Το πρώτο πλοίο με προορισμό την Αφρική, το οποίο εκμισθώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει αναχωρήσει από το λιμάνι Πιβντέβνι της Ουκρανίας, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων και να δημιουργηθεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουλίου, που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αρχίσει ξανά τις εξαγωγές, μέσω των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

«Μαζί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εργαζόμαστε για την εξεύρεση τρόπων, ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα τροφίμων για τους κοινωνικά ευαίσθητους τομείς του αφρικανικού λαού», επισημάνθηκε σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής, δεκαεπτά πλοία έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια, μεταφέροντας περισσότερους από 475.000 τόνους γεωργικών προϊόντων.

Νωρίτερα, το κοινό συντονιστικό κέντρο των Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε τον απόπλου του “Brave Commander”.

Τα πλοία και τα φορτία τους επιθεωρούνται, προτού περάσουν από το στενό του Βοσπόρου.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα (16/08) ότι πέντε πλοία έχουν αναχωρήσει από ουκρανικά λιμάνια, μεταφέροντας σιτηρά και καλαμπόκι, τρία από το λιμάνι του Χορνομόρσκ και δύο από Πιβντέβνι.

Το Υπουργείο προσέθεσε ότι τέσσερα ακόμη πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία, θα επιθεωρηθούν αργότερα εντός της ημέρας, από το κοινό συντονιστικό κέντρο.