Η Microsoft έγινε τελικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τελευταία προσθήκη σε μια αυξανόμενη λίστα μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας που έχουν ανακοινώσει σχέδια για απολύσεις εργαζομένων λόγω υπερπροσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανησυχιών για την οικονομία.

Η εταιρεία θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους

Η εταιρεία θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Satya Nadella, διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να μειώσει το κόστος εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και να επικεντρωθεί εκ νέου σε προτεραιότητες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft απασχολούσε περίπου 221.000 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη Ιουνίου και οι περικοπές ανέρχονται σε λιγότερο από το 5 τοις εκατό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Με τις περικοπές, η Microsoft εντάχθηκε σε μια σειρά από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν αποσυρθεί μετά από αρκετά χρόνια προσλήψεων με φρενήρεις ρυθμούς για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των διαδικτυακών υπηρεσιών που τροφοδότησε η πανδημία και την επέκταση του cloud computing.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της τεχνολογίας αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι είχε εδώ και δεκαετίες, ανταγωνιζόμενος την επέκταση της έκρηξης των dot-com στη δεκαετία του 1990.

Τέλος εποχής

Η Microsoft και οι ανταγωνίστριές της ανταποκρίθηκαν στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών, ουσιαστικά συσσωρεύοντας τεχνικό προσωπικό.

Όμως η αγορά επιβραδύνθηκε πέρυσι καθώς οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα γραφεία τους, ο πληθωρισμός πίεσε τους προϋπολογισμούς και οι καταναλωτές αναζήτησαν ψυχαγωγία έξω από τα σπίτια τους.

Η επιβράδυνση του κλάδου ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τις μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας και οι εταιρείες που ειδικεύονται σε νεότερες έννοιες όπως η κρυπτογράφηση έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Αλλά οι γίγαντες της τεχνολογίας δεν έχουν γλιτώσει. Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet και η Apple είναι οι μόνες εταιρείες που δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει σημαντικές απολύσεις.

Ωστόσο, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν να μετρούν κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, η Microsoft είχε πωλήσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απέφεραν κέρδη 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνέχισε επίσης να επιστρέφει χρήματα στους επενδυτές μέσω τριμηνιαίων μερισμάτων και ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της το 2021.

Διαβάστε ακόμη: