Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα οι αμερικανικές μετοχές καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ως πιθανή μια επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve και προετοιμάζονται για μια γεμάτη εβδομάδα οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο Dow Jones Industrial Average εκτινάχθηκε 190 μονάδες ή 0,57%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,3%, ενισχυμένος από τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών τεχνολογίας και ημιαγωγών.

Οι επενδυτές στάθμισαν το ενδεχόμενο η Fed να προετοιμάζεται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πτώση στις τιμές χονδρικής και στις λιανικές πωλήσεις, μαζί με σχόλια από στελέχη της κεντρικής τράπεζας, φάνηκε να σηματοδοτούν επιβράδυνση.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, την Παρασκευή που φαινόταν να ευνοούν την αύξηση των επιτοκίων κατά τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση, ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών για πτώση. Μια έκθεση της Wall Street Journal την Κυριακή έθεσε την πιθανότητα μιας εαρινής παύσης για τις αυξήσεις των επιτοκίων – ένα σημάδι ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων.

«Με τους επενδυτές να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την κατάσταση του πληθωρισμού, είναι σαφές ότι τώρα κοιτάζουν πέρα από τον τρέχοντα κύκλο», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Henry Allen σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Αλλά με τους επενδυτές να έχουν τώρα τιμολογήσει τα ενδεχόμενα καλά νέα για τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος είναι ότι εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος, τότε θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε ένα άλλο ράλι bear market όπως ακριβώς είδαμε το περασμένο καλοκαίρι».

Οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει στις τιμές με πιθανότητα 99,7% μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME, γεγονός που θα φέρει το επιτόκιο στο στοχευμένο εύρος 4,5%-4,75%.

Οι αναφορές οικονομικών αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να κρατήσουν την αγορά σε αιχμή, με περίπου το 40% των μετοχών του Dow να έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει τα πιο πρόσφατα οικονομικά του αποτελέσματα και να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Μερικά μεγάλα ονόματα στο κατάστρωμα περιλαμβάνουν Microsoft, IBM, Tesla, Visa και Mastercard.

Διαβάστε ακόμη: