search

LIFESTYLE

Στο στόχαστρο του Ερντογάν η «εκρηκτική» Εντά Τασπινάρ

Όλα ξεκίνησαν όταν «ανέβασε» μία φωτογραφία της στο Instagram, η οποία είχε τραβηχτεί στο τζαμί εντός του ξενοδοχείου Four Seasons

Στο στόχαστρο του Ερντογάν η «εκρηκτική» Εντά Τασπινάρ

Οι αποκαλυπτικές εμφανίσεις της «ρίχνουν» τα social media στην Τουρκία με τους εκατοντάδες χιλιάδες followers της να την ακολουθούν σε κάθε βήμα της στο χώρο της μόδας, όμως φαίνεται ότι η εντυπωσιακή Εντά Τασπινάρ έκανε το μοιραίο λάθος και μπήκε για τα καλά στο στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «προκλητική» φωτογράφηση του πρώην μοντέλου μέσα σε τζαμί έχει πυροδοτήσει κύμα οργής στη γειτονική χώρα με το τουρκικό καθεστώς να επιστρατεύει άμεσα τη γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινώντας έρευνα εις βάρος της για το αδίκημα της υποκίνησης μίσους, έχθρας ή εξευτελισμού βάσει του τουρκικού ποινικού δικαίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η γνωστή σχεδιάστρια και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στα κοινωνικά δίκτυα της Τουρκίας «ανέβασε» μία φωτογραφία της στο Instagram, η οποία είχε τραβηχτεί στο τζαμί εντός του ξενοδοχείου Four Seasons στην ιστορική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, για να ευχηθεί χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

«Χρόνια πολλά αγάπες μου», έγραψε στους φίλους της η Εντά με την τολμηρή αμφίεση της εντός του ιερού χώρου των μουσουλμάνων να θεωρείται ως ύψιστη ασέβεια την ώρα, που η ίδια πατούσε με τα παπούτσια της το χαλί της προσευχής και καθόταν σε αναποδογυρισμένο τραπεζάκι του καφέ ποζάροντας, απρεπέστατα, όπως της καταλογίστηκε, στον φωτογραφικό φακό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eda Taşpınar (@edaataspinar)


Δεν ζήτησε συγγνώμη κι έγινε χαμός στην Τουρκία

Οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο υπήρξαν αστραπιαίες με την απαίτηση για παρέμβαση των αρμόδιων αρχών να διογκώνεται σε πολύ σύντομο διάστημα, εξέλιξη, που ανάγκασε την Τουρκάλα καλλονή να κατεβάσει την επίμαχη φωτογραφία και να απενεργοποιήσει τα σχόλια στους προσωπικούς της λογαριασμούς.

Ηταν όμως ήδη αργά. Η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είχε ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να παίρνουν τη σκυτάλη ζητώντας την τιμωρία της για τις «σκανδαλώδεις και ακατάλληλες πόζες» της σχεδιάστριας μέσα στο τζαμί.

Η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του γεγονότος ότι η Εντά δε ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την πράξη της, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς στα τουρκικά social media ως «απόλυτη προσβολή του Ισλάμ και των μουσουλμάνων» και από άλλους ως «βλασφημία». Αντίστοιχης σοβαρότητας ήταν και οι τίτλοι στις ηλεκτρονικές σελίδες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης βαραίνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eda Taşpınar (@edaataspinar)

Έμπλεξε μέχρι και το Four Seasons

Στο μεταξύ, οι διαστάσεις, που έλαβε η φωτογραφία της Εντά Τασπινάρ μέσα στο τζαμί έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους υπευθύνους της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας καθώς σχεδόν άμεσα έγινε γνωστό ότι η «απρεπής» φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε εντός του Four Seasons. «Δεν έχουμε καμία σχέση με το περιστατικό.

Η Εντά θέλησε να φωτογραφηθεί χωρίς την άδεια μας», απολογήθηκε η διεύθυνση του νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου με τους εντυπωσιακούς θόλους, στους χώρους του οποίου στεγάζονταν οι φυλακές Σουλταναχμέτ κατά το παρελθόν και μέχρι το 1982. Μάταιος κόπος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eda Taşpınar (@edaataspinar)

Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες εμφανίσεις της Εντά Τασπινάρ όχι μόνο δεν περνούν απαρατήρητες αλλά αποτελούν πάντα θέμα σχολιασμού στα τουρκικά social media ενώ εκτενείς είναι και οι δημοσιογραφικές αναφορές.

Ποτέ όμως δεν είχαν προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις. Έκπληκτοι από τις εξελίξεις αυτές είναι και οι φίλοι της στην Ελλάδα αφού η Τουρκάλα σχεδιάστρια συνηθίζει να περνά ξέγνοιαστα τα καλοκαίρια της στη Μύκονο.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση της πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι τουρκικές δικαστικές αρχές «ξεσκονίζουν» την υπόθεση της και όταν βρεθεί ενώπιον τους ίσως χρειαστεί να επικαλεστεί την καταγωγή της και τον παππού της, ο οποίος υπήρξε ο προσωπικός γλύπτης του Κεμάλ Ατατούρκ φιλοτεχνώντας την προτομή του, προκειμένου να πείσει για την προσήλωση της στα ιδεώδη του τουρκικού κράτους.

Διαβάστε ακόμη: