*** Τελικά, όλα στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα τα κάνει η Attica Bank, στην κορύφωση των εορτών, μέρες που ως συνήθως όταν λείπουν οι περισσότεροι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο, δηλαδή. Τι έχουμε, λοιπόν, μέχρι τώρα:
***Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του Δ.Σ., αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της τράπεζας. Υπήρχε λόγος; Σαφώς και θα τον κατανοήσουμε όλοι τις επόμενες ημέρες.
***Στα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν, παραμένει ερωτηματικό αν θα ενσωματωθούν τα περίφημα 300 εκατ., για τα οποία η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Βρεττού, είχε δεσμευτεί σε τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά και με επιστολή της στη συνέχεια προς την ΤτΕ, ότι θα ενσωματωθούν ή όλα ή ένα μέρος τους τουλάχιστον. Το ζητούμενο στις 28 Δεκεμβρίου είναι να αποφασιστεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος χρήσης των 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την εξυγίανση της τράπεζας και το πλάνο αυτό να στηριχθεί από τη διοίκηση και όλους τους μετόχους.
***Η ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα εκδοθούν παραστατικοί τίτλοι (warrants), “κρύβει” το γεγονός ότι αυτά θα τα λάβει μόνο η Ellington, πληρώνοντας μόνο περί τα 20 εκατ. ευρώ και αποκτώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο πακέτο μετοχών, πιθανότατα πλειοψηφικό, αν προστεθεί και το ποσοστό που κατέχει σήμερα η ίδια μαζί με το ΤΜΕΔΕ!
***Οι προνομιούχες μετοχές, θα δοθούν μόνο στο ΤΧΣ, το οποίο θα θα εισπράττει από αυτές ετησίως ένα μέρισμα της τάξης των 7 εκατ. ευρώ περίπου, ως…αντάλλαγμα για τα νέα κεφάλαια των 300 εκατ., που θα εισφέρει στη δρομολογούμενη αύξηση.
***Προσέξτε, όμως, τώρα, το πιο ωραίο της υπόθεσης: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα καταβάλλει αυτό το ποσό, όχι όταν γίνει η αύξηση, το 2023, αλλά μέχρι το τέλος αυτού του μήνα! Και αυτό γιατί, κρίθηκε ότι έτσι η (προ)καταβολή αυτή, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια της χώρας να ανακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα!!!
*** Αναζητώντας εξηγήσεις για το επίμαχο και χρονίζον πρόβλημα της μικρής πλην ιστορικής τράπεζας, απευθύνθηκα σε τραπεζικό στέλεχος με μακρά πείρα, η άποψη του οποίου έχει τη δική της σημασία, καθώς δεν έχει καμία σχέση με όσα διαδραματίζονται στην Attica Bank, αλλά παρακολουθεί όλες τις τραπεζικές εξελίξεις.
***Η άποψή του, λοιπόν, είναι ότι “ακόμα και αν δεν έχει κεφάλαια η Ellington, θα πρέπει να τα βρει, γιατί αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί μου, με κεφάλαια λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ, θα βρεθεί τελικά να ελέγχει το 60% περίπου της τράπεζας. Δεν υπάρχει τέτοιο τίμημα πουθενά και αν αποχωρήσει, εγώ θα εκπλαγώ αρνητικά, δεν πιστεύω ότι δεν ξέρουν με τι θα βρεθούν στα χέρια τους. Επιπλέον, παρά τα όσα λέγονται, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι”. Μάλιστα. Σας παρέθεσα και μία άλλη άποψη και την παραδίδω στην κρίση σας και στη μελλοντική επιβεβαίωση ή διάψευσή της.
Τράπεζα Ελλάδος: Δραματικές επισημάνσεις για το 2022 και ιδιαίτερα για το 2023
*** Από τις πολλές και ιδιαιτέρως χρήσιμες επισημάνσεις, με στοιχεία, της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στις οποίες θα επανέλθω, στέκομαι σήμερα στα ακόλουθα που καταγράφει: Τον Οκτώβριο του 2022, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, δηλαδή ο δείκτης εξωτερικού δανεισμού, προκειμένου να ισοσκελίσεις τα νούμερα, υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ. Για δε την δεκάμηνη περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, το έλλειμμα αυτό αυξήθηκε κατά 6,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,9 δισ. ευρώ. Ήτοι, υπερέβη το 5% του ΑΕΠ και μάλιστα σε μία περίοδο με την ανάπτυξη στο 6.2%.
*** Αντιλαμβάνεστε ότι, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει το 2023, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει, όταν η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα καταπέσει σε 1,5%, ενώ οι εισαγωγές είναι πολλαπλάσιες των εξαγωγών, παρά την αύξησή τους. Η επόμενη χρονιά, δυστυχώς, θα είναι από τις δυσκολότερες, κάτι που δεν έχουν αντιληφθεί όλοι, κόμματα και συλλογικοί φορείς, τράπεζες και ενώσεις βιομηχάνων, πλην βεβαίως μεμονωμένων περιπτώσεων.
Νέες επιθετικές κινήσεις από την Ιντεάλ
*** Έχοντας αλλάξει ήδη πίστα, μέσα από εξαγορές και νέες δραστηριότητες, μαθαίνω ότι ο πολύπειρος και αεικίνητος Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, καταστρώνει νέα σχέδια επέκτασης της εισηγμένης εταιρείας Ιντεάλ, διαβλέποντας ευκαιρίες σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς, στους οποίους θα πέσουν πολλά κεφάλαια τα επόμενα 2-3 χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, των οποίων έγινα κοινωνός, πρώτος κλάδος που συγκεντρώνει την προτίμηση του ικανού μάνατζερ-επιχειρηματία είναι αυτός της πληροφορικής, στον οποίο έχει εντοπίσει εταιρείες, εισηγμένες και μη, που τον ενδιαφέρουν. Αλλά και ο τομέας εταιρειών που είτε παράγουν είτε εισάγουν εξαρτήματα για τον κλάδο επικοινωνιών, φέρεται ότι βρίσκεται στα ραντάρ της εισηγμένης.
Τίτλοι τέλους του Πόλσον από τις επενδύσεις του το 2023, ή… ενίσχυσή τους; Η πολιτική αποεπένδυσης από Alpha – Τρ. Πειραιώς όπου καταγράφει ζημιές και ο γρίφος με την ΕΥΔΑΠ!
*** Η σχετική φημολογία, υφέρπει εδώ και μήνες, σχετικά με την τύχη των επενδύσεων του Αμερικανού επενδυτή Πόλσον, με τους περισσότερους να στοιχηματίζουν ότι θα αποχωρήσει τελικά και από τις δύο τραπεζικές συμμετοχές του -Πειραιώς 18,62% και Alpha Bank κάτω του 5% πλέον – και από την ΕΥΔΑΠ, στην οποία κατέχει το 9,99%. Βέβαια, από τις επενδύσεις του στις τράπεζες καταγράφει μεγάλες ζημίες, σε αντίθεση με την ΕΥΔΑΠ, από την οποία εισπράττει σημαντικά μερίσματα για χρόνια.
*** Υπάρχουν, όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Πόλσον δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, σχετικά με το ενδιαφέρον του για τον τραπεζικό κλάδο και ότι μπορεί να αποτελέσει δυνητικά έναν από τους ενδιαφερόμενους για τα προς πώληση ποσοστά τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ. Βέβαια, η πρόσφατη μείωση του ποσοστού του στην Alpha Bank, κάτω του 5%, από 6,5% περίπου που κατείχε, δεν επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, αν και ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανανεώσει μελλοντικά το ενδιαφέρον του.
*** Πηγές που έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών και των διαβουλεύσεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ισχυρίζονται ότι ο Πόλσον μέσα στο επόμενο έτος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ρευστοποιήσει και τις δύο συμμετοχές του, σε Πειραιώς και Alpha Bank. Επιμένουν δε οι ίδιες πηγές ότι συζητά με ξένα funds και άλλους επενδυτές , μεταξύ των οποίων και Έλληνες εφοπλιστές, για τα ποσοστά του στις δύο τράπεζες. Αν μάλιστα οι τραπεζικές μετοχές συνεχίσουν θα είναι πιο εύκολη η απόφαση του Αμερικανού επενδυτή να αποχωρήσει.
*** Σχετικά τώρα με τη συμμετοχή του στην ΕΥΔΑΠ, αυτό που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι η μετοχή της εταιρείας, είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν παρουσιάσει κάποια αξιόλογη άνοδο, θεωρώντας το ποσοστό του Πόλσον ανασχετικό παράγοντα. Κομβικό στοιχείο ίσως αποτελέσει η πολιτική που θα επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ και το αν θα προχωρήσει τελικά στη διαδικασία πώλησης του 11,33% που κατέχει. Εκεί εκτιμάται ότι θα διαφανεί η στάση που θα κρατήσει ο Πόλσον, δηλαδή αν θα συμμετέχει στο placement ώστε να ενισχύσει τη συμμετοχή του. Αλλά, δεν αποκλείεται να δούμε και το αντίστροφο, δηλαδή να παραχωρήσει και ο Πόλσον το ποσοστό του μαζί με αυτό του δημοσίου, καρπωμένος σημαντικά συνολικά οφέλη, από την πώληση του 9,9% της ΕΥΔΑΠ και των μερισμάτων που έχει ήδη εισπράξει.
Πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Hellenic Train
*** Πέρασαν 11 μήνες από την 24η Ιανουαρίου πέρυσι, όταν ακινητοποιήθηκαν πέντε αμαξοστοιχίες λόγω χιονιά και οι 820 επιβάτες έμειναν μέσα στα κρύα για πολλές ώρες, χωρίς η εταιρεία, η Hellenic Train, πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να φροντίσει έγκαιρα για τη μεταφορά τους με άλλα μέσα στον προορισμό τους. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμο 300.000 ευρώ στην εταιρεία, η οποία θυμίζω έχει εξαγοραστεί από τον αντίστοιχο ιταλικό ΟΣΕ, τη Ferrovie dello Stato Italiano. Πάντως, όπως είχα την ατυχία να διαπιστώσω πολύ πρόσφατα και το είχα σχολιάσει εδώ σε αυτή τη στήλη, ακόμα γίνονται έργα σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέπεια στα δρομολόγια, στα οποία σημειώνονται σχεδόν καθημερινά καθυστερήσεις που πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν τη μία ώρα, υποβαθμίζοντας την αξιοπιστία της εταιρείας και αφήνοντας στα χαρτιά το ιδιαίτερα προβληθέν σλόγκαν, “Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες”. Μήπως, η αρμόδια αρχή, μπορεί να εξετάσει τα σημερινά προβλήματα του δικτύου και λάβει μέτρα;
Αυτή είναι η (σύγχρονη) πολιτική της τράπεζας;
*** Φίλος κατέθεσε πληρεξούσιο στην Εθνική τράπεζα, με το οποίο ζητούσε για λογαριασμό στενού του συγγενικού προσώπου, το άνοιγμα νέου λογαριασμού, όπου θα κατατίθεται η σύνταξή του, γιατί ο προηγούμενος κατέστη ανενεργός, προφανώς λόγω απραξίας. Αφού έκαναν έναν μήνα οι κεντρικές νομικές υπηρεσίες να απαντήσουν στο κατάστημα, έκπληκτος ο φίλος άκουσε από τον υπάλληλο, ότι ναι μεν εγκρίθηκε το πληρεξούσιο (δηλαδή, μπορεί να υπήρχε και περίπτωση να απορριφθεί;), αλλά κάρτα αναλήψεων δεν μπορούν να εκδώσουν! Στο ερώτημα, γιατί δεν μπορούν, η απάντηση ήταν ότι “αυτή είναι η πολιτική της τράπεζας, πρέπει εσύ ως δικαιούχος με βάση το πληρεξούσιο να έρχεσαι στο ταμείο”! Αλήθεια, σε ποιά εποχή βρίσκεται η Εθνική, είναι δυνατόν να εργάζεται με τέτοιες πολιτικές έναντι των πελατών της; Και επιπλέον, ποια χρήση έχει προσκόμιση λογαριασμού ΔΕΗ και μάλιστα στο όνομα του αιτούντος, όταν το πρόσωπο αυτό “φιλοξενείται” από τον αδερφό του, στο όνομα του οποίου είναι και ο λογαριασμός ρεύματος και αντ΄αυτού ζητάει η τράπεζα βεβαίωση φιλοξενίας, θεωρημένη από ΚΕΠ; Θα περιμένω τη συνέχεια της υπόθεσης του φίλου, για να δω τι θα απαντήσουν επισήμως οι κύριοι της τράπεζας…
Οι αγορές ιδίων μετοχών (Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα) σε πρώτη ζήτηση
*** Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών στο Χρηματιστήριο, από μεγάλες εταιρείες, αλλά και από μικρότερες. Στις μεγάλες, ο Μυτιληναίος ξεπέρασε μόλις το 5%, η Μότορ Όιλ κατέχει πλέον ποσοστό 1,7% με μέση τιμή τα 16,04 ευρώ, η ΔΕΗ έφτασε στο 1,6257%, συνεχίζει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τις αγορές ιδίων μετοχών. Από εκεί και πέρα, αρκετές μικρότερου μεγέθους εισηγμένες κάνουν το ίδιο. Το θέμα είναι ποια θα είναι η χρήση αυτών των μετοχών, θα πάνε για πώληση (βλέπε Μυτιληναίο), για ακύρωση, για stock options;
Πρωτοπορεί η ΜΕΒΓΑΛ/ “Απειλεί” ο Στουρνάρας
*** Όχι, δεν τρέχει κάτι μεταξύ των δύο, απλώς η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση ανακοίνωσε ότι δίνει 300 ευρώ εξτρά ενίσχυση σε όλους τους εργαζόμενους της και ταυτόχρονα θα δώσει και αυξήσεις στους μισθούς τους. Μπράβο στην εταιρεία και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της. Έλα, όμως, που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, έσπευσε και συνιστά αυτοσυγκράτηση και λελογισμένες αυξήσεις μισθών, μη τυχόν και διαταραχθεί η (αν)ισορροπία στην αγορά.
Τα κρυπτονομίσματα γκρεμίζονται, ελληνικές περιουσίες εξαϋλώνονται/Καμία ενημέρωση, καμία προστασία
*** Αυτά που συμβαίνουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις, περνάνε λίγο στο…ντούκου στη χώρα μας, τη ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, έχουν “επενδύσει” μεγάλα ποσά και περιουσίες ολόκληρες στη συγκεκριμένη αγορά και φυσικά βρίσκονται χαμένοι, απροστάτευτοι και μη έχοντας εναντίον ποιού να στραφούν. Κατ΄επανάληψη από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε προειδοποιήσει για το ανεξέλεγκτο πάρτι που έκαναν διάφοροι αετονύχηδες και σαλτιμπάγκοι, σε βάρος ανίδεων, ανυποψίαστων και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση και προστασία ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Κάθε λογής “αντιπρόσωποι” εταιρειών, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη, όργωσαν τα 4-5 τελευταία χρόνια όλη τη χώρα και συγκέντρωσαν τεράστια ποσά από σεντούκια και μαξιλάρια, αλλά και από αναλήψεις καταθέσεων και ρευστοποίηση αμοιβαίων. Ούτε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ούτε Τράπεζα Ελλάδος, ούτε υπουργείο Οικονομικών “συγκινήθηκαν”, παρότι γνώριζαν το τι γίνεται, ούτε έκαναν μια στοιχειώδη καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου να μετριαστεί τουλάχιστον το άρμεγμα των αποταμιεύσεων σε τόσο άγνωστες για τους περισσότερους και φυσικά με τεράστιο ρίσκο “επενδύσεις”.
*** Πέραν μεγάλων ονομάτων, που εν γνώση τους ανέλαβαν το ρίσκο της τοποθέτησής τους και έχουν τον τρόπο διεκδίκησης κάποιων τουλάχιστον από τα ποσά που έριξαν στην αγορά κρυπτονομισμάτων, οι υπόλοιποι που έριξαν τις οικονομίες τους στο ίδιο καζάνι, είναι άνθρωποι μεσαίων εισοδημάτων, επαγγελματίες και μικρομαγαζάτορες. Που πίστεψαν ότι θα βγάλουν τρελά κέρδη και τώρα δεν έχουν ούτε το ενοίκιο ή τον λογαριασμό του ηλεκτρικού να πληρώσουν, έχοντας χάσει μάλλον όλες τις οικονομίες ετών. Χρήματα, που αθροιζόμενα, συνιστούν πάρα πολύ μεγάλα ποσά, που ήδη λείπουν από την αγορά, γεγονός που θα διαφανεί περισσότερο κατά το επόμενο τρίμηνο, όταν θα διαπιστωθεί ότι χάθηκαν οριστικά, σε μια νέα αφαίμαξη, σχεδόν εφάμιλλη αυτής της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999-2000.
*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Μαλακώνει πάλι ο καιρός, το φυσικό αέριο πέφτει, το πετρέλαιο όμως τσιμπάει. Για να δούμε, ο Γενάρης τι μας επιφυλάσσει από θερμοκρασίες. Προς το παρόν, πάμε για ζεστά Χριστούγεννα και βλέπουμε. Την καλημέρα μου!