«Η εμπόλεμη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει επηρεάσει 1.6 δισεκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε αρχικά ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του Οργανισμού για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου, τονίζοντας πως είναι «συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες, όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

«Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει κύμα πείνας και εξαθλίωσης άνευ προηγουμένου, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος.

Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος ώστε να σταματήσει αυτή η καταιγίδα που φουντώνει. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει, να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή τροφίμων της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα», προειδοποίησε εν συνεχεία.

«Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής», τόνισε, αρνούμενος να προβεί σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι στιγμής.

«94 χώρες, όπου ζουν περίπου 1.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένες σε τουλάχιστον μία διάσταση της κρίσης. Στην οικονομική, εκείνη της σίτισης ή της ενέργειας και δίχως τη δυνατότητα αντιμετώπισης», επισημάνθηκε στη δεύτερη έκθεση, που συντάχθηκε με επικεφαλής τη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Από αυτά τα 1.6 δισεκατομμύρια, τα 1.2 ή τα 3/4 ζουν σε χώρες που είναι σοβαρά εκτεθειμένες και ευάλωτες σε όλες τις εκφάνσεις. Μέχρι το τέλος του έτους, ο πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια κατά 47.000.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 323 εκατομμύρια. Στο εξής, κανένα κράτος ή κοινότητα δε θα γλυτώσει από αυτήν την κρίση κόστους ζωής», επισημάνθηκε.

«Έως και 58 εκατομμύρια περισσότεροι Αφρικανοί θα μπορούσαν να περιέλθουν σε συνθήκες φτώχειας εφέτος», εντοπίσθηκε, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες ακραίας φτώχειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «θα μπορούσε να επηρεάσει 2.8 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους το 2022».

Στη Νότια Ασία, «500 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σοβαρά εκτεθειμένοι στις διατροφικές και οικονομικές διαστάσεις, κατάσταση που επιδεινώνεται από ισχυρούς καύσωνες, επηρεάζοντας τους πολιτισμούς της περιοχής», εκτιμήθηκε επίσης.

Για να μετριασθεί η κρίση, «πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες με σκοπό τη διασφάλιση των βασικών προμηθειών τροφίμων και ενέργειας στους πλέον ευάλωτους», υποστήριξε ο Οργανισμός, ολοκληρώνοντας.