search

LIFESTYLE

Les Knight: Ο άνδρας που εύχεται την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους

Είναι ιδρυτής του κινήματος Εθελοντικής Εξαφάνισης των Ανθρώπων μίας ομάδας που πιστεύει ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν τη Γη είναι να σταματήσουν να κάνουν παιδιά.

230104110323_Les Knight2

Δεν θα περίμενε κανείς ότι κάποιος που θέλει την εξαφάνιση του είδους του θα ήταν τόσο ανάλαφρος.

Ο λόγος για τον Les Knight, ο οποίος συχνά διοργανώνει πάρτι με πυροτεχνήματα στην ταράτσα του για να παρατηρεί πεφταστέρια.

Στην αυλή του, η οποία καλύπτεται από φράχτη έξι μέτρων, έχει διοργανώσει παιχνίδι κροκέ με τους παίκτες γυμνούς.

Ο 75χρονος κ. Knight είναι ιδρυτής του κινήματος Εθελοντικής Εξαφάνισης των Ανθρώπων (Voluntary Human Extinction), μία ομάδα που πιστεύει ότι το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν τη Γη είναι να σταματήσουν να κάνουν παιδιά.

Ο κ. Knight προσέθεσε την λέξη «εθελοντική» πριν από δεκαετίες, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι οι συμμετέχοντες ούτε υποστηρίζουν μαζικές δολοφονίες και υποχρεωτική λήψη αντισυλληπτικών ούτε και ενθαρρύνουν την αυτοκτονία.

Η ιδεολογία τους φαίνεται από το σλόγκαν τους «Μακάρι να ζήσουμε πολύ και να εξαφανιστούμε» και σε ένα άλλο σλόγκαν τους, το οποίο ο Knight κρεμά σε διάφορες συνεδριάσεις: «Σας ευχαριστούμε που δεν γεννάτε».

Από τις 15 Νοεμβρίου, η Γη φιλοξενεί 8 δισεκατομμύρια άτομα, αριθμό ρεκόρ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να κορυφωθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια στις επόμενες δεκαετίες, ιδίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των παιδικών θανάτων.

Ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ακτιβιστές, είναι να επεκταθεί η πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες παγκοσμίως, περίπου 121 εκατ. το χρόνο, δεν είναι ηθελημένες. Το Center of Biological Diversity έχει δωρίσει ένα εκατομμύριο προφυλακτικά, τα οποία έχουν θεματολογία ειδών υπό εξαφάνιση.

Ωστόσο, σπάνια συναντά κανείς κάποιον που μιλά τόσο ανοιχτά όσο ο κ. Knight, ο οποίος έκανε βαζεκτομή το 1973 όταν ήταν 25 ετών. Λέει ότι παρά τις πολλές μας επιτυχίες, οι άνθρωποι τελικά βλάπτουν για τη Γη.

«Κοιτάξτε τι κάναμε σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο Knight σε μία συζήτηση το φθινόπωρο. «Δεν είμαστε καλό είδος».

Η ομάδα έγινε δημοφιλής όταν ο κ. Knight δημιούργησε μία ιστοσελίδα το 1996. Αν και είχε πολύ κείμενο, η ιστοσελίδα ήταν ανάλαφρη και περιελάμβανε φράσεις του Schopenhauer και καρτούν από την καλλιτέχνη Nina Paley, καθώς και επιχειρήματα εναντίον της αναπαραγωγής και υπέρ της υιοθεσίας. Μεταφράστηκε σε περίπου 30 γλώσσες και για πολλούς παραμένει ορόσημο.

Αν και το προκλητικό όνομα της ομάδας μπορεί να υποδηλώνει έναν πικραμένο ή ακόμα και απειλητικό ιδρυτή, ο κ. Knight είναι εντελώς διαφορετικός. Φαίνεται έξυπνος και καλόκαρδος άνθρωπος.

Παρότι ο κ. Knight αντιτίθεται στη γέννηση περισσότερων ανθρώπων, δείχνει μεγάλη συμπόνια σε όσους έχουν ήδη γεννηθεί.

Όντας αναπληρωτής καθηγητής λυκείου στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, οι μαθητές του κ. Knight τον εκτιμούν πολύ.

Μεγαλώνοντας σε μία ανοιχτόμυαλη οικογένεια στο Όρεγκον, ο κ. Knight παρακολουθούσε εταιρείες ξυλείας να κόβουν τα δέντρα της πολιτείας.

Αφότου στρατολογήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ (όπου υπηρέτησε αλλά δεν παρατάχθηκε ποτέ), μπήκε στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον και στην αδελφότητα της Μηδενικής Ανάπτυξης Πληθυσμού (Zero Population Growth), η οποία θεμελίωσε την απόφασή του να μην κάνει παιδιά. «Ήταν ανέκαθεν λόγω της οικολογίας, εξαιτίας της ζημιάς που κάνουν οι άνθρωποι», δήλωσε.

Ο κ. Knight θεωρεί πλέον πως οι άνθρωποι είναι το πιο καταστρεπτικό και παρεμβατικό είδος.

«Ήρθαμε και μετά ξετρελαθήκαμε», δήλωσε. «Και επειδή είμαστε αρκετά έξυπνοι, θα έπρεπε να ξέρουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε».

«Ο κόσμος αναφέρει τη μουσική και την τέχνη και τη λογοτεχνία και τα σπουδαία πράγματα που έχουμε κάνει – είναι αστείο, δεν αναφέρουν ποτέ τα κακά πράγματα που έχουμε κάνει», συνέχισε. «Δεν πιστεύω ότι οι φάλαινες θα πεθυμήσουν τα τραγούδια μας».

Και παρότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σε ιστορικό υψηλό, ο κ. Knight δήλωσε ότι δεν τον πτοεί. «Δεν περίμενα ποτέ να επιτύχω», δήλωσε. «Πιστεύω ότι αυτό είναι το μυστικό για να μην απογοητευτείς».

«Κοιτάχτε τι κάναμε σε αυτόν τον πλανήτη. Δεν είμαστε καλό είδος».

Διαβάστε ακόμη: