Ο Πρόεδρος της Γαλλίας υπέγραψε και επικύρωσε εξ ονόματος του κράτους, τα πρωτόκολλα εισδοχής των Σουηδίας και Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.
«Η κυρίαρχη επιλογή των Φινλανδίας και της Σουηδίας, Ευρωπαίων εταίρων, θα επιτρέψει την αύξηση της ασφαλείας τους, μπροστά στην απειλή του γείτονά τους και θα έχει σημαντική συμβολή, λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων τους, στη συλλογική (αμυντική) θέση και την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Στοκχόλμη και Ελσίνκι έλαβαν την ιστορική απόφαση να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Παρότι ήταν εταίροι του NATO, παρέμειναν εκτός της συμμαχίας για δεκαετίες.
Απαιτείται η έγκριση και των τριάντα κρατών – μελών, ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να ισχύει και για εκείνες, το Άρθρο 5. Το συγκεκριμένο Άρθρο της ιδρυτικής σύμβασης, που συγκροτήθηκε το 1949, στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, προβλέπει κοινή αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον οιουδήποτε κράτους – μέλους.
Το σοβαρότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης χαρακτηρίζεται εξαρχής η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα απειλεί να την «παγώσει», διότι προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και το Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος «Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν» (PKK) και άλλων οργανώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατικές».
Πρώτο «ναι» από την Τσεχία στην ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η Γερουσία της Τσεχίας ενέκρινε στις 10/08, τη διεύρυνση του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Οι 66 Γερουσιαστές που συμμετείχαν στη διαδικασία, «άναψαν» το «πράσινο» φως για την προσθήκη της Σουηδίας στο NATO, ενώ 64 από 65, ενέκριναν και εκείνη της Φινλανδίας. Ένας Γερουσιαστής απείχε, ωστόσο, διαβεβαίωσε αργότερα μέσω τοποθέτησης στο πρακτορείο ειδήσεων ČTK, ότι το έκανε «κατά λάθος».
Πλέον, τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών πρέπει να εγκριθούν και από την τσεχική κάτω Βουλή, γεγονός που θεωρείται απλώς τυπική διαδικασία. Το τελευταίο βήμα της επικύρωσης, περνά από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, καθώς απαιτείται η υπογραφή του.
Η Τσεχία αναμένεται να αποτελέσει το 24ο κράτος – μέλος του NATO, το οποίο θα εγκρίνει τη διεύρυνση, ενώ, χρειάζεται η επικύρωση των πρωτοκόλλων από όλα (τριάντα) κράτη – μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας.