search

MAIN STREET

Deutsche Bank: Περιμένει άνοδο στις ευρω-αγορές φέτος

Σύμφωνα με τον αναλυτή Maximilian Uleer, το consensus είναι «υπερβολικά απαισιόδοξο για το 2023». «Φαίνεται πως είμαστε μοναχικοί ταύροι», λέει.

Deutsche Bank: Περιμένει άνοδο στις ευρω-αγορές φέτος

Η χρονιά θα είναι καλύτερη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές, πιστεύει η Deutsche Bank. «Παρότι τα εταιρικά αποτελέσματα πιθανότατα θα μειωθούν το 2023, οι λιγότεροι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και η χαμηλότερη μεταβλητότητα των επιτοκίων αναμένεται να αποτελέσουν υποστηρικτικούς παράγοντες για τα χρηματιστήρια», σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Maximilian Uleer, το consensus είναι «υπερβολικά απαισιόδοξο για το 2023». «Φαίνεται πως είμαστε μοναχικοί ταύροι», λέει.

\Ο Uleer «βλέπει» τον Stoxx 600 να κλείνει το 2023 στις 495 μονάδες, δηλαδή περίπου 14% υψηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς ο πληθωρισμός θα κορυφώσει και τα επιτόκια θα ομαλοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μόλις έκλεισαν τη χειρότερη χρονιά από το 2018, αλλά και πάλι, τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τη Wall Street, καθώς βρήκαν στήριξη στις φθηνότερες αποτιμήσεις. Οι υπερ-αποδόσεις αυτές συνεχίζονται μέχρι στιγμής μέσα στο 2023, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς.

Συνολικά, οι στρατηγικοί αναλυτές περιμένουν μία ήπια μόνο ανάκαμψη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης το 2023. Ο Stoxx 600 αναμένεται να διαμορφωθεί στις 449 μονάδες στα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με τον μέσο όρο των απαντήσεων που έδωσαν αναλυτές σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg. Ουσιαστικά, αυτή η τιμή-στόχος δείχνει περιθώρια ανόδου περίπου 3%.

O Uleer της Deutsche Bank εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη θα ανακάμψουν από τα χαμηλά του 2022, αλλά θα παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να μειωθούν κατά 10% το 2023.

Μάλιστα, ο αναλυτής του γερμανικού οίκου θεωρεί ότι το consensus είναι υπερβολικά αισιόδοξο για τα εταιρικά κέρδη. «Καθώς η ζήτηση θα εξασθενεί και η προσφορά θα ομαλοποιείται, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πια να διατηρήσουν την υψηλή τιμολογιακή ισχύ τους και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους», σημειώνει.

Η Deutsche Bank προτιμά τις ευρωπαϊκές αγορές από τις αμερικανικές, αλλά θεωρεί ότι οι μετοχές σε Ελβετία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μικρότερα περιθώρια ανόδου.

Διαβάστε ακόμη: