«Αν Σουηδία και Φινλανδία δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η Τουρκία θα “παγώσει” τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σήμερα (18/07) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού.

Τον περασμένο μήνα, τα δύο σκανδιναβικά κράτη και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ώστε η Άγκυρα να άρει το «βέτο» για την προσθήκη τους στην αμυντική συμμαχία.

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τότε ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του μνημονίου.

«Αν κάνουν το καθήκον τους, θα υποβάλουμε (τη συμφωνία) στο κοινοβούλιο» της Τουρκίας για έγκριση. «Αν δεν το πράξουν, δεν τίθεται ζήτημα για εμάς να την καταθέσουμε στη Βουλή», είχε επισημάνει ο Τούρκος ηγέτης.

Στις 27/06, επετεύχθη συμφωνία για άρση του «βέτο» από την Τουρκία ως προς την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία ήρε το «βέτο», έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος ΠρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η Σουηδή ΠρωθυπουργόςΜαγκνταλένα Άντερσον.

ΤουρκίαΣουηδία και Φινλανδία πρόκειται να ετοιμάσουν από κοινού ένα υπόμνημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις τουρκικές ανησυχίες ασφαλείας, ώστε να «ανοίξει» μελλοντικά ο δρόμος για την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες του φινλανδικού Τύπου.

Οι αναφορές δημοσιεύθηκαν μετά τη μακρά συνάντηση των ηγεσιών ΤουρκίαςΣουηδίας και Φινλανδίας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκστο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Η δημοσίευση του Υπουργείου: