Το dominance rate (ποσοστό κυριαρχίας) του Bitcoin , που μετρά το μερίδιο του κρυπτονομίσματος στην ευρύτερη αγορά, έχει αυξηθεί απότομα από την έναρξη της συνεχιζόμενης αστάθειας στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ σχεδόν πριν από δύο μήνες.

Από τις αρχές Μαρτίου, το ποσοστό κυριαρχίας αυξήθηκε από 42% σε υψηλά 22 μηνών κοντά στο 49%, υποδεικνύοντας την υπεραπόδοση του κορυφαίου κρυπτονομίσματος σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί η πλατφόρμα χαρτογράφησης TradingView.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το περιφερειακό τραπεζικό ETF SPDR S&P, το οποίο ακολουθεί την απόδοση ενός δείκτη που προέρχεται από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, έχει μειωθεί κατά 35% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Τον Μάρτιο, τρεις τράπεζες των ΗΠΑ – η Silicon Valley Bank (SVB), η Signature Bank (SBNY) και η Silvergate Bank (SI) – χρεοκόπησαν, προκαλώντας φόβους για πλήρη τραπεζική κρίση.

Η First Republic Bank (FRCB) έγινε το τελευταίο θύμα της τραπεζικής κρίσης και για να περιπλέξει τα πράγματα, οι μετοχές της PacWest Bancorp (PACW) με έδρα το Λος Άντζελες υποχώρησαν πάνω από 60% την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι «υγιής και ανθεκτικός».

Οι προσδοκίες για χαλάρωση της ρευστότητας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ενισχύθηκαν εν μέσω της τραπεζικής κρίσης, σηματοδοτώντας την επικείμενη αδυναμία του δολαρίου.

Την Τετάρτη, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και άνοιξε τις πόρτες για πιθανή παύση τον Ιούνιο.

Το Bitcoin ενισχύθηκε μετά τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών για την Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου και έκτοτε έχει σημειώσει άνοδο 48% στα 29.100 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk.

Η ανοδική πορεία θυμίζει τις θετικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια της κυπριακής τραπεζικής κρίσης του 2013.

Διαβάστε περισσότερα