Οι αμερικανικές αρχές ετοίμαζαν «ουσιαστική δράση» την Κυριακή για να στηρίξουν τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank (SVB) και να προσπαθήσουν να προλάβουν τυχόν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την ξαφνική κατάρρευση του δανειστή με επίκεντρο τις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της πτώχευσης της SVB Financial Group την Παρασκευή, με ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα του επιχειρηματικού κεφαλαίου και στις περιφερειακές τράπεζες, ανέφεραν οι πηγές.

Οι λεπτομέρειες μιας ανακοίνωσης που αναμένεται να γίνει την Κυριακή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, αλλά μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να λάβει μέτρα παρόμοια με αυτά που έκανε για να κρατήσει τις τράπεζες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

«Αυτή θα είναι μια ουσιαστική δράση, όχι μόνο λόγια», δήλωσε ένας από αυτούς.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διασφαλίσουν όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις στην SVB, σταθμίζοντας μια παρέμβαση για να αποτρέψουν αυτό που φοβούνται ότι θα προκαλούσε πανικό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων συζήτησαν την ιδέα αυτό το Σαββατοκύριακο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το CNBC ανέφερε ότι η Fed και η FDIC συζητούν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση των συνεπειών από το κλείσιμο της SVB, εάν δεν προκύψει αγοραστής.

Η κατάρρευση της SVB προκάλεσε επίσης αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, με τη βρετανική κυβέρνηση να αγωνίζεται να περιορίσει τις όποιες επιπτώσεις από τη θυγατρική της τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανησυχίες σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Ινδία, όπου οι εταιρείες τεχνολογίας βασίζονταν στην τράπεζα.

Νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές για να αντιδράσουν αφού η SVB έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε από την οικονομική κρίση του 2008.

Καθώς βάθαιναν οι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και πέραν αυτού, η Γέλεν δήλωσε ότι εργάζεται για την προστασία των καταθετών, αλλά απέκλεισε τη διάσωση.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τράπεζα δεν θα επηρεάσουν άλλες υγιείς τράπεζες», δήλωσε η Γέλεν στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.

«Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρχαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν… και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαίνουν ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε αυτό», πρόσθεσε η Yellen.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κορωνοϊού και τα λουκέτα προκάλεσαν χρηματοπιστωτικό πανικό, η Federal Reserve ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να διατηρήσει την πιστωτική ρευστότητα μειώνοντας το κόστος δανεισμού και επιμηκύνοντας τους όρους των άμεσων δανείων της.

Μέχρι το τέλος εκείνου του μήνα, η χρήση της δυνατότητας παροχής διευκολύνσεων από αυτό εκτινάχθηκε σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, πριν από την κατάρρευση της SVB, δεν υπήρχαν ενδείξεις για αύξηση της χρήσης, με τα στοιχεία της Fed να δείχνουν εβδομαδιαία ανεξόφλητα υπόλοιπα ύψους 4 έως 5 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους.

Silicon Valley Bank

Σε αναζήτηση αγοραστή

Αν και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) προστατεύει τις καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, υπάρχουν ανησυχίες για τις καταθέσεις της SVB πάνω από αυτό το επίπεδο, δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι πολλές μικρότερες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις καθώς παρατηρούνται αυξημένες αναλήψεις από άλλες περιφερειακές τράπεζες.

Η FDIC, η οποία διορίστηκε διαχειριστής της SVB, προσπαθεί να βρει άλλη τράπεζα πρόθυμη να προχωρήσει σε συγχώνευση μαζί της, δήλωσαν την Παρασκευή άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Όμως, με ενεργητικό ύψους 209 δισ. δολαρίων, η SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και ορισμένα στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε πιθανότατα από τις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν ειδικές εγγυήσεις και να κάνουν άλλες παραχωρήσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι δήλωσε στην εκπομπή Sunday Morning Futures του Fox News ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εργάζονται για να καταλήξουν σε ανακοίνωση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Η Fed και η FDIC δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ορισμένοι αναλυτές και επιφανείς επενδυτές προειδοποίησαν ότι χωρίς ψήφισμα έως τη Δευτέρα και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να βρεθούν υπό πίεση.

Η FDIC ξεκίνησε μια διαδικασία πλειστηριασμού αργά το Σάββατο, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, με τις τελικές προσφορές να πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα.

Το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι η FDIC βιαζόταν να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της SVB και να διαθέσει μέρος των ανασφάλιστων καταθέσεών της ήδη από τη Δευτέρα.

Οι κραδασμοί από την κατάρρευση της SVB ήταν εμφανείς στον δείκτη περιφερειακών τραπεζών S&P 500 ο οποίος υποχώρησε κατά 4,3% την Παρασκευή και έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 18%, τη χειρότερη εβδομάδα από το 2009.

Η Signature Bank σημείωσε πτώση περίπου 23%, ενώ η First Republic Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο υποχώρησε κατά 15%. Η Western Alliance Bancorp σημείωσε πτώση 21% και η PacWest Bancorp διολίσθησε κατά 38%. Η Charles Schwab υποχώρησε περισσότερο από 11%.

Η Signature Bank, η First Republic Bank, η PacWest Bank και η Charles Schwab δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Η Western Alliance Bank αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να αντλήσουν προληπτικά κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους ή να προσπαθήσουν να κλείσουν δικές τους συμφωνίες, δήλωσαν στελέχη του κλάδου.

Όταν η IndyMac και η Washington Mutual κατέρρευσαν το 2008, η FDIC βρήκε άλλες επιχειρήσεις να αναλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία και να διατηρήσουν τις καταθέσεις ανέπαφες. Εάν δεν βρεθεί αγοραστής για την SVB, οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα μείνουν πιθανότατα με ένα μέρος των κεφαλαίων που μπορεί να συγκεντρώσει η FDIC πουλώντας τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

SVB: Η κατάρρευση της τράπεζας ίσως προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο

Παγκόσμιο ντόμινο

Στη Βρετανία, όπου η SVB έχει θυγατρική, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε την Κυριακή ότι συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και την Τράπεζα της Αγγλίας για την «αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση της ζημίας» που προκύπτει.

«Θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα σχέδια για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για ταμειακές ροές ώστε να πληρώσουν το προσωπικό τους», δήλωσε ο Χαντ στο Sky News.

Περισσότερα από 250 στελέχη βρετανικών εταιρειών τεχνολογίας υπέγραψαν επιστολή που ζητούσε κρατική παρέμβαση, όπως προκύπτει από αντίγραφο που είδε το Reuters.

Η συμβουλευτική εταιρεία Rothschild & Co διερευνά επιλογές για τη Silicon Valley Bank UK Limited, δήλωσαν το Σάββατο στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει δικαστική εντολή για να θέσει τον βρετανικό βραχίονα σε διαδικασία αφερεγγυότητας.

Η ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Pharming δήλωσε την Κυριακή ότι είχε 45 εκατ. δολάρια στα υποκαταστήματα της SIVB στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι θα επιδιώξει να ανακτήσει τα κεφάλαια.

Η Pharming δήλωσε ότι διακρατούσε 26 εκατ. δολάρια στην SVB US και 19 εκατ. δολάρια στην SVB UK. Ανέφερε, επίσης, ότι είχε συνολικά μετρητά και ταμειακά ισοδύναμα, μαζί με τα μετρητά υπό καθεστώς περιορισμού, ύψους περίπου 209 εκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Οι καταθέσεις της Pharming στην SVB US είναι σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες και οι καταθέσεις της στην SVB UK υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το ισχύον προστατευόμενο όριο» πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία με έδρα το Leiden δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η κατάρρευση της SVB δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα λειτουργικά σχέδιά της ή τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης μετατρέψιμου χρέους και άλλες σημαντικές απαιτήσεις σε μετρητά για τους επόμενους δώδεκα μήνες και μετά.

Στο Ισραήλ, οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ διολίσθησαν περισσότερο από 4% την Κυριακή, με οδηγό τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ο τεχνολογικός τομέας του Ισραήλ είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας και η σχέση του με την Silicon Valley είναι ισχυρή. Πολλές ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν λογαριασμούς στην SVB, αν και τα ακριβή ποσά δεν είναι γνωστά.

Στην Ινδία, ο κρατικός υπουργός τεχνολογίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα συναντηθεί με νεοφυείς επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο από την κατάρρευση της SVB.

Η κεντρική τράπεζα του Κουβέιτ δήλωσε την Κυριακή ότι θα υπάρξουν πολύ μικρές επιπτώσεις στους τοπικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας από την πλευρά του δήλωσε ότι η έκθεση των τοπικών τραπεζών στην SVB ήταν πολύ περιορισμένη και ότι οι τράπεζες τον διαβεβαίωσαν ότι οι δραστηριότητές τους θα επηρεαστούν ελάχιστα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ.

Προστασία καταθέσεων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για να βάλουν «φρένο» στην κρίση

Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν τους καταθέτες του υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ότι θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν». «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση. Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται» δήλωσε. Ο Μπάιντεν αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις ενέργειες των αρχών.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους ήδη από σήμερα Δευτέρα, απόφαση κάθε άλλο παρά συνηθισμένη, η οποία έχει σκοπό να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα