Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος κληρονόμησε το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της μοναρχίας και υπολογίζεται ότι αξίζει πάνω από 750 εκατ. δολάρια.

Και όμως, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο κληρονομιάς.

Η περιουσία του Δουκάτου του Λάνκαστερ, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, αποτελείται από εμπορικά, γεωργικά και οικιστικά ακίνητα, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο οικονομικών επενδύσεων.

Οι πέντε αγροτικές του μονάδες (Surveys) καλύπτουν περίπου 18.000 εκτάρια γης στην Αγγλία και την Ουαλία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από το Urban Survey, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά συμφέροντα σε εμπορικά ακίνητα στο κεντρικό Λονδίνο, όπως το Savoy Hotel.

Η περιουσία του Λάνκαστερ απέφερε έσοδα 24 εκατομμυρίων λιρών (27 εκατομμυρίων δολαρίων) πέρυσι και ο Βασιλιάς Κάρολος δικαιούται τώρα τα έσοδά της.

Το συνολικό της ύψος ξεπερνά τα 650 εκατ. λίρες (754 εκατ. δολάρια), ενώ ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1702 απαγορεύει στον μονάρχη να πουλήσει οποιοδήποτε από τα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Κάρολος κληρονόμησε αυτόματα την περιουσία του Λάνκαστερ, ενώ ο μεγαλύτερος γιος του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, κληρονόμησε την περιουσία του Δουκάτου της Κορνουάλης, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, από τον πατέρα του.

Ο νέος βασιλιάς θα αποφύγει τον φόρο κληρονομιάς λόγω ενός κανόνα που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση το 1993 για να προφυλαχθεί η περιουσία της βασιλικής οικογένειας στην περίπτωση που δύο μονάρχες πέθαιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η διάταξη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2002 όταν η Βασιλομήτωρ παραχώρησε μια περιουσία αξίας περίπου 80 εκατ. δολαρίων –μεταξύ άλλων περιλάμβανε μια συλλογή αυγών Faberge– στη βασίλισσα.

Η ρήτρα σημαίνει ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν χρειάζεται να πληρώσουν τον φόρο του 40% σε ακίνητα αξίας άνω των 325.000 λιρών (377.000 δολαρίων) που πληρώνουν όλοι οι άλλοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βασίλισσα άρχισε να πληρώνει οικειοθελώς φόρο εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών επί της περιουσίας της το 1993 και ο Κάρολος μπορεί να αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Διαβάστε ακόμη: