Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας συμφώνησαν να «εργασθούν μαζί, προκειμένου να λάβει τέλος η σύρραξη στην Ουκρανία», σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με «τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και τις αποσταθεροποιητικές συνέπειές του για τον υπόλοιπο κόσμο», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο κ. Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ινδό Πρωθυπουργό στο Παρίσι τον Μάιο, προέταξε την «αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει την έμπρακτη υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ανοικτά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια και να λάβει σαφή θέση στις ψηφοφορίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, τον Ιούνιο προσυπέγραψε διακήρυξη της G7, η οποία δεσμευόταν υπέρ του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

Αναφερόμενος στην επισιτιστική κρίση που «πυροδότησε» ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία συντονισμένης δράσης από τη διεθνή κοινότητα, το συντομότερο δυνατόν».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, τις «προκλήσεις στον χώρο του Ινδό–Ειρηνικού και την κατάσταση στη Σρι Λάνκα».

Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας ελλιμενίστηκε χθες στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, το οποίο διαχειρίζεται κινεζική εταιρεία, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Η Ινδία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό και την καταχρεωμένη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της «σφαίρας» επιρροής του. Το Πεκίνο έχει αναλάβει διάφορα έργα υποδομών στο νησί, τα τελευταία χρόνια.