Η βασίλισσα Ελισάβετ «έφυγε» από τη ζωή στα 96 της χρόνια, βυθίζοντας σε πένθος τη Βρετανία.

Η ημέρα του θανάτου της ορίζεται ως D-Day ή D+0, ωστόσο, επειδή η ανακοίνωση θανάτου έγινε αργά, τα σχέδια για μια ιδιαίτερη και περίπλοκη διαδικασία, μετατοπίστηκαν κατά μία ημέρα.

Έτσι, ως ημέρα 0 ορίστηκε η Παρασκευή με την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ να τελείται στις 19 Σεπτεμβρίου, μετά από 10 ημέρες.

Η κηδεία θα τελεστεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπως η ίδια επιθυμούσε, «σπάζοντας» την παράδοση, καθώς εκτιμούσε ότι η κηδεία θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θα είναι η πρώτη κηδεία για έναν μονάρχη που θα γίνει στο Αβαείο από εκείνη του Βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1760.

Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall με πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθούν δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.

Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Χάιντ Παρκ, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Ουίνσδορ.

Μετά από μια πομπή μέσω του Ουίνδσορ, θα τελεστεί λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά την οποία η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα ταφεί πλέον στο μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI.

Διαβάστε ακόμη: