Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) προσέλαβε συμβούλους για την πώληση των χαρτοφυλακίων ομολόγων που απέρριψαν οι νέοι ιδιοκτήτες των χρεοκοπημένων Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Τα χαρτοφυλάκια αποτελούνται από περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης, όπως ομόλογα του Δημοσίου και τίτλους που καλύπτονται από οργανισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία οι δύο περιφερειακές τράπεζες συγκέντρωσαν ενώ τα επιτόκια ήταν κοντά στο «μηδέν», μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Αν η First Citizens –ο νέος ιδιοκτήτης της SVB– ή η New York Community Bancorp –που απέκτησε τη Signature Bank–, τα αναλάμβαναν, θα κατέγραφαν ζημίες, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι, πλέον, πολύ υψηλότερα από την απόδοσή τους. Τα χαρτοφυλάκια έχουν ονομαστική αξία περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αρχεία των ρυθμιστικών αρχών και τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δεν είναι σαφές το ποσό που πρόκειται να απωλέσει το ταμείο καταθέσεων του FDIC από την πώληση αυτών. Το ταμείο, που χρησιμοποιείται για την εγγύηση των καταθέσεων σε χρεοκοπημένους πιστωτικούς οργανισμούς, αναπληρώνεται με εισφορά από όλες τις αμερικανικές τράπεζες που είναι μέλη του συστήματος ασφάλισης καταθέσεων της ρυθμιστικής αρχής.

Η FDIC εκτιμά ότι η πώληση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα κοστίσει στο ταμείο καταθέσεων 20 δισ. δολάρια και 2.5 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: