Σε μείζον ζήτημα, για το οποίο ακόμη δεν έχει ευρεθεί λύση, έχει αναδειχθεί η κρίση των σιτηρών που παραμένουν μπλοκαρισμένα στις σιταποθήκες της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου.

Μία «τετραμερής συνάντηση», με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τον Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη Ρωσία και την Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία, με αντικείμενο την οργάνωση της διαμετακόμισης σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ενδέχεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας θα έχει συζητήσεις με την Τουρκία για τους αποκαλούμενους «θαλάσσιους διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των οποίων θα εξαχθούν σιτηρά από την Ουκρανία.

Ο κ. Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σκοπεύει να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στη Ρωσία, με σκοπό να συζητήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Χθες (20/06), ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την απελευθέρωση εκατομμύρια τόνων σιτηρών.

Δίχως να έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι στιγμής, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύεται εδώ και αρκετές εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα για την παροχή εγγυήσεων αναφορικά με τον ασφαλή διάπλου της Μαύρης Θάλασσας από εμπορικά πλοία, που θα μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά και ρωσικά λιπάσματα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων και να περιορισθεί ο κίνδυνος παγκόσμιαςεπισιτιστικήςκρίσης, για τον οποίο ειδικοί εκφράζουν ανησυχία, εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.