Σήμερα (24/08), η Ουκρανία γιορτάζει τη συμπλήρωση 31 ετών από την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ παράλληλα, συμπληρώνονται έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η σημερινή είναι μία σημαντική ημέρα για τους Ουκρανούς και «για τον εχθρό μας» και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις προειδοποιήσεις των αρχών, τηρώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν «ειδεχθείς ρωσικές προκλήσεις».

Στο Κίεβο, έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.

«Έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες, κάτι που θα δίνει έμφαση στον δρόμο που έχουμε διανύσει. Τον έχουμε διανύσει μαζί –Ουκρανοί στην Ουκρανία, σε όλη την πατρίδα μαςελεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, διότι ο λαός μας πολεμά παντού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας, αλλά και σε μία περίοδο κατά την οποία πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας», προσέθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει στο κέντρο του Κιέβου τα κουφάρια καμένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της Ρωσίας σαν λάβαρα πολέμου, σε μία ένδειξη ότι αψηφούν τον εχθρό. Ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών.

«Οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού, νωρίς το πρωί, σε επίσημη ανακοίνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επίσης, εκτίμησαν ότι η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ημέρα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών και κυβερνητικών κτηρίων. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε χθες (23/08) τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Ρίτσαρντ Μιλς, προειδοποίησε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Ρωσία ότι «καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο κόσμος παρακολουθεί. Δεν χρειάζεται να το πούμε. Παρακαλώ, μην βομβαρδίσετε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία ή κατοικίες», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι, ενώ περισσότερο από το 1/3 των 41 εκατομμυρίων Ουκρανών, αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τα σπίτια του. Πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ, έχουν προκληθεί αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές. Αυτή την περίοδο, η σύρραξη φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Πέραν της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχο σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των παραλίων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, αλλά και μεγάλων περιοχών του Ντονμπάς, που αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991, έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα και αφού η πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε ακόμη:

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα «γδύνονται» στο OnlyFans – «Μέσα σε λίγες μέρες έβγαλα όσα σε έναν μήνα»

Κρήτη: «Πόζαρε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καλάσνικοφ ένας από τους δράστες της επίθεσης στους Γερμανούς τουρίστες

Ρεύμα: Κοντά στα 2 δισ. οι επιδοτήσεις Σεπτέμβριου, αφορούν έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές