Ο Πρίγκιπας Κάρολος είχε ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, προκειμένου να μην «περάσει» νόμος, ο οποίος θα επέτρεπε την πώληση ακινήτων της βασιλικής οικογένειας στη νοτιοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με τον Guardian.
Στο παρελθόν, η βρετανική κυβέρνηση είχε υποχωρήσει μπροστά στις απαιτήσεις του Πρίγκιπα Καρόλου, αλλάζοντας νομοσχέδια, ώστε να μη δυσαρεστήσει τη βασιλική οικογένεια, βάσει ντοκουμέντων της εφημερίδας, τα οποία προέρχονται από τα εθνικά αρχεία.
Συγκεκριμένα, ο Κάρολος κατηγορείται πως υποχρέωσε Υπουργούς της κυβέρνησης να αλλάξουν στα… κρυφά τουλάχιστον έναν προτεινόμενο νόμο προς όφελος των ιδιωτικών του συμφερόντων, εκμεταλλευόμενος την αμφιλεγόμενη διαδικασία συναίνεσης κατά την περίοδο πρωθυπουργίας του Συντηρητικού Τζον Μέιτζορ (1990 – 1997).
«Η αποκάλυψη παρέχει επιπλέον στοιχεία για το πώς η βασιλική οικογένεια χρησιμοποίησε τη μυστική διαδικασία με την ονομασία “συναίνεση της Βασίλισσας”, με σκοπό να τροποποιήσει τη νομοθεσία προς όφελος των ιδιωτικών της συμφερόντων», επισημάνθηκε στο άρθρο.
Η Βασίλισσα και ο μεγαλύτερος υιός της, λαμβάνουν εκ των προτέρων αντίγραφα των νομοσχεδίων προτού εκείνα μετατραπούν σε νόμους, ώστε να εξετάσουν εάν επηρεάζουν τις εξουσίες ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί πρέπει να λάβουν τη συγκατάθεση της Βασίλισσας και του Πρίγκιπα, προτού η οιαδήποτε νομοθεσία οδηγηθεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση.
Το Παλάτι υποστηρίζει πως τούτη η διαδικασία είναι «τυπική» και ότι η συναίνεση της βασιλικής οικογένειας δίδεται σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε φορά που ζητείται από την κυβέρνηση, δηλαδή, δίχως να αλλάζει η φύση και το περιεχόμενο των όποιων νομοσχεδίων.
Όμως, ο Guardian ισχυρίζεται ότι η βασιλική οικογένεια έχει εκμεταλλευθεί τη διαδικασία τις περασμένες δεκαετίες, ώστε να επιβάλλει αλλαγές σε νομοσχέδια, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας.
Πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη αναφορά σε νόμο του 1993, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων και ειδικότερα, το δικαίωμα που έχουν (ή δεν έχουν) οι ένοικοι να αγοράσουν τα σπίτια που διαμένουν από τους ιδιοκτήτες, έπειτα από το πέρας ενός ορισμένου αριθμού ετών.
Παρουσιάζοντας έγγραφα της περιόδου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1992, τονίσθηκε πως τότε, ο Πρίγκιπας Κάρολος άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να εξαιρεθούν από μία τέτοια ρύθμιση τα ακίνητα που κατέχει εκείνος σε ένα χωριό, το Νιούτον Σεντ Λόου, στην περιοχή του Σόμερσετ στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη περίπτωση, τελικώς δεν αναγνωρίσθηκε στους ενοίκους το δικαίωμα αγοράς αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος λαμβάνει ετήσιο εισόδημα ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων στερλινών, το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση (ενοίκια κ.ά.) των ακινήτων σε Μεγάλη Βρετανία και Ουαλία, που εντάσσονται στο επονομαζόμενο Δουκάτο της Κορνουάλης.
Ο Κάρολος έφθασε στο σημείο τον Οκτώβριο του 1992, να γράψει προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Τζον Μέιτζορ, για το θέμα, ζητώντας να μην «ανοίξει» ο δρόμος για την αγορά κατοικιών, ο «ιδιαίτερος χαρακτήρας» των οποίων θα έπρεπε να διατηρηθεί, κατέληξε η βρετανική εφημερίδα.