Μικρές ήταν οι «ανάσες ξεκούρασης» που πήραν οι διοικήσεις των τραπεζών κατά την διάρκεια των εορτών καθώς το 2025 ξεκινάει με φορτωμένη και δύσκολη ατζέντα.

Ειδικά ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας γεμάτος από ακανθώδη ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Αρχικά θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το ζήτημα των προμηθειών που πρέπει να μειωθούν.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ψήφιση της σχετικής διάταξης από τη Βουλή, με τις τράπεζες να προετοιμάζονται για την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων.

Και μπορεί οι τραπεζίτες να ισχυρίζονται ότι η διαδικασία εφαρμογής των μειωμένων προμηθειών είναι απλή ωστόσο η πραγματική ουσία και πρόκληση είναι πώς και με ποιους τρόπους θα αντικαταστήσουν την απώλεια εσόδων ώστε να ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις κερδοφορίας των επόμενων ετών για τις οποίες έχουν ήδη ενημερώσει και δεσμευτεί έναντι των αγορών και των επενδυτών.

Προκαταβολικά από την προσεχή Πέμπτη θα πρέπει οι τράπεζες να εφαρμόσουν τη μείωση των χρεώσεων στα 0,5 ευρώ για όλα τα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, καθώς από την ημερομηνία αυτή τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός που εξομοιώνει το κόστος αποστολής χρημάτων εντός της Ε.Ε. για όλους τους τύπους μεταφοράς χρημάτων.

Τα ακόμη πιο δύσκολα έρχονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου όπου οι Έλληνες τραπεζίτες θα λάβουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις παραμέτρους των σεναρίων στις οποίες θα βασιστούν τα stress tests του 2025.

Με βάση τα σενάρια του Ευρωπαίου επόπτη, οι μεγάλες και συστημικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. υποβάλλονται σε κανονικές και ακραίες καταστάσεις και εκτιμάται αν μπορούν να ανταπεξέλθουν με ιδιαίτερο βάρος στην δεύτερη περίπτωση.

Ο Επόπτης προχωράει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αυτές τις «ασκήσεις» προκειμένου να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες των τραπεζών και αν στο σενάριο των ακραίων αυτών καταστάσεων τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ή όχι.

Τα stress tests πραγματοποιούνται με βάση τα στοιχεία με τα οποία οι τράπεζες κλείνουν τους ισολογισμούς τους το 2024 και παραμετροποιούνται με προβολές για τα έτη 2025, 2026 και 2027.

Τα δύο κυριότερα στοιχεία που αφορούν τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και η πορεία των τιμών των ακινήτων.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το «νόμισμα» έχει δύο πλευρές.

Από τη μια τα εν λόγω stress tests θα βασιστούν στον ισολογισμό της προηγούμενης χρονιάς που οι ελληνικές τράπεζες είχαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις σε όλα τα βασικά μεγέθη των ισολογισμών τους.

Ωστόσο καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι στον αντίποδα των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του 2024 οι παραδοχές των stress tests θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και τα ακίνητα.

Και αυτό γιατί πρόκειται για δύο τομείς που επηρεάζουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΑΕΠ της χώρας κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. ενώ και τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους αποτελούν πολύ μεγάλο ειδικό βάρος των τραπεζών ισολογισμών.

Η πρώτη υποδοχή στοιχείων από τις τράπεζες θα διενεργηθεί στο τέλος Απριλίου, καθώς θα τρέχει η άσκηση, και η δεύτερη στις αρχές Ιουνίου.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης θα γίνει στις αρχές του Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη