Οι τράπεζες αναμφίβολα προσελκύουν και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον, έχοντας απαλλαγεί από τα μεγάλα βάρη των κόκκινων δανείων και επιτυγχάνοντας ιδιαιτέρως υψηλά κέρδη μετά από πολλά χρόνια.

Επιπλέον, ωφελούνται τα μέγιστα από τα υψηλά χορηγικά επιτόκια και τα ιδιαιτέρως χαμηλά καταθετικά, από τον διαμοιρασμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά έχοντας ως οφειλόμενο τον αναβαλλόμενο φόρο.

Στα υπέρ τους, ειδικά των τεσσάρων συστημικών, πρέπει να υπολογιστεί και η διαδικασία αποεπένδυσης των ποσοστών που αναγκαστικά θα ρίξει στην αγορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες δεύτερες αναγνώσεις ξένων οίκων, που θεωρούν ότι αυτό το γεγονός σε βάθος χρόνου ίσως δημιουργήσει πρόβλημα “πληθωρισμού χαρτιών”, με την έννοια ότι τα σημερινά πακέτα είναι κλειδωμένα από το ΤΧΣ.

Ποια ήταν η πορεία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο τελευταίο τρίμηνο!

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια ήταν η πορεία των μετοχών των 4 συστημικών τραπεζών στο τελευταίο τρίμηνο, με κλείσιμο περασμένης εβδομάδας.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που έφεραν τη μία ή την άλλη μετοχή στην α΄ ή στη β΄ θέση, τα νούμερα έχουν τη δική τους αλήθεια και προφανώς τη δική τους “μετάφραση”.

– Πρώτη σε απόδοση η μετοχή της Πειραιώς, με 44, 63%, έχοντας στο διάστημα αυτό κατώτερη τιμή 1,120 και ανώτερη 1,163, με κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή στα 1,5880 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
– Δεύτερη σε απόδοση η μετοχή της Alpha Bank, με 30,31%, καταγράφοντας κατώτερη τιμή 0,888 και ανώτερη 1,161 και κλείσιμο Παρασκευής 1,1510, με την κεφαλαιοποίησή της στα 2,68 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος της διαφοράς της από τις άλλες.
– Ακολουθεί στην τρίτη θέση η μετοχή της Eurobank, με απόδοση 29,45%, με κατώτερη τιμή 0,901 και ανώτερη 1,160 και κλείσιμο Παρασκευής 1,15, με κεφαλαιοποίηση 4,26 δισ. ευρώ που την κατατάσσει στην πρώτη θέση.
– Τελευταία σε απόδοση η μετοχή της Εθνικής, με 24,21% και κατώτερη τιμή 3,14 και ανώτερη 4,028, όσο και το κλείσιμο της Παρασκευής και την κεφαλαιοποίησή της στα 3,68 δισ. ευρώ.

Δείτε τώρα τις τιμές που δίνουν οι ξένοι οίκοι

– Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει η HSBC σε έκθεσή στα τέλη του 2022, η οποία και έδωσε συστάσεις buy με τιμές-στόχους για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ , για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ , για την Alpha Bank στο 1,40 ευρώ και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ.
– Ψήφο εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δίνει η Morgan Stanley. Για τη Eurobank η σύσταση είναι “overweight” με τιμή – στόχο στα 1,38 ευρώ και για την Πειραιώς η σύσταση είναι “overweight” και η τιμή – στόχος στα 1,96 ευρώ. Για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,34 ευρώ.
– Στις βασικές επιλογές της Wood για το 2023 είναι η Eurobank, με τιμή – στόχο το 1,50 ευρώ και η Πειραιώς με τιμή – στόχο τα 2,50 ευρώ.
– Η Eurobank Equities από τις τραπεζικές μετοχές προτιμά την Εθνική δίνοντας τιμή στόχο τα 4,58 ευρώ.
– Η Pantelakis Securities προτιμά την Alpha Bank και “βλέπει” άνοδο έως και 100% μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη: