Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ότι η μεγάλη γάγγραινα σήμερα της ακατάσχετης ακρίβειας προέρχεται από τις σχεδόν επί καθημερινής (!) βάσης αυξήσεις σε όλα τα είδη τροφίμων κατά πρώτο λόγο, σε συνδυασμό με την αισχροκερδή συμπεριφορά βιομηχανιών και εμπορικών αλυσίδων να παρέχουν το ίδιο προϊόν, σε μικρότερη ποσότητα και σε υψηλότερες τιμές.

Είναι αυτή η πατέντα, που σας είχα αποκαλύψει προ διμήνου περίπου, όταν ελάχιστοι είχαν πάρει χαμπάρι την κομπίνα και μάλιστα κάποιοι μιλούσαν για…μυθεύματα – οι ίδιοι που σήμερα τη λανσάρουν ως πρώτο θέμα στα Μέσα τους, ειδικά τα τηλεοπτικά.

Πρόκειται για μία άκρως ληστρική και ύπουλη πρακτική, αξίας εκατομμυρίων βέβαια, για την οποία την ευθύνη φέρουν τόσο οι βιομηχανίες τροφίμων όσο και το λιανεμπόριο, που την αποδέχεται, την υιοθετεί, αν δεν την επιβάλλει μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πως εξηγείται, οι βιομηχανίες γάλακτος, για παράδειγμα, να δίνουν τιμές μέχρι και 5 λεπτά λιγότερο ανά κιλό στον παραγωγό και στο ράφι το γάλα για τον καταναλωτή να έχει κοντεύει να φτάσει ακόμα και στα τρία ευρώ;

Και μάλιστα να είναι όλα…ελληνικά, με την εγχώρια παραγωγή να μην καλύπτει πάνω από το 35% των αναγκών, όχι μόνο σε γάλα, αλλά σε όλα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά είδη;

Εδώ ανακύπτουν οι πολύ σοβαρές ευθύνες καταρχήν των αρμοδίων υπουργείων, της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά δεύτερο λόγο και φυσικά των μεγάλων βιομηχανιών, που παράγουν τέτοια προϊόντα είτε επώνυμα είτε ιδιωτικής ετικέτας, με την τελευταία περίπτωση να ενοχοποιεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κάνουν τις αντίστοιχες παραγγελίες.

Οι έλεγχοι που γίνονται, όταν γίνονται και όπου γίνονται, είναι ουσιαστικά υποτυπώδεις και χωρίς συνέχεια, άλλωστε εδώ και χρόνια έχουν καταργηθεί οι επιτόπιοι και αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι οποίες θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν αυτό που αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά, ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες και σε γάλα από γειτονικές χώρες και σε γάλα-σκόνη, που προορίζεται κυρίως σε τυροκομικά προϊόντα και σε διάφορα επιδόρπια και διάφορα σκευάσματα

Η πρόταση εδώ είναι καταγεγραμμένη, αν και δεν είναι πανάκεια ειδικά για ισχύ μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Μειώστε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, από τα υπερ-έσοδα του οποίου προέρχεται μεγάλο μέρος των όποιων επιδοτήσεων, που δεν τις απολαμβάνουν όλοι στο κάτω κάτω της γραφής.

Ενώ τη μείωση του ΦΠΑ, με τον σωστό έλεγχο, θα τον δει στο ράφι απ ευθείας και θα τον αισθανθεί ο καταναλωτής.

Ακόμα και η Γερμανία τον έχει μειώσει και τώρα πιθανότατα θα τον μειώσει και στα βιολογικά τρόφιμα, που παραμένουν ακριβότερα όλων εκεί.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο ακρίβειας προέρχεται από τη βιομηχανία ειδών υγιεινής – χαρτικά, καλλυντικά, ειδών προσωπικής περιποίησης, απορρυπαντικά κλπ.

Με εξαίρεση κάποιες προσφορές – με διπλό προϊόν στην τιμή του ενός που γίνονται ανάρπαστες και τελικά λειτουργούν ως κράχτης για την ήδη αυξημένη μέχρι και 50% τιμή της μονάδας – και εδώ η κατάσταση με τις αυξήσεις ακόμα και 2 και 3 φορές μέσα στην εβδομάδα, είναι εκτός ελέγχου.

Άλλωστε, μόλις προ ημερών σας είχα καταγράψει με παραδείγματα για το χαρτί υγείας ιδιωτικής ετικέτας γνωστής αλυσίδας, την εκτίναξη των τιμών κατά 100%!

Διαβάστε ακόμη: