«Τι μεγαλοπρεπής και όμορφη κυρία ήταν! Δεν υπήρχε όμοιά της, καμία!». Με αυτά τα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ, αποχαιρετούσε τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα, «σπουδαία γυναίκα, που υπηρέτησε για χρόνια τη χώρα της, χωρίς να κάνει λάθη».

Ωστόσο, τα δικά του λάθη είναι που θα τον κρατήσουν μακριά από το Αββαείο του Γουέστμινστερ, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου, η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Είναι η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, μετά τις προεδρικές εκλογές και οι πρωτοφανείς σκηνές που ακολούθησαν, αλλά και τα περίπου 100 διαβαθμισμένα έγγραφα που κατασχέθηκαν από το FBI στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα μετέπειτα, έγγραφα για τα οποία διερευνάται εάν απομακρύνθηκαν από το Λευκό Οίκο και αποθηκεύτηκαν παράνομα, εκεί.

Είναι και η πολεμική που έχει αναπτύξει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον διάδοχό του στον προεδρικό θώκο αλλά και το γεγονός ότι ποτέ δεν συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος δεν σταματά να αποκαλεί τον Μπάιντεν «εχθρό του κράτους», ενώ δεν έχει ακόμα παραδεχτεί την ήττα του, στις εκλογές, του 2020.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μοιάζουν να δίνουν τέλος στο πρόβλημα, καθώς επίσημα προσκάλεσαν μόνο τους εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία της Ελισάβετ Β’.

Δεν είναι σαφές –προς το παρόν, τουλάχιστον– εάν πρώην ηγέτες, θα λάβουν πρόσκληση. Ωστόσο, στο έγγραφο που εστάλη στις πρεσβείες του εξωτερικού, αργά το βράδυ του Σαββάτου γίνεται λόγος για «περιορισμένο χώρο», που φαίνεται να δίνει την απάντηση.

Παράλληλα, από πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN, προκύπτει ότι το Μπάκιγχαμ κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να παραστεί χωρίς αντιπροσωπεία στην κηδεία της Βασίλισσας. Απηύθυναν, όμως, ειδική πρόσκληση, για την Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν.

Το ίδιο συνέβη και με όλους τους ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι κλήθηκαν μεν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκεί να συνοδεύονται μόνο από την οικογένειά τους.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπάιντεν αποδέχτηκε επισήμως την πρόσκληση και θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του.

Σε προηγούμενες επίσημες κηδείες, ωστόσο, όπως αυτή του αείμνηστου Νέλσον Μαντέλα, οι Αρχές επέτρεπαν στον εν ενεργεία πρόεδρο να ταξιδέψει στη χώρα, για την τελετή, με επίσημη αντιπροσωπεία αξιωματούχων.

Διαβάστε ακόμη: