«Το Κίεβο βασίζεται στον Οργανισμό για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά την εξαγωγή σιτηρών, η οποία υπεγράφη σήμερα (22/07) στην Κωνσταντινούπολη», υποστήριξε ο κ. Κουλέμπα, υπογραμμίζοντας ότι «δε μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη, ως την κινητήριο δύναμη της συμφωνίας, ως θεσμό, καθώς και στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος επενδύει τη φήμη και την ικανότητά του, ώστε να λειτουργήσει η συμφωνία και να μη “σπάσει” από τη Ρωσία, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες συμφωνίες», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, μία συμφωνία – ορόσημο για την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο εμπόλεμων χωρών υπέγραψαν το ίδιο ακριβώς κείμενο αλλά χωριστά, κατόπιν αιτήματος των Ουκρανών, που αρνήθηκαν να υπογράψουν οιαδήποτε συμφωνία μαζί με τους Ρώσους.

«Η Ουκρανία δεν έχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία. Δε νομίζω ότι έχει κανείς, λόγους να την εμπιστεύεται», επέμεινε ο κ. Κουλέμπα.

Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών

Ύστερα από δύο μήνες συνομιλιώνΡωσίαΟυκρανίαΤουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν σήμερα (22/07) στην Κωνσταντινούπολη τη «χρυσή» συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να αναφέρει πως η εξέλιξη αποτελεί «φάρο ελπίδας», εν μέσω του πολέμου.

Η συμφωνία – ορόσημο επισφραγίσθηκε στη βάση σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με εκείνο, η Ουκρανία αναμένεται να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλεισθεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην ουκρανική επικράτεια.

Οι Υπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνίααποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε σχεδόν αμέσως πτώση στις τιμές των σιτηρών, καθώς στο Σικάγο –βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά– υποχώρησε κατά περισσότερο από 3% σήμερα το πρωί, ενώ το σιτάρι άλεσης, περισσότερο από 4%.