Η δραματική αποτυχία της Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου ήταν προϊόν κακοδιαχείρισης και εποπτικών αστοχιών, που επιδεινώθηκαν από μια δόση φρενίτιδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατέληξε η Federal Reserve σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο Michael S. Barr , ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είπε στην εξαντλητική έρευνα για την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου ότι μυριάδες παράγοντες συνενώθηκαν για να καταρρίψουν τη 17η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Ανάμεσά τους ήταν τραπεζικά στελέχη που διέπραξαν αποτυχίες «διδακτικών βιβλίων» στη διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου,

ρυθμιστικές αρχές της Fed που δεν κατάλαβαν το βάθος των προβλημάτων της SVB και μετά άργησαν να αντιδράσουν και

μια φρενίτιδα στα social media που μπορεί να επιτάχυνε την κατάρρευση του ιδρύματος.

Ο Barr ζήτησε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές προσεγγίζουν το περίπλοκο και συνυφασμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

«Μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank, πρέπει να ενισχύσουμε την εποπτεία και τη ρύθμιση της Federal Reserve με βάση όσα μάθαμε», είπε ο Barr.

«Καθώς οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να εξελίσσονται, πρέπει να αξιολογούμε συνεχώς το εποπτικό και ρυθμιστικό μας πλαίσιο και να είμαστε ταπεινοί όσον αφορά την ικανότητά μας να αξιολογούμε και να εντοπίζουμε νέους και αναδυόμενους κινδύνους», πρόσθεσε.

Σε μια εκπληκτική κίνηση που συνεχίζει να αντηχεί σε όλο το τραπεζικό σύστημα και μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την SVB μετά από καταθέσεις που προκλήθηκαν από ανησυχίες ρευστότητας. Για να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου με ζημία που προέκυψε καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια εξαντλήθηκαν στην κεφαλαιακή αξία.

Ο Barr σημείωσε ότι η εκροή των καταθέσεων της SVB επιδεινώθηκε από τον φόβο που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, σε συνδυασμό με την ευκολία ανάληψης καταθέσεων στην ψηφιακή εποχή. Το φαινόμενο είναι κάτι που οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να σημειώσουν για το μέλλον, είπε ο Barr.

Διαβάστε περισσότερα