Η επιβολή «εκτάκτου ειδικού τέλους αλληλεγγύης» στις πετρελαϊκές και στις εταιρείες αερίου που έπεσε στο τραπέζι στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου, υποστηρίζεται ανοιχτά από την Ελλάδα και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να την εφαρμόσει.

Μεγάλες αντιρρήσεις πάντως υπάρχουν για την επιβολή αυτή, όπως και για τα αιολικά.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικών (WindEurope) που ζητάει την εξαίρεσή τους, «αφού τα περισσότερα αιολικά δεν αποκομίζουν τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, αλλά λαμβάνουν μια ρυθμιζόμενη τιμή για την ενέργεια που παράγουν μέσω κρατικών μηχανισμών ή διμερών συμβολαίων.  Αυτές οι κατηγορίες έργων θα πρέπει να εξαιρεθούν από την έκτακτη φορολόγηση» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σε ότι αφορά στις χονδρεμπορικές εταιρείες αερίου και κυρίως τη ΔΕΠΑ-Εμπορίας η κατάσταση είναι η εξής:

Σε εισήγησή της η ΡΑΕ γράφει ότι σημαντική ήταν η αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας από 7% το 2019 σε 24% το 2021 και αναφέρει ότι σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας, το 2021 έλαβε 83 εκατ. ευρώ από την Botas λόγω της απόφασης της Διαιτησίας, εντός του 2022 κατέβαλε στην Botas 50 εκατ. δολ. για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, περίπου στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τονίζουν επίσης ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, «η εταιρία έχει προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε βιομηχανίες και νοσοκομεία, το ύψος των οποίων φτάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ».

Συνεπώς σε πιθανή εκκαθάριση με τον ίδιο τρόπο που έγινε στους ηλεκτροπαραγωγούς, οι εκπτώσεις, θα αφαιρεθούν από το ποσό στο οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά και το καθαρό υπόλοιπο θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Η Αθήνα ψηφίζει υπέρ της έκτακτης εισφοράς των πετρελαϊκών ομίλων

Το ειδικό τέλος στις πετρελαϊκές

«Η θέλει να επιβάλλει τέλος αλληλεγγύης επί των υπερεσόδων που σημειώνουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, υπερέσοδα που θα υπολογιστούν κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε και για τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών» μας λένε από το ΥΠΟΙΚ.

Στο θέμα υπάρχει σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια έκτακτη και προσωρινή εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022.

Ακόμη όμως και αν η Κομισιόν δεν προχωρήσει επίσημα το θέμα, η κυβέρνηση θα επιβάλλει το «έκτακτο τέλος», όπως το έκανε χωρίς ευρωπαϊκή απόφαση στην «φορολόγηση» κατά 90% των υπερκερδών στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου όμως το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.

Τα χρήματα που θα αντληθούν θα ενισχύσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έτσι ώστε να αξιοποιηθούν για τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρηματικούς.

Φέτος οι δύο ελληνικοί πετρελαϊκοί όμιλοι (ΕΛΠΕ και Motor Oil), γράφουν αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας λόγω αυξημένης ζήτησης για καύσιμα αλλά κυρίως λόγω πολύ αυξημένων περιθωρίων διύλισης.

ΕΛΠΕ

Τι θα γίνει με τα υπερέσοδα των αιολικών

Τα επείγοντα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού της Ευρώπης που προωθεί η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως υποστηρίζει ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών, WindEurope, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να στηρίζουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές τιμές, που στον ηλεκτρισμό έχουν δεκαπλασιαστεί λόγω του αερίου.

Οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. θα ξανασυζητήσουν τις επιλογές για επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων.

Επ’αυτού ο WindEurope τονίζει ότι οι ΑΠΕ αποτελούν το φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο μείωσης της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

«Η ενεργειακή κρίση δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ άμεσα και αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, REPowerEU. Κατ’ επέκταση, τα όποια μέτρα για τις τιμές και τις αγορές πρέπει να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ».

Σχετικά με τη φορολόγηση των υπερεσόδων, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι πρέπει να αφορούν μονάχα πραγματικά κέρδη.

Τα περισσότερα αιολικά δεν αποκομίζουν τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, αλλά λαμβάνουν μια ρυθμιζόμενη τιμή για την ενέργεια που παράγουν μέσω κρατικών μηχανισμών ή διμερών συμβολαίων.

Αυτές οι κατηγορίες έργων θα πρέπει να εξαιρεθούν από την έκτακτη φορολόγηση.

Επίσης, τα μέτρα πρέπει να έχουν περιορισμένο χρονικά χαρακτήρα και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις της αγοράς θα πρέπει να γίνουν μετά από διαβούλευση με τον κλάδο.

Τέλος, ο σύνδεσμος τονίζει ότι η μείωση της ζήτησης και η διαχείριση της ζήτησης θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: