Ύστερα από δύο μήνες συνομιλιών, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν σήμερα (22/07) στην Κωνσταντινούπολη τη «χρυσή» συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία υπεγράφη παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού να αναφέρει πως η εξέλιξη αποτελεί «φάρο ελπίδας», εν μέσω του πολέμου.

Η συμφωνία – ορόσημο επισφραγίσθηκε στη βάση σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με εκείνο, η Ουκρανία αναμένεται να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλεισθεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων στην ουκρανική επικράτεια.

Οι Υπουργοί Ρωσίας και Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε σχεδόν αμέσως πτώση στις τιμές των σιτηρών, καθώς στο Σικάγο –βασικό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγοράυποχώρησε κατά περισσότερο από 3% σήμερα το πρωί, ενώ το σιτάρι άλεσης, περισσότερο από 4%.