Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την μελλοντική πορεία της Attica Bank, ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί από την προ μηνός περίπου στάση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, στήριζε μεν το σχέδιο των μετόχων και την μεταξύ τους “θολή” συμφωνία της αύξησης κεφαλαίου, κατά βάθος όμως είχε πειστεί ότι η Ellington δεν θα έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα προτιμούσε μία λύση, στην οποία θα μετείχε με ένα μικρό σχετικό ποσό, αλλά θα διατηρούσε την λίαν επωφελή για την ίδια διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας.

Ακριβώς αυτό ήταν το επίμαχο σημείο, σχετικά με την κατανομή των 300 εκατ. ευρώ από το σύνολο της αύξησης και το αν το ποσό αυτό θα έφτανε να καλύψει τα “κρυφά” ανοίγματα όλων (!) των τιτλοποιήσεων.

Η Ellington θα ήταν υποχρεωμένη να καλύψει όποια ποσά και να προέκυπταν στο μέλλον, τα οποία φυσικά μόνο η ίδια και κάποια στελέχη της τράπεζας είναι σε θέση να γνωρίζουν, σχεδόν με ακρίβεια.

Η ΤτΕ εξάντλησε όλη την ανοχή της απέναντι στα μόνιμα προβλήματα (και τα μπρος – πίσω) που προέβαλε η Ellington που εξέθετε τον Επόπτη!

Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Γιάννης Στουρνάρας εξάντλησαν κάθε περιθώριο ανοχής, έναντι των μόνιμων προβλημάτων και εμποδίων που προέβαλλε η Ellington, η οποία με τα εμπρός-πίσω εξέθετε και τον Επόπτη, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Επειδή, λοιπόν, “το πολύ το κύριε ελέησον, το βαριέται κι ο θεός”, η μακρά περίοδος ανοχής του “μόσχου του σιτευτού”, έλαβε τέλος μετά τα μέσα Δεκεμβρίου και ειδικότερα μετά την αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 30 Δεκεμβρίου, όπου και πάλι δεν υπήρξε καθαρό τοπίο για το μέλλον της τράπεζας.

Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με Εξάρχου- Μπάκο- Καϋμενάκη! Η ανοιχτή πληγή της Ellington, «η έξωση» του Μ. Σάλλα και η είσοδος της Thrivest που είχε δρομολογηθεί από τον Νοέμβριο!

Κάπου εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένα πράγματα.

Ο διοικητής της ΤτΕ, όπως βεβαιώνουν πηγές με άριστη γνώση των εξελίξεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, “έχοντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου, ειδικά μετά την επιτυχή έξωση από την Παγκρήτια του Μιχάλη Σάλλα, είχε ως ανοιχτή πληγή την υπόθεση Attica Bank – Ellington, η οποία ακύρωνε τις προσπάθειές του να υπάρξει εξυγίανση και των μικρών τραπεζών”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “η είσοδος της Thrinvest στην Attica Bank, ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, απλώς είχε επιλεγεί η μέθοδος της αργής, πλην οφθαλμοφανούς αποκάλυψης της απροθυμίας και της αδυναμίας του ξένου Fund να ακολουθήσει τις – και ψηφισμένες από γενικές συνελεύσεις ή επικυρωμένες από Δ. Σ. – διαδικασίες εξυγίανσης της τράπεζας”.

Η στάση του ΤΜΕΔΕ, η δέσμευση Μακέδου και ο ιδιότυπος ρόλος του ΤΕΕ!

Υπήρχε, όμως, ένα σοβαρό πρόβλημα, για να μην πούμε δύο καλύτερα”, εξηγεί για πρώτη φορά με λεπτομέρειες η πηγή μου.

Το πρώτο και κυριότερο ήταν η στάση του ΤΜΕΔΕ, του οποίου ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της τράπεζας, Κωνσταντίνος Μακέδος είχε δεσμευτεί έναντι της Ellington και μάλιστα με επιθυμία του Μαξίμου. Πως να σπάσει τη συμφωνία χωρίς αντιπρόταση για άλλον εταίρο; Παρενέβη προς αυτή την κατεύθυνση η ηγεσία του ΤΕΕ, δίνοντας κάλυψη στον κ. Μακέδο και από την πλευρά του Μαξίμου, αν συναινούσε έστω και σιωπηρά σε άλλη λύση”.

Δείτε τώρα ποιο ήταν το δεύτερο πρόβλημα, που είχε δύο σκέλη.

Σύμφωνα πάντα με τον συνομιλητή μας, “το θέμα ήταν ότι αφενός δεν υπήρχε σοβαρή αντιπρόταση και αυτή που κόμιζε μέσω τρίτων ένας διαχειριστής κεφαλαίων, δεν είχε κανένα εχέγγυο επιτυχίας.

Συνεπώς, οι ελπίδες όλες είχαν ως εκφραστή τον Γιάννη Στουρνάρα, έστω και αν κάποιοι στο Μαξίμου δεν ήθελαν με τίποτα να πιστωθεί και αυτή την επιτυχία”.

Μάλιστα, ενώ δηλαδή η τράπεζα ψυχοραγούσε, ορισμένοι ανεγκέφαλοι προτιμούσαν αυτή τη χαώδη κατάσταση, παρά να καρπωθεί την όποια επιτυχία ο διοικητής της ΤτΕ.

Η τελική λύση, με την πιθανή μελλοντική συγχώνευση Attica – Παγκρήτιας που θα σπάσει το μονοπώλιο των 4 συστημικών τραπεζών!

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι δύο κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν άριστη σχέση με τους τρείς επιχειρηματίες που πήραν την Παγκρήτια, τους ενθάρρυναν να δεχτούν την πρόταση Στουρνάρα και να έρθουν σε επαφή και με την Ellington, ώστε να βρεθεί λύση κοινή συναινέσει και να μην υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία να τονιστεί ότι αυτή η εξέλιξη, εφόσον πραγματοποιηθεί, οδηγεί κοντά στο σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία ισχυρής πέμπτης τράπεζας, με τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας, η οποία “θα σπάσει το μονοπώλιο των τεσσάρων συστημικών”, με τις ηγεσίες των οποίων άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Στουρνάρας δεν είχε πάντα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

Αναμένεται η αντίδραση Ellington, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ

Σε κάθε περίπτωση “ο κύβος ερρίφθη”, ο σχεδιασμός είναι έτοιμος και απομένει η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου (ο οποίος είχε το τελευταίο δίμηνο τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις και με τη διευθύνουσα σύμβουλο της τράπεζας, Ελένη Βρεττού) ώστε να δρομολογηθούν οι επόμενες εξελίξεις.

Αρχής γενομένης από την αντίδραση της Ellington, που δεν θα παραιτηθεί εύκολα των προθέσεών της, καθώς και του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ κυρίως.

Βέβαια, μένουν άλυτα πολλά προβλήματα, ειδικά στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τους εν λόγω επιχειρηματίες ότι το πραγματικό άνοιγμα, η τρύπα, είναι πολύ μεγαλύτερη της μέχρι τώρα παραδεκτής – και ο νοών νοείτω. Ίδωμεν…

Διαβάστε ακόμη: