Ύστερα από έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για δυνατότητα πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό την εξαγωγή σιτηρών.

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα μέσω των λιμανιών της, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αποστολές μέσω τρένων ή των μικρών λιμανιών στον ποταμό Δούναβη.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση χθες (19/05) στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως «αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ, ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

«Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και ασφαλή εξαγωγή των αποθηκευμένων σιτηρών στα ουκρανικά λιμάνια», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια υπουργικής συνόδου η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και προμηθεύεται το 50% των σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει μονάχα να απευθύνετε έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση.

Οι επιβεβλημένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνουν στο ομαλό, ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, λιπάσματα και άλλα», όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Η εισβολή της Ρωσίας εμπόδισε την Ουκρανία να χρησιμοποιεί τα κύρια λιμάνια της στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, μειώνοντας τις εξαγωγές σιτηρών αυτόν τον μήνα κάτω από το μισό, σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα.

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών σίτου.

Η Ουκρανία αποτελεί, παράλληλα, σημαντικό εξαγωγέα αραβόσιτου, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία –σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις– αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών των καλλιεργειών ποτάσας.