Προηγήθηκαν τα γνωστά που έγιναν με τις τιμές διάθεσης πακέτων και μετοχών στις περιπτώσεις της Alpha Bank, εν συνεχεία της Εθνικής τράπεζας και μόλις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αυτά που επαναλήφθηκαν με το πακέτο των Ελληνικών Πετρελαίων, δηλαδή της HELLENiQ Energy Holdings.

Στην Alpha Bank, τέθηκε όριο το 1,42, τελικά το πακέτο έγινε στα 1,39.

Στην Εθνική, το εύρος έφτανε μέχρι τα 5,44, το ποσοστό πουλήθηκε στα 5,30.

Με τους έλληνες επενδυτές και δη τους ιδιώτες, να προτιμώνται τελευταίοι και με χειρότερους όρους.

Ενδιάμεσα, οι σύμβουλοι και του ΤΧΣ και των τραπεζών, έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους, ουσιαστικά επέβαλαν τους όρους τους.

Και οι περισσότεροι χρηματιστές και ιδιώτες επενδυτές, έμειναν να φωνάζουν και να διερωτώνται αν είμαστε χρηματιστηριακή αγορά που στοχεύει στην αναβάθμισή της ή αν οι ξένοι σύμβουλοι κάνουν χοντρό παιχνίδι υπέρ των πελατών τους, χωρίς καμία αντίσταση, θεωρώντας μας, “μία ακόμα μπανανία”.

Και ήρθε η σειρά του πακέτου της HELLENiQ Energy Holdings.

Άνετα έγινε ανάρπαστο το ποσοστό της ενεργειακής εταιρείας, αλλά το αποτέλεσμα ήταν, με απλά λόγια, ο τάδε σύμβουλος να παίρνει τα χαρτιά στα 7 ευρώ και να τα δίνει στα 7,30 στους έλληνες ιδιώτες.

Γιατί, όπως αναφέρουν μετά λόγου γνώσεως χρηματιστηριακές πηγές, αυτό συνέβη ουσιαστικά, σε μια αγορά που διεκδικεί να αναβαθμιστεί στις ανεπτυγμένες αγορές.

Και όλα αυτά, να θεωρούνται μάλιστα “μεγάλες επιτυχίες”.

Και θα ήταν, αν το Χρηματιστήριο δεν είχε πολύ καλές αποδόσεις και θετικές προοπτικές, αν η οικονομία δεν είχε αναβαθμιστεί και δεν εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τα εγγενή προβλήματά της, αν οι τράπεζες δεν είχαν εξασφαλισμένα κέρδη από τα υψηλά επιτόκια,τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024 και δεν θα μοιράσουν μερίσματα το 2024 για την τρέχουσα χρήση.

Δείτε τώρα και το ακόμα πιο απίστευτο, που δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο σε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Ποιο είναι; Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση “οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής”!!!

Μη μπερδευτείτε! Όχι αυτοί που αγόρασαν το πακέτο, αλλά οι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ, που πλέον κατέχει το 31,2% και ο όμιλός Λάτση, που κατέχει πλέον το 40,4%!

Οι αγοραστές, καμία δέσμευση διακράτησης; Το έχετε ξαναδεί αυτό πουθενά, πατριώτες;!

Προσθέτω δε και το αφήνω ασχολίαστο στην κρίση σας, ότι “η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα στις 12.12.2023, εφόσον ικανοποιηθούν ή καταργηθούν ορισμένες συνήθεις αιρέσεις”… Αύριο Τρίτη, δηλαδή, εφόσον κλπ… Είναι φανερό, ότι “παραορίμασαν” κάποιες διαδικασίες…

Διαβάστε ακόμη: