Αρκετοί διεθνείς παράγοντες, φορείς και οίκοι βιάστηκαν όπως φαίνεται να προεξοφλήσουν ότι η νέα τραπεζική κρίση πέρασε και ότι η κατάσταση έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί.

Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Οι καταθέσεις των τραπεζών μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς από συνεχείς αναλήψεις καταθετών, θεσμικών και ιδιωτών και ας μην ομολογείται ευθέως αυτή η εξέλιξη, προκειμένου να μην επιταθεί η δυσχερής κατάσταση και προκληθεί ανεξέλεγκτος πανικός.

Από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, οι συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατέστησε το χρήμα και πανάκριβο πλέον ακόμα και για τους ισχυρότερους ομίλους, αλλά και πολύ δύσκολο στην εξεύρεσή του, στερώντας τη δυναμική των funds όλων των κατηγοριών και τύπων από νέες επενδύσεις κάθε μορφής

Αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν σοβαρά προβλήματα από την ώρα που το φθηνό χρήμα έλαβε τέλος, πέραν των εκτεταμένων αναλήψεων.

Τα υψηλά επιτόκια ουσιαστικά απαξιώνουν τα κυριότερα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα και τα ακίνητα.

Μη βλέπετε που στη χώρα μας όλες οι εξελίξεις έρχονται με σημαντική καθυστέρηση και με απότομο τρόπο αποδομούν το κλίμα έστω και ήπιας μακαριότητας.

Το οποίο μεταδίδεται λόγω του ότι οι ελληνικές τράπεζες έτυχε σε αυτή τη φάση να έχουν αρκετά ισχυρά θεμέλια, καθώς έχουν αποσείσει από τις πλάτες τους το τεράστιο βάρος των κόκκινων δανείων, που τις έσερνε στο βυθό για χρόνια και με δική τους φυσικά ευθύνη.

Το μέγα ερώτημα τώρα έχει να κάνει με τις περαιτέρω αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες. Θα ανακρούσουν πρύμναν και θα σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων ή λόγω της εμμονικής και καταστροφικής θεώρησής τους για πληθωρισμό 2%, θα πυροδοτήσουν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα στις αγορές;

Κάποια σημάδια αισιοδοξίας ότι θα μετριαστεί τουλάχιστον η μέχρι τώρα δρομολογημένη πολιτική τους για την αύξηση των επιτοκίων, έχουν διαφανεί, έστω και με έμμεσο τρόπο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη θεώρηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι ζούμε την περίοδο με τα απόνερα της τραπεζικής κρίσης.

Όλα τα δεδομένα όμως συνηγορούν στο ότι η κρίση, δυστυχώς, είναι εδώ και κάθε άστοχη κίνηση θα αποδειχθεί καταστροφική για το παγκόσμιο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που δεν χρειάζεται και πολλά ρίχτερ ακόμα για να γνωρίσει ισοπεδωτικές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα