοστάσιο της Πορτοβάγια στις ρωσικές ακτές της Βαλτικής! Για τον αγοραστή του φορτίου, δεν υπάρχει πληροφόρηση μέχρι στιγμής, αλλά είναι μετρημένοι όσοι έχουν τη δυνατότητα παραλαβής, εμπορίας και χρήσης του. Δηλαδή, μπορεί ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο, να έκανε την παραγγελία, να έρθει το αέριο στη Ρεβυθούσα αναγκαστικά και από εκεί ο εισαγωγέας να χρησιμοποιήσει ένα μέρος για τις δικές του ανάγκες και την υπόλοιπη ποσότητα να την πουλήσει. Άλλωστε, από τη Ρεβυθούσα στέλνονται μεγάλες ποσότητες (περί τα 6 δισ. κυβικά) κάθε χρόνο στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία

*** Ενημερωτικά, πάντως, στα λιμάνια της Ευρώπης δεν έχει διακοπεί η ροή ρωσικού LNG, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κυρώσεις στο ρωσικό LNG από την Ε.Ε., προφανώς για ευνόητους λόγους, καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν να αποθεματοποιήσουν, ενόψει πιθανής πλήρους διακοπής από τους ρωσικούς αγωγούς και φυσικά ενόψει των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών του χειμώνα.

Για να ξέρετε …2)

*** Η έκθεση της Goldman Sachs, σχετικά με την προοπτική πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχει…παγώσει από τώρα τα νοικοκυριά της γηραιάς Ηπείρου. Για παράδειγμα, βγάζει έναν μέσο όρο του λογαριασμού από τις αρχές του 2023 για τους Ιταλούς καταναλωτές στα 500 ευρώ τον μήνα! Με τέτοια νούμερα, σπίτια και επιχειρήσεις, θα περιέλθουν σε πρωτοφανείς καταστάσεις, παρόμοιες που τροφοδοτούν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις.

*** Και στην Ελλάδα; Ακόμα έχουμε καύσωνα και δεν μας αγγίζει ακόμα για τα καλά το θέμα, αργότερα όμως, με τα πρώτα κρύα, εκεί θα δούμε τις αντοχές του συστήματος και το κατά πόσο θα έχουμε και εδώ παρόμοιες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, αν επαληθευτούν αυτά που λέει η Goldman Sachs, η Ευρωζώνη, θα χρειαστεί να δαπανήσει άλλα 2 τρις ευρώ περισσότερα για την ενέργεια από όσα το 2021, κάπου το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!

«Στιγμή Lehman» της Ευρωζώνης

*** Παρεμπιπτόντως, πόσοι προσέξαμε τι λένε οι Νορβηγοί, οι οποίοι κάνουν ήδη λόγο για “στιγμή Lehman” (!!!) της Ευρωζώνης, λόγω των αναμενόμενων εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. Ο αντιπρόεδρος της νορβηγικού κολοσσού ενέργειας Equinor, ανέφερε ότι ήδη σήμερα οι ευρωπαϊκοί Όμιλοι Κοινής Ωφέλειας (κάποτε μόνο κρατικές οντότητες, τώρα και με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων) βρίσκονται προ ενός εν δυνάμει margin calls ύψους 1,5 τρισ. ευρώ! Το οποίο μπορούν να το αντιμετωπίσουν μόνο με παρέμβαση των κυβερνήσεων και άνοιγμα πολύ μεγάλων γραμμών χρηματοδότησης. Διαφορετικά, πριν καν να το καταλάβουμε, θα βρεθούμε σε κατάρρευση του εμπορίου ενέργειας στην Ευρωζώνη

Έρχεται νέα αύξηση 40% σε αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

***Τάδε έφη Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Πράγας, ο οποίος εξήγησε ότι από το φυσικό αέριο προέρχεται το 75% των διαταραχών στις τιμές και πως η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει ακόμα σε ένα “ουδέτερο επιτόκιο”, το οποίο προσδιόρισε στο 1,5%-2% . «Αν η πολιτική μας δεν ήταν αποτελεσματική, οι αποδόσεις των ομολόγων θα έπρεπε να είναι στο 10%, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, είναι γύρω στο 2-2,5%, επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, καθώς προέρχεται κυρίως από την προσφορά και όχι τόσο από τη ζήτηση», σχολίασε ο κεντρικός μας τραπεζίτης. Αυτά…

Σε αναψηλάφηση οδηγείται η υπόθεση της Euromedica του Θωμά Λιακουνάκου. Η υπαγωγή στο καθεστώς εξυγίανσης και πώς κατέληξε στα χέρια της Farallon!

***Μαθαίνω ότι την μεταβίβαση της Euromedica εξετάζουν οι δικαστικές αρχές με την Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να αναζητά κατά πόσον η εταιρεία μπήκε νομίμως ή όχι στο καθεστώς εξυγίανσης και στη συνέχεια – αποκλειομένων των παλαιών μετόχων – κατέληξε στα χέρια της Farallon Capital, η οποία πριν ήταν μέτοχος με 17,5%. Ήδη η ορκωτή ελεγκτής, Μ. Χρυσανθοπούλου που όρισε η εισαγγελέας (στις 27.06.2022) προχωρεί στην πραγματογνωμοσύνη, αν δηλαδή στον υπό κρίση ισολογισμό αξιολόγησης της εταιρείας εμφανίστηκαν ή αποκρύφτηκαν ουσιώδη περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου. Η κυρία Χρυσανθακοπούλου οφείλει, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αμερικανικές δικαστικές αρχές η νομιμότητα της μεθοδολογίας της Farallon

*** Τους ισχυρισμούς αυτούς θα εξετάσει η εισαγγελία, μετά την πραγματογνωμοσύνη της κ. Χρυσανθοπούλου, αφού λάβει και τη συνδρομή που έχει ζητήσει από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες από την πλευρά τους θα διερευνήσουν τη νομιμότητα της μεθοδολογίας της Farallon. Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Euromedica θα οδηγηθεί σε (αρκετές) δικαστικές διελκυστίνδες, που θα έχουν και ποινικό ενδιαφέρον.

*** Αυτά και για σήμερα κυρές μου και κύριοι. Εύχομαι καλή και δημιουργική εβδομάδα, σε όλες και όλους. Την καλημέρα μου!