Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σταθερό και ευρύ προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, όπως καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στις τάσεις της MRB, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5 %, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 10,9 %, το ΚΚΕ 8,1 %, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5 %, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,3 %, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3 %, η ΝΙΚΗ 2,7 % το ΜέΡΑ25 2,2 %, και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,1%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 1,7 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 16,3 %.

Με αναγωγή στο σύνολο, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 38,8%
ΠΑΣΟΚ: 14,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
KKE: 9,7%
Ελληνική Λύση: 6%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
Σπαρτιάτες 3,6%
ΝΙΚΗ: 3,2%
MEΡΑ25: 2,6%
Νέα Αριστερά: 2,5%

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 63,3 % η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 8 %. Ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5 %, το ΚΚΕ 2,2 %, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2 %, οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 1,4 %, η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 9,6%. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» 1,6 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ποσοστό 5,4 %.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέρχεται στο 39.7%, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Κασσελάκη, αξιολογείται θετικά από το 18,5% των πολιτών, ένα ποσοστό που τον τοποθετεί στην πέμπτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών έχει ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%

Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%

Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%

Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%

Στέφανος Κασσελάκης->18,5%

Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6%

Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%

Βασίλης Στίγκας ->5,3%

Τέλος, σε ερώτηση για την επιλογή μεταξύ των τριών, δηλαδή Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, η σειρά παραμένει ίδια, με τον Κ. Μητσοτάκη να συγκεντρώνει 39,2%.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των Ελλήνων

Βάσεις της δημοσκόπησης, το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες είναι η ακρίβεια, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ανεργαία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.

Τέλος, διψήφια ποσοστά συγκεντρώνει, το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, η Εγκληματικότητα και η Μόλυνση του Περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση και η Κλιματική Αλλαγή.

Ανησυχία για την απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης

Επιπλέον, στην δημοσκόπηση αυτή, οι πολίτες απάντησαν σε ερώτηση σχετική με το αν τους ανησυχεί ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Από ότι φαίνεται από την μέτρηση, το δεδομένο αυτό προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Μάλιστα, από την έρευνα φαίνεται ότι κανένα από τα παρόντα κομματικά σχήματα δεν φαίνεται ότι έχει την δυνατότητα να υπερβεί τα εκλογικά όρια του, έτσι όπως αυτά
αποτυπώθηκαν στις τελευταίες εκλογές και να εκφράσει ευρύτερες ομάδες αποτελώντας αυτοτελή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Διαβάστε ακόμη: