Φινλανδία και Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, παρά την αρχική αρνητική αντίδραση της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Σαούλι Νιινίστο.

«Η στάση της Τουρκίας άλλαξε πολύ γρήγορα, γίνεται ολοένα και σκληρότερη τις τελευταίες ημέρες», επεσήμανε σήμερα (17/05) ο Φινλανδός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους, όταν είπε ότι δε θα υποστηρίξει την ένταξη, όταν τα δύο κράτη προχώρησαν στο επόμενο –ευρέως αναμενόμενο– βήμα να συμφωνήσουν  στην κατάθεση επίσημης πρότασης για προσθήκη στο ΝΑΤΟ, πριν από μερικά 24άωρα.

«Όμως, είμαι σίγουρος πως με τη συνδρομή εποικοδομητικών συζητήσεων, θα επιλύσουμε την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Νιινίστο, ο οποίος γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν μήνα νωρίτερα.

«Το κλίμα και το μήνυμα ήταν θετικό, αναφορικά με την προοπτική ένταξης στη συμμαχία. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δήλωσε πως δεν είναι υπέρ. Πρέπει να συνεχισθούν οι συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», κατέληξε.

«Ναι» από το φινλανδικό κοινοβούλιο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε υπέρ με ψήφους 188 – 8, ενώ κατεγράφησαν τρεις αποχές. Οι βουλευτές υποστήριξαν σθεναρά την έκθεση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Ακολούθως, η απόφαση θα διαβιβασθεί στην Ολομέλεια της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, παρέθεσε το αποτέλεσμα μέσω δημοσίευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς το ως «ιστορικό».

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης 

Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε την ιστορική αίτηση της Σουηδίας, βάσει πληροφοριών των τοπικών τηλεοπτικών δικτύων.

«Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σα να προσγειωθήκαμε σε αυτό που πιστεύουμε πως είναι το καλύτερο για τη χώρα μας», είπε η κ. Λίντε και συνέχισε:

«Εκτιμούμε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου έως και έναν χρόνο».

Η αίτηση θα υποβληθεί τώρα μαζί με αυτή της Φινλανδίας, ολοκλήρωσε η Σουηδή Υπουργός.