Δεν χωρεί αμφιβολία ότι 3 κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κάνει κατά τον τελευταίο χρόνο παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον και την προσοχή της αγοράς με τις επιθετικές κινήσεις τους!

Ο όμιλος Ελλάκτωρ του Ολλανδού Χόλτερμαν, η Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη (που κατέχει το 30% του Ελλάκτωρα) καθώς και η φιλόδοξη επιθετική τριανδρία των Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη διά μέσω της Ιντρακάτ και όχι μόνον, αποτελούν τους πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής πιάτσας και της χρηματιστηριακής αγοράς σε βαθμό που λίγο – πολύ, όλη η ειδησεογραφία κινείται πέριξ των τριών αυτών κορυφαίων ομίλων, που έχουν πλέον επεκταθεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων!

Και η αλήθεια είναι πως την ώρα τούτη η «υπόθεση Άκτωρ» που από την Ελλάκτωρ των Χόλτερμαν – Βαρδινογιάννη πουλήθηκε στην Ιντρακάτ των Εξάρχου- Μπάκου – Καϋμενάκη, έφερε τους 3 ομίλους πιο κοντά, καθώς στην πράξη διαπιστώθηκε πως αυτά που τους ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που τους χωρίζουν!

Και οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος με αφορμή την μετοχική εξουσία του Ελλάκτωρα φαίνεται πως ανήκουν πια οριστικά στο παρελθόν, ως μια παρένθεση στις μεταξύ τους σχέσεις!

Επί της ουσίας, για να καταστούμε σαφείς, οι τρεις ισχυροί όμιλοι την ώρα τούτη έχουν τρία κοινά ενδιαφέροντα: Τις Παραχωρήσεις, τις Τράπεζες και τα Media!

Ο όμιλος Ελλάκτωρ (Χόλτερμαν – Βαρδινογιάννης) επιδεικνύει αδιαμφισβήτητα πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για τις Παραχωρήσεις (ενίσχυσε πρόσφατα το ποσοστό του στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) με έμφαση την Αττική οδό, την οποία διαχειρίζεται ως παραχωρησιούχος μαζί με τη Άβαξ και τη γαλλική  Egis, ενώ θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την εκ νέου παραχώρηση της!

Την ώρα τούτη βέβαια, η γαλλική Ardian, που θα συμμετείχε στην κοινοπραξία με τον Ελλάκτωρα αποχώρησε, οπότε ο όμιλος φέρεται να αναζητεί νέες συμμαχίες για την διεκδίκηση της Χρυσοτόκου Όρνιθας των Παραχωρήσεων!

Και προφανώς θα δημιουργήσει ή θα συμμετάσχει σε νέο κοινοπρακτικό σχήμα, μεταξύ των 8 υποψηφίων που έχουν αποσπάσει το «Ναι» του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Παραχωρήσεις επιδεικνύει και η Ιντρακάτ η οποία προέβη σε μια πολύ σοβαρή συμμαχία με την κορυφαία πορτογαλική εταιρία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων Brisa!

Ο όμιλος Εξάρχου- Μπάκου – Καϋμενάκη, έχει ήδη επιδείξει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για το τραπεζικό σύστημα, όπου ήδη δημιουργεί τον 5ο τραπεζικό πόλο με Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια και Συνεταιριστική Σερρών!

Με το τραπεζικό σύστημα ήδη ενασχολείται η οικογένεια Βαρδινογιάννη μέσω της Optima που τα πηγαίνει εξαιρετικά, ενώ ο Χόλτερμαν έχει ήδη αποκτήσει το 5,6% της Alpha bank της οποίας έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος ξεπερνώντας τον αμερικανό Πόλσον (4,9% που βαίνει συνεχώς μειούμενο)!

Επιπροσθέτως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα θα επιδείξει ενδιαφέρον και για την Εθνική, εάν και όταν το ΤΧΣ πωλήσει το 20% ή το 30% των μετοχών της!

Ο τρίτος κοινός τόπος ενδιαφέροντος των πανίσχυρων ομίλων είναι τα ΜΜΕ, όπου η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και Star, ενώ δυναμικά εμπλέκεται με τα Media και η ισχυρή τριανδρία Εξάρχου, Μπάκου, Καυμενάκη με την απόκτηση περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και όχι μόνο!

Για τον Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα έχει κατά καιρούς γραφτεί και ακουστεί περί ενδιαφέροντος για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο αρμοδίως, ούτε να προκύπτει βάσει των πληροφοριών!

Σε όλο αυτό το σκηνικό των ΜΜΕ πάντως φέρεται να εμπλέκεται ο Σέρβος Τσόλακ της United media (υπάλληλος του οποίου είναι ο γνώριμος μας Ν. Σταθόπουλος) ο οποίος αναδεικνύεται σε μπαλαντέρ επί τη βάσει των μετοχικών θέσεων που χτίζει και τα κεφάλαια που εκπροσωπεί!

Διαβάστε περισσότερα