Ο νέος Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, επεσήμανε στην πρώτη ομιλία ύστερα από τον διορισμό του πως «υπάρχει σοβαρή ανησυχία για έλλειψη σε φαρμακευτικό υλικόκαύσιμα και τρόφιμα, πρέπει να προετοιμαστούμε για τους δυσκολότερους δύο μήνες της ζωής μας.

Απαιτούνται θυσίες, ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου. Η χώρα οφείλει να εξασφαλίσει περίπου 75.000.000$ σε συνάλλαγμα εντός των επόμενων ημερών, ώστε να καταστούν δυνατές οι εισαγωγές σε βασικές προμήθειες.

Η έλλειψη ντίζελ θα επιλυθεί επαρκώς, χάρη σε χθεσινή (15/05) επιχείρηση αποστολής, ενώ ακόμη δύο θα υλοποιηθούν στις 18/05 και την 01/06, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη άφιξη δύο πλοίων με βενζίνη».

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την περίοδο της ανεξαρτησίας της. Από τα τέλη Μαρτίου, οι κάτοικοι έχουν διαχωρισθεί σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» (από τη μία οι φιλοκυβερνητικοί, από την άλλη όσοι ζητούν αλλαγή εξουσίας το συντομότερο δυνατόν), συμμετέχοντας σε αιματηρές διαδηλώσεις.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ορκίσθηκε νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, στη «σκιά» πολύνεκρων επεισοδίων, στη διάρκεια των οποίων εννέα άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένου και ενός βουλευτή) και ακόμη τριακόσιοι έχουν τραυματισθεί.

Στις 10/05, διαδηλωτές πυρπόλησαν σπίτια του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, αλλά και Υπουργών, ενώ το προηγούμενο 24άωρο, ακούστηκαν πυρά από την επίσημη οικία του, καθώς αντικυβερνητικοί εισέβαλαν στο συγκρότημα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP.