Σε κατάσταση χρεοκοπίας μπαίνει πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σρι Λάνκα, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώην βρετανική αποικία των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται πια αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων περίπου 70 ετών, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει και τα αποθέματα σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα… εξανεμίζονται.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα αναγνώρισε πως η χώρα του βρίσκεται πια σε «προληπτική χρεοκοπία» (pre-emptive default).

«Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, είπαμε ότι μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Μπορεί να υπάρξουν τεχνικοί ορισμοί… από την πλευρά τους μπορεί να το θεωρήσουν χρεοκοπία. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε», επανέλαβε ο ίδιος.

Η οικονομία της Σρι Λάνκα έχει πληγεί από την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και τις πολιτικές επιλογές παλαιοτέρων ετών. Η χρόνια έλλειψη ξένου συναλλάγματος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες, μερικές φορές βίαιες, διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του λόγω της αυξανόμενης κρίσης.