Χιλιάδες διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα εισέβαλαν στην κατοικία του Προέδρου, Γκοταμπάγια Ραζαπάκσα, στο Κολόμπο, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα, απομακρύνθηκε για λόγους ασφαλείας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, στη χώρα.

Αρκετοί διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία, σύμφωνα με εικόνες των τοπικών τηλεοπτικών δικτύων.

Πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλλει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο, μέχρι πρότινος, φυλασσόταν αυστηρά.

Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάκσα παραμένει Πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.

Το πρωί, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτήρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας, μέχρι να φθάσουν στην οικία του.

Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος, το οποίο περικύκλωσε το προεδρικό μέγαρο και εισέβαλε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, βίντεο από το σημείο δείχνουν διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του Προέδρου.

Βαθιά κρίση στη Σρι Λάνκα: Τέλος εντός 24ώρου στα αποθέματα πετρελαίου, σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα

Ο νέος Πρωθυπουργός της Σρι ΛάνκαΡανίλ Βικρεμεσίνγκε, επεσήμανε στην πρώτη ομιλία ύστερα από τον διορισμό του πως «υπάρχει σοβαρή ανησυχία για έλλειψη σε φαρμακευτικό υλικόκαύσιμα και τρόφιμα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τους δυσκολότερους δύο μήνες της ζωής μας.

Απαιτούνται θυσίες, ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου. Η χώρα οφείλει να εξασφαλίσει περίπου 75.000.000$ σε συνάλλαγμα εντός των επόμενων ημερών, ώστε να καταστούν δυνατές οι εισαγωγές σε βασικές προμήθειες.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την περίοδο της ανεξαρτησίας της. Από τα τέλη Μαρτίου, οι κάτοικοι έχουν διαχωρισθεί σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» (από τη μία οι φιλοκυβερνητικοί, από την άλλη όσοι ζητούν αλλαγή εξουσίας το συντομότερο δυνατόν), συμμετέχοντας σε αιματηρές διαδηλώσεις.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ορκίσθηκε νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, στη «σκιά» πολύνεκρων επεισοδίων, στη διάρκεια των οποίων εννέα άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένου και ενός βουλευτή) και ακόμη τριακόσιοι έχουν τραυματισθεί.

Στις 10/05, διαδηλωτές πυρπόλησαν σπίτια του παραιτηθέντος ΠρωθυπουργούΜαχίντα Ρατζαπάκσα, αλλά και Υπουργών, ενώ το προηγούμενο 24άωρο, ακούστηκαν πυρά από την επίσημη οικία του, καθώς αντικυβερνητικοί εισέβαλαν στο συγκρότημα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.