To πιο αργό σταθερό Internet στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ η χώρα παραμένει μεταξύ αυτών που οι χρεώσεις των παρόχων είναι αρκετά υψηλές, σε σχέση με τα εισοδήματα, κάτι, άλλωστε που κατά καιρούς έχουν δείξει και τα στοιχεία της Eurostat.

Ένας χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί κάθε μήνα 12 περίπου λεπτά για να αγοράσει 1 GB δεδομένα για το κινητό του τηλέφωνο, 6 φορές δηλαδή περισσότερο από ό,τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο από ό,τι απαιτείται στο Ισραήλ, τη χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις.

Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ψηφιακής ζωής που καταρτίζει η γνωστή ξένη εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark.

Ευρήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ειδικά μετά τον κορονοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ πλέον πολλές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο σπίτι, όπως οι πλατφόρμες τηλεοπτικού περιεχομένου, απαιτούν σύνδεση Internet και μάλιστα υψηλές ταχύτητες.

Καταρχάς με βάση την έκθεση της Surfshark η Ελλάδα κατατάσσεται στην 39η θέση μεταξύ 117 χωρών, υποχωρώντας κατά μία θέση από το 2021.
Τούτο σχετίζεται με το γεγονός ότι από τους πέντε πυλώνες κριτηρίων που αξιολογεί η Surfshark, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μόνο σε αυτόν που σχετίζεται με την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Οι επιδόσεις της χώρας στους επιμέρους πυλώνες είναι οι ακόλουθες:

  • Οικονομική ευχέρεια πληρωμής των υπηρεσιών διαδικτύου που μετρά στην ουσία κατά πόσο είναι φθηνές για τα δεδομένα της χώρας και του εισοδήματος των πολιτών οι σχετικές χρεώσεις. Πρόκειται για την “αχίλλειο πτέρνα” της χώρας, σε ό,τι αφορά την ποιότητα ψηφιακής ζωής, καθώς εκεί είναι που σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις και κατατάσσεται 67η από 61η πέρυσι. Κι αυτό διότι φέτος για την αγορά 1GB δεδομένων κινητής θα πρέπει οι χρήστες στην Ελλάδα να εργάζονται περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι κατά 6 δευτερόλεπτα. Υψηλές είναι και οι χρεώσεις της σταθερής σύνδεσης Internet. Για να πληρώσουν τη φθηνότερη σύνδεση οι Έλληνες πρέπει νε εργάζονται τρεις ώρες και 46 λεπτά κάθε μήνα, 12 φορές περισσότερο από όσο πληρώνουν τα νοικοκυριά στο Ισραήλ, εκεί όπου για να πληρώσεις το πιο φθηνό Internet αρκεί η εργασία 19 λεπτών τον μήνα.
  • Ποιότητα Internet που μετρά κυρίως την ταχύτητα: η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση μεταξύ των 117 χωρών με τις χαμηλές επιδόσεις να αφορούν κυρίως τις ταχύτητες στις συνδέσεις του σταθερού Internet. Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του Internet κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει πολύ υψηλότερη θέση, την 20ή, με την ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 97,5 Mbps/δευτερόλεπτο. Αντιθέτως, οι ταχύτητες στο Internet που έχουμε στο σπίτι είναι κατά μέσο όρο 40,4 Mbps/δευτερόλεπτο, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 84η θέση. Σύμφωνα με την Surfshark οι ταχύτητες του σταθερού Internet στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά 2 φορές σε σύγκριση με αυτές της Βουλγαρίας, ενώ του Internet κινητής 36% χαμηλότερες.
  • Ασφάλεια διαδικτύου: η Ελλάδα διατηρεί την 1η θέση, όπως και στην περσινή κατάταξη, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους χρήστες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση από την 59η θέση πέρυσι με τη βελτίωση να οφείλεται στην ετοιμότητα που έχει το δημόσιο και οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνης. Ως προς αυτό το επιμέρους κριτήριο η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις και κατατάσσεται στην 48η θέση από την 58η στην περσινή έκθεση.

Την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη καταλαμβάνει στη φετινή έκθεση το Ισραήλ, “εκθρονίζοντας” τη Δανία, η οποία υποχώρησε στη 2η θέση. Στην 3η θέση βρίσκεται η Γερμανία, ακολουθεί η Γαλλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φιναλνδία, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία με την Κορέα να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. Από την άλλη στις τελευταίες πέντε θέσεις βρίσκονται το Κονγκό, η Υεμένη, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη και το Καμερούν.

Διαβάστε ακόμη: