Διπλό κτύπημα, κατά ανυποψίαστων πολιτών από απατεώνες με στόχο την υποκλοπή στοιχείων των τραπεζικών τους λογαριασμών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην μία περίπτωση γίνεται χρήση e-mail μέσω της αποστολής μηνυμάτων περί επιστροφής φόρου, στην άλλη χρησιμοποιούνται προσωπικά στοιχεία πελατών χρηματιστηριακών εταιριών για τη «μύηση» των υποψήφιων θυμάτων στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να θεωρείται δεδομένο, οι λογαριασμοί όσων τυχόν «τσιμπήσουν» μπορεί να αδειάσουν , ενώ υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο και της πραγματοποίησης χρηματιστηριακών συναλλαγών , χωρίς την έγκριση των ενδιαφερομένων , με άγνωστες προς το παρόν τις συνέπειες σε βάρος τους.

Η πρώτη περίπτωση αφορά ένα e-mail μαϊμού που έχει δήθεν ως αποστολέα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μάλιστα οι απατεώνες έχουν εξελίξει τόσο τις μεθόδους τους , ώστε ως χρήστης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εμφανίζεται η διεύθυνση gov.office-aade.gr που κάποιον απρόσεκτο μπορεί να το κάνει να θεωρήσει ότι πράγματι το e-mail προέρχεται από την ΑΑΔΕ .

Οι λήπτες πληροφορούνται τα εξής : «Η Ελληνική Εφορία έχει υπολογίσει τη φορολογική σας δήλωση, δικαιούστε επιστροφή φόρου €634,13. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στο λογαριασμό σας, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τον τρέχοντα αριθμό λογαριασμού σας».

Ο κίνδυνος είναι άμεσος αφού στη συνέχεια υπάρχει σύνδεσμος μέσω του οποίου ζητείται η επαλήθευση του τραπεζικού λογαριασμού του …τυχερού φορολογούμενου.

Αν πέσει στην παγίδα οι απατεώνες του διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν σε χρόνο που θα κρίνουν κατάλληλο τον τραπεζικό του λογαριασμό .

Η απάτη φαίνεται πως έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις , για το λόγο αυτό και η ΑΑΔΕ με επίσημη ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής».
Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.
Για την προστασία σας:
• ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
• ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
• Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.
• Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.
Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.»

Η δεύτερη απόπειρα εξαπάτησης γίνεται – όπως τουλάχιστον δηλώνεται από τις κυρίες που τηλεφωνούν – μέσω …Λονδίνου και της χρήσης των προσωπικών στοιχείων πελατών χρηματιστηριακών εταιριών.

Τα στοιχεία αυτά άγνωστο πως , έχουν περιέλθει στην κατοχή προσώπων που φαίνεται να αποτελούν ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Έκπληκτο το υποψήφιο θύμα το οποίο στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων πληροφορείται ότι υπάρχει ένα σεβαστό υπόλοιπο ( στη συγκεκριμένη περίπτωση 43.165 ευρώ ) , το οποίο εκ λάθους έχει μείνει μπλοκαρισμένο σε λογαριασμό του εξωτερικού και ζητείται η επαλήθευση των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους μέσω ανταπόδοσης ενός απλού e-mail προκειμένου τα «κέρδη» να μεταφερθούν άμεσα σε αυτόν.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί εύκολα να προβλεφθεί , ο …τυχερός θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει.

Σημειώνεται ότι παρόμοια μέθοδος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αλλά με τηλέφωνα που παρέπεμπαν σε διεθνείς κωδικούς: Αυτή τη φορά χρησιμοποιούνται συνδέσεις που έχουν ενεργοποιηθεί από ελληνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με πρόθεμα το 6980051— .

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα κινητά τηλέφωνα είναι ονομαστικοποιημένα μέχρι φυσικού προσώπου .

Άρα μπορεί οι αρχές να φθάσουν έστω και οι συγκεκριμένοι αριθμοί έχουν πωληθεί σε αλλοδαπούς.

Διαβάστε ακόμη: