Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Βαρύς ο φόρος στις ράγες του τρένου, οι δεδομένες ευθύνες δεν φέρνουν πίσω ζωές. Και να πείς ότι δεν υπήρχαν πολύ πρόσφατα περιστατικά και επισημάνσεις και καταγγελίες των εργαζομένων και των μηχανοδηγών, που έπρεπε να αφυπνίσουν κοιμισμένα μακαρίως μυαλά σε όλες τις βαθμίδες;… Χάθηκαν αναίτια τόσα νέα παιδιά, τόσες ζωές…

Η Ελλάδα πενθεί, ευθείες βολές από την Κομισιόν για το σιδηροδρομικό μας δίκτυο

*** Η Ελλάδα θρηνεί τα θύματα του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού δυστυχήματός της και θα πάρει μέρες αυτός ο θρήνος, όταν ακόμα δε γνωρίζει κανείς, ούτε πόσοι ήταν οι επιβάτες ούτε πόσοι νεκροί τελικά θα μετρηθούν. Μετά όμως από τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετήθηκε για το δυστύχημα, εξαπολύοντας ευθείες βολές για τις υποδομές που υπάρχουν στη χώρα μας. Έχει μεγάλη σημασία να προσέξουμε τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, την οποία σας παραθέτω, αποφεύγοντας τις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών, για κατανοητούς πιστεύω λόγους.

*** “Αυτό το ατύχημα δείχνει πόσο σημαντικοί και κρίσιμοι είναι οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα μεταφορών. Η έρευνα θα αποκαλύψει τα αίτια της συντριβής. Η δήλωση του απερχόμενου Έλληνα υπουργού αρμόδιου για τις Μεταφορές είναι ωστόσο ξεκάθαρη για την ελληνική σιδηροδρομική υποδομή. Μάλιστα, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πράγματι αυτή η υποδομή είναι ξεπερασμένη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η σηματοδότηση εξακολουθούσε να λειτουργεί χειροκίνητα σε ορισμένα σημεία μεταγωγής”, αναφέρει η Κομισιόν. Τι πιο ξεκάθαρο, πέραν αυτής της δήλωσης…

*** Υπάρχει, όμως και συνέχεια, στην οποία εντοπίζω και σημάδια αυτοκριτικής, καθώς πακτωλοί κεφαλαίων κατευθύνονταν μονόπλευρα και μονότονα επί πολλά χρόνια στους αυτοκινητοδρόμους. Ιδού η συνέχεια: “Ζητούμε τη σύναψη μιας Νέας Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τους σιδηροδρόμους και για μαζικές επενδύσεις σε υποδομές, ώστε να προχωρήσουμε πραγματικά, μετά από δεκαετίες αποεπενδύσεων. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο απολύτως ασφαλές. Τα συμπεράσματα των ερευνών θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και σε σχέση με τα υφιστάμενα συστήματα επιτήρησης, ιδίως όταν πρόκειται για τα ιδιωτικοποιημένα σιδηροδρομικά δίκτυα”. Τι έγινε, μετατράπηκε η νύχτα σε μέρα εκεί στις Βρυξέλλες και για πρώτη φορά γίνεται έμμεση κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις;…

Ποιου μεγάλου, επωνύμου και προβεβλημένου επιχειρηματία της αγοράς η «παράνομη» Αλβανίδα (;) ερωμένη του «έφαγε» ένα διαμέρισμα, ένα χρυσό ρόλεξ και ένα «τσουβάλι» λεφτά;

Μεγάλος επιχειρηματίας της αγοράς, επώνυμος και προβεβλημένος, με βίο και πολιτεία που γράφεις βιβλίο, χώρισε – ως γνωστόν- με την πάλαι ποτέ καλλονή σύζυγο του (με αδυναμία στους νεώτερους άνδρες) στην οποία και φέρεται να κατέβαλε μέσω της αγωγής διαζυγίου ένα ιλιγγιώδες ποσόν, άνω των 15 εκατ. ευρώ όπως λένε οι πληροφορίες!

Ο εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματίας, λάτρης των ωραίων γυναικών, ιδίως εκείνων που τους αρέσει να συνοδεύουν ώριμους κυρίους, συνήψε σοβαρή ερωτική σχέση με νεαρή κοπέλα (μοντελοειδές) των Νοτίων Προαστείων!

Για να μην πολυλογούμε,η σχέση τελείωσε άδοξα! Και όπως μαθαίνω η καλλίγραμμη νεαρά, αλβανικής καταγωγής, του «έφαγε» ένα διαμέρισμα, ένα χρυσό ρόλεξ και ένα «τσουβάλι» λεφτά!

Σε βαθμό που στην πιάτσα σιγοψυθιρίζουν ότι η «παράνομη» στο τέλος της ημέρας του κόστισε περισσότερο από όσο το διαζύγιο με την νόμιμη!!! Λέτε;

Ένας διευθύνων κρατικής εταιρίας που ερευνάται από την Δικαιοσύνη και ένας ΓΓ υπουργείου, που ερευνάται από το ξέπλυμα, στηρίζονται από τις συζύγους τους που έχουν προσωπική πρόσβαση άνωθεν!

Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, όπου βασιλεύει η αναξιοκρατία και συνήθως οι άχρηστοι απολαμβάνουν υψηλών θέσεων επιρροής και ισχύος, με ιλιγγιώδεις απολαβές την ώρα που η κοινωνία υποφέρει, σας αποκαλύπτω:

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος κρατικής εταιρίας, μάνατζερ της συμφοράς και της χειρίστης υποστάθμης που έχει στην κυριολεξία «καταστρέψει» την δημόσια επιχείρηση με πράξεις και παραλείψεις, για τις οποίες ήδη ερευνάται από την Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο Εισαγγελέα!

Ένας Γενικός Γραμματέας παραγωγικού Υπουργείου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται με φορέα που μοίραζε επιδοτήσεις εκατομμυρίων από τα κοινοτικά προγράμματα σε πλήθος επιχειρήσεων με μαϊμού στοιχεία, υπόθεση που ερευνάται από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

Και οι δύο προβεβλημένοι άνδρες, τους οποίους η πολιτική και επιχειρηματική πιάτσα θεωρεί ανίκανους και επικίνδυνους για τον δημόσιο βίο και που αν έχεις επιχείρηση δεν τους παίρνεις ούτε για κλητήρες, έλκουν την ισχύ και την επιρροή τους, πέριξ του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου!

Καθώς οι σύζυγοι και των δύο συνδέονται είτε προσωπικά με φιλία, είτε επαγγελματικά στον χώρο του γραφείου, με το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιον!

Ο οποίος προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τι ζημιά του κάνουν οι δύο άνδρες, οι οποίοι δεν επελέγησαν ούτε διατηρούνται στις θέσεις τους λόγω προσόντων και ικανοτήτων, αλλά γιατί φροντίζουν γι αυτό οι κυρίες τους!

Δυστυχώς έτσι, δεν πάμε καλά για τις εκλογές! Γιατί αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να πετάξει τα βαρίδια στη θάλασσα, το καράβι δεν θα φτάσει στον προορισμό του…

Όταν οι πονηροί «πρώην» πάνε να παραστήσουν τους νταβατζήδες! Κουίζ για πολύ μυημένους

Μαθαίνω ότι σε υπόθεση μείζονος σημασίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την επιχειρηματική ζωή της χώρας, που πριν από μερικούς μήνες βρισκόταν σε εξέλιξη προκαλώντας σημαντικές παρενέργειες και αντιδράσεις, στο βαθμό που είχε ολοκληρωθεί, εμπεριέχονται «απειλές», «εκβιασμοί», «διλήμματα» και άλλα πολλά που εκτοξεύονται αφειδώς προκειμένου να κατευνάσουν καταστάσεις και να επιτύχουν σκοπιμότητες!

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα από το παρασκήνιο, κάνουν λόγο για «βιομηχανία σκανδάλων», για απειλές περί απάτης και υπεξαιρέσεων καθώς και για χρήμα που πέφτει στο τραπέζι ως αντιστάθμισμα των αντανακλαστικών αντιδράσεων!

Μέχρι εδώ όμως σήμερα! Ξέρουμε, (σας) βλέπουμε, μαθαίνουμε και γράφουμε!

Όταν οι «πονηροί πρώην» ξαφνικά πάνε να παραστήσουν και τους νταβατζήδες …

«Ήθελε κι ο μούτσος καφέ»: Σιγά μην πάρει ο Κούτρας τον Άκτωρα – Αυτός δεν μπορούσε να πάρει την Δομική Κρήτης με 10 εκατ! Σιγά μην δώσει ο Χόλτερμαν τον Άκτωρα στον …Κύπριο Ράμογλου και τον τελειωμένο και άφραγκο πρώην εργολάβο! ΓΕΚ Τέρνα και Ιντρακάτ έχουν μπει δυνατά, αλλά …

Έλεγε ένας παλιός καλός μου φίλος, που άφησε το επιχειρηματικό του στίγμα – και όχι μόνο- στο Συγκρότημα της Παιανίας, που τώρα έχει φύγει από τη ζωή, «ήθελε κι ο μούτσος καφέ» όταν απευθυνόταν σε κάποιον που εμφάνιζε υπέρμετρες φιλοδοξίες που δεν αντιστοιχούσαν στο ελάχιστο ως προς τις πάσης φύσης δυνατότητες του!!!

Και κατά συνέπεια αποτύγχανε ολοκληρωτικά στις κινήσεις του, προσωπικές ή επαγγελματικές!

Και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο θα έλεγε και σήμερα, αν ζούσε, για τον Δημήτρη Κούτρα σχετικά με την πρόθεση του τελευταίου να αγοράσει τον Άκτωρα από τον Ολλανδό, ο οποίος φέρεται να θέλει να βγάλει από πάνω του το αμιγώς κατασκευαστικό αντικείμενο!

Εδώ δεν μπορούσε να βρει 10 εκατ. να πάρει τη Δομική Κρήτης και μας έχει ζαλίσει στις διαρροές για τη συμμαχία με έναν άλλο «τεράστιο επενδυτή» των κατασκευών, κάποιον Κύπριο που έχει νταραβέρια στον Λίβανο και το Ντουμπάϊ και τριγυρνάει με ένα κότερο παριστάνοντας τον «μπρούκλη» ως νέος Ράμογλου!!!

Ποιος το ανακάλυψε άραγε και αυτό το νέο μεγάλο ταλέντο; Το οποίο «αποθεώνουν» κάποια σάιτ, είτε λόγω ασχετοσύνης, είτε γιατί λειτουργούν καθ’ υπαγόρευση!

Σιγά μην δώσει ο Χόλτερμαν τον Άκτωρα στον …τελειωμένο και άφραγκο!

Όπως αποκαλύψαμε προ ημερών, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα ποντάρει πλέον σε Real Estate, Παραχωρήσεις και Τράπεζες!

Η κατασκευή είναι ζημιά! Και ο Άκτωρ βαρίδι για την πλήρη εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου, που πλέον παίζει μπάλα στο υψηλότερο επίπεδο, με ισχυρούς συμμάχους και εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό!

Όχι όμως και ο Κούτρας, που οδήγησε τον Άκτωρα στην καταστροφή και μετά μετακόμισε σε άλλη κατασκευαστική όπου και εκεί έγραψε ιστορία!

Τώρα, εάν τελικά θα δούμε ο Άκτωρ να καταλήγει στην ΓΕΚ Τέρνα ή στην Ιντρακάτ (οι δύο υποψήφιοι με Εξάρχου και Μπακοκαυμενάκηδες πρώτο φαβορί) αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!

Όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους ισορροπιών, συσχετισμών και «προσωπικών» από το παρελθόν, κρατάω μικρό καλάθι! Και πιθανολογώ ότι ο Ελλάκτωρ θα συνεχίσει ως έχει…

Μόλις σε 1,25 δισ ανέρχονται οι πληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης, ήτοι στο 4% (!) μόνο των διαθέσιμων πόρων

*** Άκρως αποκαλυπτικά και διαφωτιστικά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στο Ετήσιο Ενημερωτικό Σημείωμα για το 2022 του «Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και ΕΣΠΑ 2014-2020/2021-2027» που εκδίδει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ). Σήμερα θα επικεντρωθώ στα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με το θέμα αυτό η στήλη είχε καταπιαστεί και κατά το παρελθόν, επισημαίνοντας ότι ωραίες είναι οι εξαγγελίες, αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που φρενάρουν την είσοδο στην ελληνική οικονομία ζεστού κοινοτικού χρήματος, που τόσο έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της. Μπορεί η περίοδος απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να εκτείνεται μέχρι και το 2026, αλλά η μέχρι τώρα πορεία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, δεν περπατάει, αν και η πιο σωστή φράση είναι ότι πάει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, με τις ευθύνες να διαχέονται μεν, αλλά να βαρύνουν φυσικά πρωτίστως την κυβέρνηση και κατά δεύτερο λόγο τις τράπεζες, που βαδίζουν με απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες, εκθέτοντας και την ίδια την κυβέρνηση.

*** Δείτε τώρα πως ακριβώς έχει η κατάσταση, ώστε και να μην…παραμυθιάζεστε από μεγαλοστομίες και να έχετε υπόψη σας ότι πολλά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν, λόγω μειωμένης ζήτησης από τη χώρα μας. Χρόνος υπάρχει, αλλά η μέχρι τώρα συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων, δεν παρέχει ασφαλή συμπεράσματα για την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με πλήρη απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων. Τα οποία, όπως είναι κατανοητό, με την κατάλληλη μόχλευση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικότατα κονδύλια για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία και τις επενδύσεις σε δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους ή σε κλάδους που έχουν εγκαταληφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σήμερα επανέρχεται και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένο το εγχώριο και ξένο ενδιαφέρον.

  • Οι συνολικά διαθέσιμοι μέχρι σήμερα πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 11,11 δισ. ευρώ.
  • Οι συνολικές πληρωμές μέχρι 31.12.2022 ανέρχονται σε 4,35 δισ. ευρώ, ήτοι στο 39,2% των διαθέσιμων έως σήμερα πόρων.
  • Προσέξτε, όμως, τώρα τα ακόλουθα. Από τα 4,35 δισ. ευρώ πληρωμών, οι πραγματικές ανέρχονται σε μόλις 1,25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 4% (!) των διαθέσιμων πόρων. Αυτές, δηλαδή, που τα χρήματα έχουν φτάσει στους δικαιούχους. Τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ είναι λογιστικές πληρωμές – γνωστές και ως «παρκάρισμα πόρων», που δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό του ΑΕΠ και δεν έχουν επίπτωση στην πραγματική οικονομία – και ανέρχονται σε 14% των διαθέσιμων πόρων.
  • Σημειώστε τώρα και το χειρότερο. Μεγάλο τμήμα των διαθέσιμων πόρων που ανέρχεται σε 6,76 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 60,8% (!) δεν έχει ακόμη καν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς λιμνάζοντες πόρους, που μένουν αναξιοποίητοι προς το παρόν, αντί η χώρα μας να τρέχει “με χίλια” την απορρόφησή τους. Πόροι πολύτιμοι κυριολεκτικά για την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να εξέλθει από μία πολυετή και πολυτάραχη περίοδο κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ενεργειακής και της πληθωριστικής

Μειώθηκαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο

*** Μείωση κατά 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στα 139,8 δισ. ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα συνολικά οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 4,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να διαμορφωθεί στα 184,1 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 3,5% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αντανακλά κατά κύριο λόγο την μείωση κατά 3 δισ. ευρώ των καταθέσεων των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 1.790 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 2,9% από 5,8% τον προηγούμενο μήνα.

*** Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3.4 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 830 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Στα δάνεια τώρα, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 5,7% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 2,021 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,838 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ενδιαφέρουν

***Τράπεζες και servicers έχουν προβληματιστεί ιδιαίτερα για τα ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, καθώς η συνεχής άνοδος των επιτοκίων έχει αυξήσει, μέχρι και διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τις μηνιαίες δόσεις, με συνέπεια οι δανειολήπτες να εμφανίζουν τα πρώτα ισχυρά δείγματα μη ανταπόκρισης στη πληρωμή των δόσεων τους. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφεξής, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο. Οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά και εφόσον το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ ξεπεράσει το 3%, τότε η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη…

*** Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η μείωση των επιτοκίων θα καθυστερήσει ένα έτος. Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει την ανοδική πορεία του επιτοκίου αναφοράς του ευρώ τον προσεχή Ιούνιο, η μείωση στα επιτόκια των στεγαστικών, αλλά και του συνόλου των δανείων, θα ξεκινήσει το πρώτο 3μηνο του 2024! Βλέπετε, η άνοδος των επιτοκίων περνά πολύ γρήγορα στα δανειακά χαρτοφυλάκια, σε αντίθεση με την πτώση, που καθυστερεί κάποιους μήνες.

*** Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα η διαπραγμάτευση μετοχών με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών εισηγμένης εταιρίας. Τα όρια διακύμανσης τιμών ορίζονται σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, ανεξαρτήτως της διαβάθμισής της σε συναλλακτική βαθμίδα και της ύπαρξης ειδικού διαπραγματευτή.

*** Να ένας ακόμα ισχυρός λόγος που οι σκληροί της ΕΚΤ, πιέζουν με κάθε τρόπο για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα. Η Bundesbank, λοιπόν, κατέγραψε πέρυσι τις πρώτες της απώλειες, κάτι που είχε να συμβεί πάνω από τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μείωσαν την αξία των ομολόγων της, ενώ ζημία προκλήθηκε επίσης από εξαιρετικά φθηνά δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες. H ζημία των 172 εκατομμυρίων ευρώ καλύφθηκε, όμως νέες απώλειες είναι πιθανές καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, μειώνοντας την αξία των ομολόγων που συσσωρεύτηκαν κατά τα χρόνια που ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά απωλειών για την Bundesbank από το μακρινό 1979.

*** Η ΕΚΤ είναι πιθανόν να χρειαστεί να προχωρήσει σε «σημαντικές αυξήσεις» των επιτοκίων πέρα από το Μάρτιο, ενώ ταυτόχρονα καλείται να επιταχύνει την συρρίκνωση του υπερμεγέθους χαρτοφυλακίου ομολόγων που κατέχει για την καταπολέμηση του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού, ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ. Οπότε, μην περιμένετε η Λαγκάρντ, να σηκώσει…μπαϊράκι και να πάει κόντρα στη Γερμανία.

*** Λέτε να μας εκπλήξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτείνοντας αμερικάνικες μεθόδους, για το ξεπέρασμα του τεράστιου προβλήματος των κόκκινων δανείων; Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί κεντρικό στέλεχος που ρώτησα, μου έφερε το παράδειγμα των Fannie Mae και Freddie Mac, που έκαναν εκκαθάριση από τα περίφημα σαμπράιμς και στη συνέχεια γύρισαν σε κέρδη και μάλιστα ιδιαιτέρως υψηλά. Ενδιαφέρουσα άποψη και θαρραλέα, αν υιοθετηθεί τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που επανέλθει στην κυβερνητική εξουσία.

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βλέπετε ότι η ζωή έχει και οδυνηρά απρόοπτα, οπότε μην σοκάρεστε και στεναχωριέστε από πράγματα και καταστάσεις εφήμερες. Την καλημέρα μου! Και ελπίζω να “πιάσατε” τον Μάρτη…